fbpx
Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Αυστηρότερα κριτήρια για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας από το 2019

Αυστηρότερα κριτήρια για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας από το 2019

Δυσκολεύει  η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 2019 καθώς για να αποκτήσει ο ασφαλισμένος ασφαλιστική ικανότητα θα πρέπει να συμπληρώνει μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης από αυτό που απαιτείται σήμερα.

Η σχετική τροπολογία του υπουργείου εργασίας προβλέπει μια μεταβατική περίοδο για φέτος και μια πάγια που θα ισχύει από τον Μάρτιο του 2019.

Συγκεκριμένα οι μισθωτοί από την 1η Μαρτίου 2019 θα πρέπει να συμπληρώνουν κατ ελάχιστον 75 ένσημα αντί για 50 ένσημα που ισχύει από το 2012 έως σήμερα.

Δηλαδή θα απαιτείται κατ ελάχιστον 3μηνη ασφάλιση το προηγούμενο έτος, για να έχουν ένα χρόνο υγειονομική περίθαλψη.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2011 ο αναγκαίος χρόνος ήταν 100 μέρες ασφάλισης.

Την ελάχιστη ασφάλιση διάρκειας 3 μηνών θα πρέπει να συμπληρώνουν από την 1η Μαρτίου 2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και οι αγρότες το προηγούμενο έτος ή το τελευταίο 12μηνο πριν την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου.

Ειδικά για φέτος και μέχρι τον Μάρτιο του 2019 η ικανότητα θα χορηγείται με κατ’ ελάχιστον ασφάλιση 2 μηνών εντός του 2017.

Προσοχή! Ακόμη κι αν έχουν χρέη από το 2016 και πριν, θα παίρνουν ικανότητα, αρκεί να έχουν πληρώσει τις εισφορές του ΕΦΚΑ εν προκειμένω για το έτος 2017.

Η ικανότητα είναι ετήσια, θα χορηγείται από τον Μάρτιο μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Θα κρίνεται με βάση την ασφάλιση του προηγούμενου ημερολογιακού έτους ή του τελευταίου 12μηνου πριν την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου.

Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα από 1/3/2018 έως 28/2/2019 χωρίς προϋποθέσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ασφαλισμένοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που έχουν οφειλές για τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του οικογενειακού τους εισοδήματος για τα έτη αυτά δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας προστίθενται: α) τα ανάδοχα άγαμα τέκνα, β) τα άγαμα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, γ) τα τέκνα με αναπηρία άνω του 67% που εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας, δ) οι ορφανοί πατρός και μητρός εγγονοί και αδελφοί μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον συνεχίζουν τις σπουδές τους μέχρι του 26ου έτους της ηλικίας τους (αντί του 18ου που ίσχυε), ε) τα εκτός γάμου εγγόνια, εφόσον ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Πανικός στη Χιλή μετά την κατάρρευση μέρος της κερκίδας του γηπέδου της Κόλο Κόλο, δεκάδες τραυματίες

Σοκαριστικές εικόνες στη Χιλή καθώς στην ανοιχτή προπόνηση της Κόλο Κόλο, στο Μονουμεντάλ του Σαντιάγο, κατέρρευσε μέρος της κερκίδας και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν...

Μέλη των ληστών με τα Καλάσνικοφ οι δύο συλληφθέντες στην Πρέβεζα

Ως αρχηγός της μίας από τις τρεις σπείρες που δρούσαν με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου, φέρεται ο ημεδαπός που συνελήφθη στην Πρέβεζα...

Νίκη στην πρεμιέρα για τους εφήβους της Δόξας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του το εφηβικό τμήμα της ομάδας μας , καθώς επικράτησε με 67-63 της Α.Κ.Π. Αρταίων. Παρά τις αρκετές...

Δήμος Αρταίων: Ξεκινά την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας από το «σπίτι» του

Εξετάζονται και άλλοι τρόποι εξοικονόμησης, ώστε να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει δημοτικό χρήμα, μπαίνει ο Δήμος Αρταίων ορίζοντας ενεργειακούς...