fbpx
Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Αντιμέτωπη με ομαδική αγωγή η Apple λόγω του πληκτρολογίου butterfly

Αντιμέτωπη με ομαδική αγωγή η Apple λόγω του πληκτρολογίου butterfly

Δικαστής στις Ηνωμένες Πολιτείες ενέκρινε την υποβολή ομαδικής αγωγής σε βάρος της Apple, εξαιτίας του υπερβολικά ευαίσθητου σχεδιασμού του πληκτρολογίου butterfly. Η αγωγή καλύπτει όλους όσοι αγόρασαν Apple MacBook με το επίμαχο πληκτρολόγιο σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ: Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Φλόριντα, Ιλινόι, Νιού Τζέρσεϊ, Ουάσιγκτον και Μίσιγκαν. Η αγωγή αφορά ένα μοντέλο MacBook που βρισκόταν σε παραγωγή μεταξύ 2015 και 2017, ένα μοντέλο MacBook Pro παραγωγής 2016 με 2019 και τα MacBook Air που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2018 και 2019.

Ο δικαστής Έντουαρντ Νταβίγια κατέληξε στην απόφασή του στις 8 Μαρτίου, στην Καλιφόρνια, όμως η σχετική εντολή παρέμεινε σφραγισμένη μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου ενισχύει το διακύβευμα σε μια αγωγή η οποία κατατέθηκε αρχικά το 2018, τρία χρόνια αφότου η Apple τοποθέτησε τους αμφιλεγόμενους διακόπτες butterfly στους φορητούς υπολογιστές της.

Tα νέα πληκτρολόγια ήταν λεπτότερα σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο της Apple, το οποίο χρησιμοποιούσε διακόπτες scissor, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται συνήθως. Όμως πολλοί δυσαρεστημένοι χρήστες MacBook διαπίστωσαν πως το ανανεωμένο πληκτρολόγιο της Apple παρουσίαζε αστοχία ακόμη και στην περίπτωση που γύρω από τους διακόπτες συγκεντρώνονταν μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης. Το αποτέλεσμα ήταν πλήκτρα τα οποία άφηναν μια “κολλώδη” αίσθηση, δεν κατέγραφαν καν το πάτημά τους ή κατέγραφαν πολλαπλά πατήματα με μία επαφή. H Apple προχώρησε σε διαδοχικές βελτιώσεις του πληκτρολογίου, όμως τα παράπονα συνεχίζονταν και τελικά η εταιρία εγκατέλειψε πλήρως τους επίμαχους διακόπτες το 2020.

Στην αγωγή, οι ενάγοντες ισχυρίζονται πως η Apple γνώριζε επί χρόνια πως οι διακόπτες butterfly ήταν προβληματικοί και ότι οι διαδοχικές παρεμβάσεις της δεν επέλυαν το βασικό πρόβλημα. Στο έγγραφο περιλαμβάνονται μηνύματα που ανταλλάχθηκαν εσωτερικά στην Apple, συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ γλαφυρής περιγραφής στελέχους της εταιρίας, σύμφωνα με την οποία “όσο κραγιόν κι αν προσπαθήσεις να βάλεις σε αυτό το γουρούνι [εννοώντας το πληκτρολόγιο butterfly]… παραμένει άσχημο”.

Οι ενάγοντες κατηγορούν την Apple για παραβίαση σειράς νόμων και των επτά παραπάνω πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του Νόμου Περί Αθέμιτου Ανταγωνισμού της Καλιφόρνια, το Νόμο Παραπλανητικών και Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών της Φλόριντα και το Νόμο Περί Προστασίας Καταναλωτή του Μίσιγκαν. Δεν ζητούν ακόμη επέκταση της εφαρμογής της αγωγής σε πανεθνικό επίπεδο, όμως η δικηγορική εταιρία που έχει αναλάβει την εκπροσώπησή τους έχει προσκαλέσει ήδη οποιοδήποτε καταναλωτή στις ΗΠΑ, κάτοχο κάποιου εκ των επίμαχων MacBook, να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο.

Η Apple ζήτησε να μη δοθεί καθεστώς ομαδικής αγωγής στις νομικές ενέργειες των εναγόντων, υποστηρίζοντας πως μία αγωγή δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλαπλές παρεμβάσεις στο πληκτρολόγιο butterfly. Όμως οι ενάγοντες κατόρθωσαν να πείσουν το δικαστήριο πως όλα τα πληκτρολόγια butterfly ενδέχεται να έχουν τα ίδια θεμελιώδη προβλήματα εξαιτίας του ρηχού σχεδιασμού τους και των στενών διαστημάτων μεταξύ των πλήκτρων. “Καμία από τις σχεδιαστικές διαφορές που μνημονεύει η Apple δεν μετέβαλαν τις περιορισμένες αποστάσεις μεταξύ των πλήκτρων, ούτε το χαμηλό διάνυσμα του σχεδιασμού”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δικαστής στην απόφασή του.

Πλέον, η Apple καλείται να υποστηρίξει πως αυτά τα βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά δεν καθιστούν εξ ορισμού το πληκτρολόγιο αναξιόπιστο και, κυρίως, ότι δεν επέμεινε επί χρόνια στη συνειδητή παραγωγή ελλαττωματικών πληκτρολογίων.

Τελευταία Νέα

Όλα έτοιμα για τον 17ο Κολυμβητικό Διάπλου Αμβρακικού & το 4ο Koronisia Sprint Triathlon

Δυο σημαντικά αθλητικά γεγονότα, με επίκεντρο την Κορωνησία και τις δυνατότητες που έχει στον τομέα του αθλητικού τουρισμού, διοργανώνονται από τον Δήμο Αρταίων, αυτό...

Στο κόκκινο ο υδράργυρος στην Ήπειρο

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, το ΕΚΑΒ και όλες οι υγειονομικές δομές για την αντιμετώπιση των συνεπειών του...

Φωτιά στη Σταμάτα Αττικής – Εκκενώνεται ο οικισμός Γαλήνη

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σταμάτα Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε δασική έκταση. Οι φλόγες βρίσκονται κοντά σε σπίτια, γι' αυτό...

Τουρισμός – Εστίαση: Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν το υποχρεωτικό rapid test

Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση - τουρισμό, οι οποίοι υποχρεούνται σε δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα,...