fbpx
ΑρχικήΥΓΕΙΑΑγγούρι τα 7 Οφέλη για την υγεία μας

Αγγούρι τα 7 Οφέλη για την υγεία μας

Αν και συνήθως πιστεύεται ότι είναι ένα λαχανικό, το αγγούρι είναι πραγματικά καρπός που προέρχεται από το έρπον και αναρριχώμενο ετήσιο φυτό της αγγουριάς Cucumis sativusΣικυός ο ήμερος. Ανήκει στην οικογένεια (βιολογία) κολοκυνθοειδών όπως το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι. Η αγγουριά καλλιεργείται στην ύπαιθρο τους καλοκαιρινούς μήνες και σε θερμοκήπιο τον υπόλοιπο χρόνο, λόγω της ευαισθησίας στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η υψηλή θερμοκρασία και υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή της.

Είναι υψηλό σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, Συγκεντρώνει βιταμίνες όπως: C, B1, B2 και βιταμίνη Α που εντοπίζεται στη φλούδα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και ακόμη και να αποτρέψουν κάποιες καταστάσεις.

Επίσης, τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν καλή ποσότητα νερού και διαλυτές ίνες, καθιστώντας τα ιδανικά για την προώθηση της ενυδάτωσης και βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

Αυτό το άρθρο εξετάζει προσεχώς μερικά από τα κορυφαία οφέλη για την υγεία της κατανάλωσης αγγουριού.

  1. Είναι Υψηλό σε θρεπτικά συστατικά

Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά υψηλά σε πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.

Ένα ακατέργαστο αγγούρι περίπου (300 γραμμάρια), περιέχει τα ακόλουθα:

  • Θερμίδες: 45
  • Συνολικό λίπος: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 11 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Ίνα: 2 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 14%
  • Βιταμίνη Κ: 62%
  • Μαγνήσιο: 10%
  • Κάλιο: 13%
  • Μαγγάνιο: 12%

Επιπλέον, τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Στην πραγματικότητα, τα αγγούρια αποτελούνται από περίπου 96% νερό.

Για να μεγιστοποιήσετε το περιεχόμενο των θρεπτικών συστατικών τους, τα αγγούρια πρέπει να τρώγονται με τον φλοιό. Το ξεφλούδισμα τους μειώνει την ποσότητα των ινών, καθώς και ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα.

ουσιών.

  1. Περιέχει αντιοξειδωτικά

Τα αγγούρια περιέχουν αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των τανινών, τα οποία εμποδίζουν τη συσσώρευση επιβλαβών ελευθέρων ριζών και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

  1. Προωθεί την Ενυδάτωση

Το νερό είναι κρίσιμο για τη λειτουργία του σώματός σας, παίζοντας πολλούς σημαντικούς ρόλους.

Συμμετέχει σε διαδικασίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η μεταφορά αποβλήτων και θρεπτικών συστατικών.

Στην πραγματικότητα, η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από φυσική απόδοση έως μεταβολισμό.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να πάρουν έως και το 40% της συνολικής πρόσληψης νερού από τα τρόφιμα.

Φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα, μπορεί να είναι μια καλή πηγή νερού στη διατροφή σας.

Επειδή τα αγγούρια αποτελούνται από περίπου 96% νερό, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προαγωγή της ενυδάτωσης και μπορούν να σας βοηθήσουν να ικανοποιήσετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε υγρά.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Τα αγγούρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος με λίγους διαφορετικούς τρόπους.

Πρώτα απ’ ‘όλα, έχουν χαμηλές θερμίδες.

Κάθε μερίδα ενός φλιτζανιού (104 γραμμάρια) περιέχει μόλις 16 θερμίδες, ενώ ένα αγγούρι (300 γραμμάρια) περιέχει μόνο 45 θερμίδες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε πολλά αγγούρια χωρίς να πάρετε τις επιπλέον θερμίδες που οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα αγγούρια μπορούν να προσθέσουν φρεσκάδα και γεύση σε σαλάτες, σάντουιτς και πλάγια πιάτα και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο για εναλλακτικές ουσίες υψηλότερων θερμίδων.

  1. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Αρκετές μελέτες σε πειραματόζωα και ζώα έδειξαν ότι τα αγγούρια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αποτρέψουν ορισμένες επιπλοκές του διαβήτη.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στη κινητικότητα του εντέρου

Η κατανάλωση αγγουριών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των τακτικών κινήσεων του εντέρου.

Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη δυσκοιλιότητα, καθώς μπορεί να μεταβάλει την υδατική ισορροπία σας και να κάνει τη διέλευση των κοπράνων δύσκολη.

Τα αγγούρια είναι υψηλά σε νερό και προάγουν την ενυδάτωση και μπορούν να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, αγγούρια περιέχουν ίνες , που βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.

Συγκεκριμένα, η πηκτίνη, ο τύπος διαλυτής ίνας που βρίσκεται στα αγγούρια, μπορεί να βοηθήσει την κίνηση των εντερικών μυών και τροφοδοτεί τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο που βελτιώνουν την πεπτική υγεία.

  1. Εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας

Ήπια με μια σαφώς καθαρή και αναζωογονητική γεύση, τα αγγούρια τα καταναλώνουμε συνήθως φρέσκα μέσα σε σαλάτες και σε σάντουιτς.

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε λίγες φέτες αγγούρι μέσα στο νερό σας ή σε ανθρακούχο νερό με πάγο!

Γράφει η Ειρήνη Φούκα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

- Advertisement -

Τελευταία Νέα