Η θέση των νέων στην ελληνική αγορά εργασίας είναι δυσχερής και ταυτόχρονα σημαντικά χειρότερη από αυτή των μεγαλύτερων ηλικιών. Η παρούσα μελέτη, αφού αρχικά εξετάσει την εικόνα της απασχόλησης και της ανεργίας για το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας, η οποία επίσης δεν είναι ενθαρρυντική, εστιάζει ειδικότερα στους νέους και τις νέες.
Αναλύοντας τα διαθέσιμα μικροδεδομένα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού των ΕΛΣΤΑΤ – Eurostat αναδεικνύει τη συνολική εικόνα της απασχόλησης και της ανεργίας των νέων ως προς πολλές τους διαστάσεις, όπως η περιφερειακή, η εκπαιδευτική, η μισθολογική, η διάσταση του φύλου, του χρόνου εργασίας και των συνθηκών απασχόλησης, η διάσταση του επαγγέλματος και άλλες. Πραγματοποιεί επίσης σύγκριση των παραπάνω δεδομένων με Ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται ορόσημα για τη χώρα μας.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ενδιαφέροντα, κινούνται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και ενισχύονται ως προς την ερμηνεία τους με την πρόσθετη χρήση οικονομετρικών εργαλείων. Γενικά, τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά για τη θέση της νέας γενιάς στην ελληνική αγορά εργασίας, παρά το πολύ υψηλό εκπαιδευτικό της επίπεδο και τονίζουν την ανάγκη για τη λήψη άμεσων και αποφασιστικών μέτρων πολιτικής για την αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης.
Διαβάστε την έρευνα εδώ