fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΆρτα: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο...

Άρτα: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο

Στην Άρτα την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε  στην  αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκουφάς εκδήλωση-ενημέρωση, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ακινήτων  στο Κτηματολόγιο.

Το ΝΠΠΔ εκπροσωπήθηκε από την Σιαπάτη Βασιλική (Βίκυ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και η όποια αφού μετέφερε χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Κτηματολογίου κ. Βύρωνα Νάκο, αναφέρθηκε επί της διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, αναλυτικότερα η ομιλία της κας Σιαπάτη:

« Για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας, αφού ουσιαστικά έχει ξεκινήσει η καταγραφή 16.500.000 δικαιωμάτων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η βούληση του Δ.Σ. του νέου φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ο οποίος από Ανώνυμη Εταιρεία μετατράπηκε σε Δημόσιο και συγκεκριμένα σε Ν.Π.Δ.Δ., είναι η ολοκλήρωση να πραγματοποιηθεί στα χρονικά πλαίσια που ο Νόμος ορίζει χωρίς περιττές καθυστερήσεις που μόνο κακό κάνουν στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή διανύουμε το κρισιμότερο στάδιο της διαδικασίας κατά το οποίο καλούμε τους πολίτες να ανταποκριθούν και να συμμετέχουν στη διαδικασία συλλογής των αρχικών δηλώσεων.

Ενημερωτικά θα ήθελα να σταθώ σε 2-3 σημεία τα οποία θα σας φανούν χρήσιμα:

  • Από τη Δευτέρα 04/02/2019 ξεκινά η λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιούν την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσής τους από το σπίτι τους, το γραφείο τους ή ακόμα και από το δρόμο μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Ο εντοπισμός του ακινήτου γίνεται από τρισδιάστατους χάρτες οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ. Επίσης υπάρχει δυνατότητα εφόσον ένα εξελιγμένο κινητό τηλέφωνο διαθέτει δέκτη GPS, να γίνει η καταγραφή των ορίων του ακινήτου με τις συντεταγμένες του και στη συνέχεια να ο κωδικός αριθμός που θα παρέχεται μπορεί να ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα εντοπισμού του ακινήτου.
  • Από τα μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία των γραφείων κτηματογράφησης στα 2 μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα οποία θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που διαμένουν εκεί αλλά έχουν ακίνητα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αθήνα το γραφείο κτηματογράφησης θα βρίσκεται στα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ στο Γαλάτσι και στη Θεσσαλονίκη στο εμπορικό κέντρο PORTO CENTER στην οδό 26ης Οκτωβρίου αρ. 90. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια συγκρότησης αυτών των γραφείων.
  • Τέλος σας θυμίζω ότι στην Περιφερειακή ενότητα Άρτας εκτός από το γραφείο κτηματογράφησης στο Δήμο Αρταίων και συγκεκριμένα στην οδό Κρυστάλλη 31, λειτουργούν και άλλα σημεία ενημέρωσης στο Βουργαρέλι (εντός του Δημαρχείου), στην Άνω Καλεντίνη (ΚΕΓΕ ισόγειο), στο Κομπότι (στη κεντρική πλατεία) και στο Νεοχώρι.

Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στις ουσιαστικές προσπάθειες που κάνουμε για την διευκόλυνση των πολιτών για τη σωστή και έγκαιρη καταγραφή της περιουσίας τους με τα παραπάνω εργαλεία που σας ανέλυσα.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα κατά  τόπους γραφεία κτηματογράφησης έχοντας στο δυναμικό τους αρκετούς Νομικούς και Μηχανικούς, μπορούν να δώσουν λύση στους πολίτες για την καταγραφή και των πιο δύσκολων περιπτώσεων, περιορίζοντας έτσι το κόστος για τη σύνταξη και υποβολή των αρχικών δηλώσεων.

Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταλάβουμε την κρισιμότητα της στιγμής και να συνεργαστούμε, με κοινό στόχο την ολοκλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά έργα της χώρας μας.»

Βίκυ Σιαπάτη

      Μέλος του Δ.Σ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» 

      Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπάλληλων Υποθηκοφυλακείων

 

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ  κ. Νάκου:

«Έφθασε η στιγμή να μπει το Κτηματολόγιο, ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τη χώρα μας στην τελική φάση ολοκλήρωσής του, ώστε οι πολίτες να καρπωθούν τα οφέλη από ένα σύγχρονο και ασφαλές σύστημα καταγραφής και δημοσιότητας των δικαιωμάτων της ακίνητης περιουσίας τους.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος είναι κρίσιμο οι ιδιοκτήτες ακινήτων  να προετοιμαστούν και να συμμετέχουν στη διαδικασία συλλογής των δηλώσεων.

Με την ολοκλήρωση του έργου της κτηματογράφησης της χώρας, το Εθνικό Κτηματολόγιο θα λειτουργεί σε ολόκληρη την επικράτεια για πρώτη φορά κάτω από έναν ενιαίο δημόσιο φορέα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι, τώρα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ιδιοκτησία μας, την  κληρονομιά μας και να σταθούμε υπεύθυνοι απέναντι στη νέα γενιά, ώστε να παραλάβει  ένα ασφαλές και εγγυημένο ιδιοκτησιακό περιβάλλον και ένα σύγχρονο και πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο.

Βύρων Νάκος

Πρόεδρος του ΔΣ « ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ»

 

ΑΡΤΑ 1/2/2019

 

- Advertisement -

Τελευταία Νέα