fbpx
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑπό την Άρτα στην Κίνα και μάλιστα σε μια θέση κλειδί

Από την Άρτα στην Κίνα και μάλιστα σε μια θέση κλειδί

Γιώργος Παπανικολάου: Ο Έλληνας που σχεδιάζει λογισμικό για πολυεθνικές στο Hong Kong

Με μια βαλίτσα, 700 Ευρώ και τα όνειρα του έφθασε στην χώρα του μεταξιού. Ο Γιώργος Παπανικολάου από την Άρτα είναι στο πολυ-πολιτισμικό Hong Kong σχεδιάζοντας λογισμικό για πολυεθνικές με την ομάδα του ενώ παράλληλα ασχολείται με τις τεχνολογικές ιδέες του.Μάλιστα όπως αποκαλύπτει ο ίδιος στο Πινάκιο ενδιαφέρον για τα project έχουν εκδηλώσει και σημαντικά στελέχοι -για παράδειγμα επενδυτές του spotify…

Οι συμπατριώτες του από την Ελλάδα τον ξέρουν και ως SKOUMA καθώς με αυτό το ψευδώνυμο μεγαλούργησε φτιάχνοντας μουσική και βιντεοκλιπ που απέσπασαν πάνω από ένα εκατ. προβολές. Η πιο δημοφιλής επιτυχία του είναι το «χορεύω τρανς». Τώρα από το Hong Kong «χορεύει» με τα πιο φιλόδοξα του όνειρα κάνοντας μας υπερήφανους και αποδεικνύοντας πως οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό και όχι στην χώρα τους.

Από την Άρτα στην Κίνα και μάλιστα σε μια θέση κλειδί στην εταιρεία που είσαι…Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να αναζητήσεις την τύχη σου στην χώρα του μεταξιού;

«Λατρεύω να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον όπου τα πάντα κινούνται διαρκώς, οι προκλήσεις είναι ατελείωτες αλλά πάντα περιστρέφονται γύρω από φιλοδοξία και πολύπλοκες προκλήσεις».

Εσύ πήγες για ένα βιντεοκλιπ στην Κίνα και κόλλησες;

«Πήγα σαν μέρος της δουλειάς μου για έναν πελάτη μου. Έκανα κάποια διαφημιστικά για μια εταιρία. Τα προσωπικά αστεία βίντεο που έκανα εδώ είναι άλλη ιστορία».

Θα μας μιλήσεις λίγο για την εταιρεία που εργάζεσαι και ποιο είναι το κομμάτι το δικό σου σε αυτήν;

«Είμαι διευθυντής τεχνολογίας σε μία δημιουργική εταιρία τεχνολογίας που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις marketing, design και τεχνολογίας με μεγάλες προοπτικές για το μέλλον στηρίζοντας νέες ιδέες. Έχω περάσει από διάφορες θέσεις από το πανεπηστίμιο δουλεύοντας με ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη μέχρι πολλά υποσχόμενα και τεχνολογικά ανεπτυγμένα startups. Με λίγα λόγια είμαι κοντά σε οτιδήποτε φιλόδοξο και άξιο πρόκλησης».

Δουλεύεις σε αυτή την εταιρεία και γενικά είσαι και στην κοινότητα startup στο Hong Kong. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σου;

«Έχω δουλέψει τόσο πολύ με startups που πλέον εκ του φυσικού αυτή η εμπειρία μεταφράζεται σε ανάθεση μεγαλύτερων θέσεων και αρμοδιοτήτων. Έχω προτάσεις από πολλές εταιρίες με διάφορες ιδέες. Άλλες πιο συντηρητικές και άλλες πιο προχωρημένες. Ο καθένας έχει και ένα όνειρο για το πως θέλει τον πλανήτη. Εγώ μαζεύω όλες αυτές τις εμπειρίες, βοηθάω και στοχεύω στο καλύτερο».

Πέρα από βίντεο και το ότι βοηθάς άλλες επιχειρήσειςετοιμάζεις τίποτα άλλο αυτή την περίοδο;

«Πολλά. Κάθε σαββατοκύριακο πιάνω μια ιδέα μου και την υλοποιώ. Πολλές από αυτές τις ιδέες γίνονται πειραματικά. Πρόκειται για ιδέες όπως το shareapaint το hungryplanet.earth ή το reincarnation.io. Κάθε ιδέα και κάτι καινούργιο.»

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πλέον δεσμούς εμπορικούς και επιχειρηματικούς με την Κίνα. Τι ακούς εκεί για το ελληνικό επιχειρείν;

«Θα έλεγα χωρίς να είναι στον τομέα μου ότι ένα από τα πιο πασιφανή κοινά θα είναι η ναυτιλία. Κάτι το οποίο φαίνεται ήδη από τις τελευταίες συμφωνίες που γίνονται. ».

Οι Κινέζοι έχουν γνώση στο τι συμβαίνει με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας; Έχουν εικόνα και άλλων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό;

«Περιορισμένη. Δεν μας αντιμετωπίζουν όπως άλλες χώρες ίσως και επειδή λόγω απόστασης δεν μαθαίνουν τόσα νέα. Οπότε καλό παράδειγμα να καταλάβει κάποιος ότι δεν εξαρτάται η ζωή του από μια πολιτική κατάσταση!».

Σε έχουν ρωτήσει για τις ομορφιές της Ελλάδας, ποια μέρη θέλουν να επισκεφτούν;

 

«Σαντορίνη!»,

Είσαι από αυτούς τους νέους που δεν έμεινες ποτέ αδρανής. Ήσουν στην Άρτα και δημιούργησες επιτυχίες. «Το χορεύω τρανς» έγινε σουξέ στην Ελλάδα, σκηνοθέτησες ταινίες αγγλόφωνες και απέσπασες διεθνή βραβεία και παρόλα αυτά έφυγες… Νιώθεις ότι δεν υπήρχε πεδίο δράσης για τα όνειρα σου και τις ενέργειες σου;

«Κάθε μέρος έχει και διαφορετικά πράγματα να προσφέρει. Εγώ βρήκα μερικά πράματα που έψαχνα εδώ. Αύριο ίσως έρθει κάτι άλλο. Ο χρόνος κυλά γρήγορα!».

Το γεγονός ότι απέσπασες διεθνή βραβεία για τις ταινίες σου και δεν είχες στην Ελλάδα την ανάλογη προβολή σε ξίνισε;

«Καταλαβαίνω ότι κάθε τόπος είναι για άλλα πράγματα. Δεν ξινίζω -απλώς παρατηρώ και δρω ανάλογα.».

Θα μας πεις δύο λόγια για την ταινία σου;

«Είναι μια ταινία δράσης που έγινε χωρίς χρήματα μερικά χρόνια πριν. Ήταν μια έναρξη για μένα να καταλάβω πως μπορώ να χρησιμοποιήσω κάθε πόρο διαθέσιμο για την επίτευξη ενός στόχου. Κάτι που κατά την διάρκεια μια νέας εταιρίας αυτό είναι απολύτως κρίσιμο για μια εταιρία που αναπτύσσεται».

Αλήθεια ο κινεζικός  Πολιτισμός έχει κοινά σημεία με τον δικό μας;

«Όλοι μοιραζόμαστε κοινά σημεία και κάθε λαός επιδιώκει καλοζωία. Αλήθεια είναι ότι ο Ελληνικός και ο Κινέζικος πολιτισμός είναι από τους αρχαιότερους στον κόσμο».

Αν είχες μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας τι θα του έλεγες να αλλάξει άμεσα με δεδομένο ότι εσύ πλέον βλέπεις διαφορετικά την χώρα απ’ έξω.

«Η αλήθεια είναι ότι μόνο μέσω μιας παρόμοιας εμπειρίας μπορώ να δώσω έγκυρες συμβουλές. Ωστόσο είναι προφανές ότι έμφαση θα πρέπει να δωθεί στον τουρισμό και στην ναυτιλία. Επίσης επενδύσεις σε tech startup ιδέες θα ήταν ότι καλύτερο».

Έχεις επισκεφθεί και άλλα μέρη της Ασίας; Θεωρείς πως οι εμπειρίες σου και οι εικόνες που έχεις απορροφήσει έχουν αλλάξει την κοσμοθεωρία σου;

«Τελείως. Για μένα πλέον υπάρχει ένας πλανήτης, ένας ήλιος και 24 ώρες στην ημέρα».

Τέλος, θα ήθελα να στείλεις το δικό σου μήνυμα για τους νέους που μαστίζονται από την ανεργία;

«Όλα γίνονται με αφοσίωση και πρόγραμμα».

*συνέντευξη στον Λευτέρη Θεοδωρακόπουλο, Pinakio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

 

- Advertisement -

Τελευταία Νέα