fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΑΡΤΑ: Πιάνουν δουλειά οι πρώτοι οχταμηνίτες

ΑΡΤΑ: Πιάνουν δουλειά οι πρώτοι οχταμηνίτες

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Αρταίων
-Εργασίες σε σχολικά κτίρια κι άλλες επισκευές
-Χρήστος Τσιρογιάννης: «Πολύ καλό εργαλείο για τους Δήμους»

Άρχισαν ήδη να υπογράφονται οι συμβάσεις στο Δήμο Αρταίων για την οχτάμηνη απασχόληση των εργαζομένων μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας και από την Δευτέρα οι πρώτοι 70 πιάνουν δουλειά ενώ έπονται μέχρι την επόμενη εβδομάδα και οι υπόλοιποι από την πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος.
Ο Δήμος Αρταίων με 334 συνολικά θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας συμμετέχει με άλλους 16 Δήμους στο εν λόγω πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για τους πρώτους 17 συνολικά Δήμους που εντάχθηκαν και οι οποίοι άρχισαν να το εφαρμόζουν προκειμένου -πέραν όλων των άλλων- να είναι εκείνοι που θα καταγράψουν προβλήματα, δυσλειτουργίες, αδυναμίες ή καθυστερήσεις και να δρομολογήσουν λύσεις. Λύσεις, ώστε στη συνέχεια όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας όσο όμως και άλλων ευρωπαϊκών κρατών να έχουν ξεκάθαρο… μπούσουλα για επέκταση και υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων.

Η μη αποδοτικότητα αντίστοιχων προγραμμάτων πεντάμηνης διάρκειας στο πρόσφατο παρελθόν οδήγησε την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κριτική στάση απέναντι στις επιδοτούμενες αυτές θέσεις εργασίας. Το Ελληνικό Υπουργείο Εργασίας υποστήριξε την εφαρμογή τους με άλλες προϋποθέσεις, και κυρίως με μετρήσιμο παραγωγικό έργο, οπότε το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ξανά και πλέον αποτελεί συνολικά μια πιλοτική εφαρμογή, τα αποτελέσματα της οποίας εξετάζονται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πολύ καλό ως εργαλείο
Ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, σε σχετική επικοινωνία δήλωσε: «Είναι πολύ καλό ως εργαλείο για τους Δήμους και επίσης θετικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε με αποτυπωμένο έργο το οποίο οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να αποδώσουν μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Δεν έχουμε δηλαδή την περίπτωση να προσλαμβάνονται κάποιοι εργαζόμενοι και μετά να μην έχουμε τι να τους κάνουμε. Ή τι αντικείμενο να δώσουμε και να μένουν αναξιοποίητοι μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός του προγράμματος, διότι κάτι τέτοιο δεν είναι καλό ούτε για τους ίδιους τους εργαζομένους, που στην προκειμένη περίπτωση μέσα από το πρόγραμμα θα αισθάνονται κι εκείνοι χρήσιμοι και ενεργοί». Ωστόσο ο κ. Τσιρογιάννης, επεσήμανε ότι ήδη υπογράφονται οι συμβάσεις και από την επόμενη εβδομάδα θα πιάσουν δουλειά οι πρώτοι 70 με ειδικά συνεργεία που συστήνονται ανάλογα τις ειδικότητες. «Η αρχή θα γίνει με καθαρισμούς σε ρείθρα και άλλες παρεμβάσεις που λόγω εποχής θα πρέπει να γίνουν ενόψει και του χειμώνα. Ακολουθούν άλλωστε άλλα 70 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, που θα ξεκινήσουν δουλειά από την παραπάνω εβδομάδα. Έργο τους θα είναι οι παρεμβάσεις σε σχολικά κτήρια και οι διάφορες επισκευές και συντηρήσεις. Έχουμε όμως και ειδικότητες διοικητικών και άλλων ειδικοτήτων όπως μηχανικών που τοποθετούνται στις υπηρεσίες μας για να παρέχουν στήριξη, εργαζόμενοι καθένας βέβαια στην ειδικότητά του, δίπλα στο προσωπικό του Δήμου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

334 θέσεις για το Δήμο Αρταίων
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό αριθμό των θέσεων που κατανέμονται στο Δήμο Αρταίων, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να απασχοληθούν για οχτώ μήνες πρώτα οι μισοί ωφελούμενοι του προγράμματος κι όταν παρέλθει το οχτάμηνο οι άλλοι μισοί. Έτσι από τις 334 θέσεις για το Δήμο Αρταίων στην πρώτη φάση θα εργαστούν οι μισοί κι έπειτα από οχτώ μήνες οι υπόλοιποι. Μετά τη διαδικασία αιτήσεων και την αξιολόγησή τους μέσω ΟΑΕΔ, μόνο 155 υπογράφουν αυτές τις ημέρες συμβάσεις με το Δήμο Αρταίων. Ο αριθμός υπολείπεται κατά περίπου 12 άτομα, διότι σε κάποιες περιπτώσεις προκρινόμενοι δεν κατάφεραν να αποδείξουν εγγράφως με απαιτούμενα δικαιολογητικά την εργασιακή εμπειρία που ανέφεραν στην αίτησή τους κι έτσι θα προχωρήσει η διαδικασία με τους επιλαχόντες. Σε κάθε περίπτωση εάν σε αυτή τη φάση κάποιες από τις θέσεις δεν καλυφθούν, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο -υπεύθυνο τομέα Οικονομικών- Χριστόφορο Σιαφάκα, δεν χάνονται οι θέσεις για το Δήμο και θα τις απορροφήσει στην επόμενη φάση για το επόμενο οχτάμηνο.
Από την προηγούμενη εβδομάδα όταν και ξεκίνησαν οι διαδικασίες παρουσία των ωφελουμένων του προγράμματος στο Δήμο κατάθεσης των δικαιολογητικών και υπογραφής συμβάσεων, άρχισαν και οι σχετικές συνεντεύξεις προκειμένου ανάλογα με την εμπειρία του καθενός να συγκροτηθούν συνεργεία παρέμβασης. Ακολούθησε η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων που θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας μέχρι και την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή για κάθε προτεινόμενο έργο ο Δήμος Αρταίων όφειλε να αποστείλει πλήρη φάκελο στο υπουργείο Εργασίας, όπου όχι μόνο περιγράφονταν το προτεινόμενο έργο, οι ειδικότητες εργασίας και οι παρεμβάσεις, αλλά απεικονίζονται και φωτογραφικά, διότι στο τέλος του προγράμματος θα πρέπει να υπάρχει η εικόνα του πριν και μετά. Έτσι το πρόγραμμα προσδοκά να έχει μετρήσιμο έργο με την ολοκλήρωσή του σε όλους τους Δήμους.

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα