fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα μετά την «βόμβα» κρουσμάτων

Αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα μετά την «βόμβα» κρουσμάτων

Χτες στις 18:00 ξεκίνησε ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα στην Αττική, καθώς για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 1.000.

Αυτός ο ανεβασμένος δείκτης όμως δεν είναι ο μόνος που αποδεικνύει πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι δύσκολη.

Η αύξηση των νοσηλευομένων και του ιικού φορτίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αν δεν μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα, τότε δύσκολα θα σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει με κάθε τρόπο πως ακόμη δεν έχει σημάνει συναγερμός που να μας οδηγεί σε ολικό lockdown, ωστόσο υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο για σκληρά μέτρα.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00  το οποίο αν και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα αποδώσει σε μία περιφέρεια εκατομμυρίων ανθρώπων, ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα.

Από την άλλη πλευρά, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή επιδημιολόγων ώστε να αναλύσει και να εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Φυσικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αττική, όπου χθες εντοπίστηκαν 652 κρούσματα από τα 1.261 συνολικά στη χώρα.

Αύξηση στις εισαγωγές των νοσοκομείων

Σε κάθε περίπτωση στο τραπέζι θα τεθούν και θα αναλυθούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας έτσι ώστε από την πλευρά τους οι επιδημιολόγοι να εκτιμήσουν αν τελικά τις επόμενες ημέρες αναμένεται μεγάλη αύξηση σε νοσηλευομένους και διασωληνωμένους.

Πάντως από τα  κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας της τελευταίες ημέρες, προκύπτει μεγάλη αύξηση στις ημερήσιες εισαγωγές.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία είναι τα εξής:

Νέα κρούσματα:

Δευτέρα (1/2) 543 νέα κρούσματα (σε περίπου 10.000 τεστ)
Τρίτη (2/2) 1.261 νέα κρούσματα (σε 37.591 τεστ)

Νέες εισαγωγές Covid-19 :

Δευτέρα 148 ασθενείς
Τρίτη: 175 ασθενείς

Διασωληνωμένοι:

Δευτέρα: 244 ασθενείς
Τρίτη: 255 ασθενείς

Οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό πανελλαδικά είναι 1.151, η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19 σήμερα βρίσκεται στο 40,48%, ενώ και η κάλυψη σε απλές κλίνες Covid-19, στο 23,10%.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» κατά της πανδημίας, με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, τα εγκεκριμένα εμβόλια αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη προφυλάσσουν από τις μεταλλάξεις και μάλιστα δημιουργούν αντισώματα «υψηλότερων τίτλων» από αυτά που δημιουργεί ο οργανισμός μετά από φυσική νόσηση.

Σκέψεις για αυστηρό lockdown

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα, έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς, με την σκέψη για σκληρότερα μέτρα και ένα πιο αυστηρό lockdown να είναι στο τραπέζι.

«Είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή αφού συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες».

Όπως επισήμανε ο κ. Δημόπουλος, αντίδοτο στην καραντίνα αποτελούν οι εμβολιασμοί, η αύξηση των διαγνωστικών τεστ και φυσικά η τήρηση των μέτρων προστασίας όπως οι αποστάσεις και η χρήση μασκών.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ευαισθητοποίηση του κόσμου».

Προσπάθεια να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά
Σχετικά με τα σχολεία, στόχος όλων είναι να παραμείνουν ανοιχτά, αφού η συμβολή τους στην αύξηση των κρουσμάτων είναι μικρή.

«Η προσπάθεια όλων είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, με την έννοια ότι η συμβολή τους στις διακυμάνσεις της πανδημίας δεν είναι σημαντική».

«Είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας»

Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε περισσότερες εισαγωγές ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Παπανδρέου, νοσηλευτής νοσοκομείου «Σωτηρία», τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά κοροναϊού που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είμαστε σε μια κατάσταση ετοιμότητας όπως και στην προηγουμένη περίοδο της πανδημίας», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες ημέρες.

Σαρηγιάννης: Lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες η λύση

Την πρόταση επιβολής lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες «βλέπει» ως λύση για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας ο καθηγητής Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως  δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Ο καθηγητής σημείωσε πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».

Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».

Διευκρινίζοντας, εξήγησε πως αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εκτιμά πως είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.

Τέλος, υπογράμμισε σχετικά με το θέμα της μετάλλαξης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», αναφέροντας πως υπάρχουν εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση δειγμάτων.

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα