fbpx
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Ανάβουν πάλι τα φουγάρα της Μεταλλουργικής Ηπείρου

Ανάβουν πάλι τα φουγάρα της Μεταλλουργικής Ηπείρου

Υπό τον έλεγχο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Viohalco πέρασε η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου και πλέον τα φουγάρα στο ακριτικό Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου Ιωαννίνων αναμένεται να ανάψουν πάλι δίνοντας ώθηση στην οικονομική ζωή του τόπου.

Η εταιρεία είχε ενταχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από το 2016 και στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για το ενεργητικό της που διενήργησε ο ειδικός εκκαθαριστής (ΣΟΛ ΑΕ Ορκωτών Ελεγκτών) προσφορά υπέβαλε η εισηγμένη ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 2,5 εκατ. ευρώ αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο από τον μέτοχο της εταιρείας, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Η εταιρεία Μεταλλουργική Ηπείρου υπολειτουργεί τα τελευταία 10 χρόνια και από 130 εργαζομένους στις «καλές ημέρες», τελευταία απασχολούσε 55 εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι ως δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εξασφαλίσει μετατάξεις σε άλλους φορείς, αν και θεωρείται πως αρκετοί από αυτούς θα βρίσκονται στο Κεφαλόβρυσο και στην επόμενη ημέρα της εταιρείας.

Η επόμενη ημέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επικέντρωση στη δραστηριότητα  παραγωγής δισκίων χαλκονικελίου από τα οποία παράγονται τα κέρματα του ευρώ με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Δυναμικότητα παραγωγής 5.000 τόνων νομισμάτων

Η εταιρεία έχει δυναμικότητα παραγωγής 5.000 τόνων κερμάτων αλλά τα τελευταία χρόνια τροφοδοτούσε την Τράπεζα της Ελλάδος με μόλις 200 – 300 τόνους ετησίως. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο επεξεργασίας χαλκού με χυτηριακή εμπειρία και διαθέτει παγκόσμιο δίκτυο προώθησης των προϊόντων της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση της παραγωγής θα συνδυαστεί με συμβόλαια προμήθειας κερμάτων και με χώρες εκτός ευρώ.

Η Μεταλλουργική Ηπείρου ιδρύθηκε το 1979 και κρατικοποιήθηκε επί ΠαΣοΚ, περνώντας στον έλεγχο της ΕΒΟ. Είχε συμβόλαια παραγωγής με τις Ενοπλες Δυνάμεις για κάλυκες, φυσίγγια και μικρές οβίδες αλλά εμφάνιζε ζημιογόνους ισολογισμούς και συσσώρευε ζημίες. Με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και το ευρώ τής ανετέθη από την Τράπεζα της Ελλάδος το μεγάλο έργο της αντικατάστασης των νομισμάτων της δραχμής με αυτά του ευρώ και κατάφερε, έστω και πρόσκαιρα, να ορθοποδήσει. Στην πορεία η συνεργασία της με την Τράπεζα της Ελλάδος περιορίστηκε στις ετήσιες ανάγκες της ΤτΕ για νομίσματα όπου ο όγκος ήταν πολύ μικρότερος, με αποτέλεσμα εκ νέου η εταιρεία να βρεθεί σε αδιέξοδο, να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και να χρειάζεται ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για αυτό και επελέγη η ειδική εκκαθάριση και η ιδιωτικοποίηση της ακριτικής βιομηχανίας.
Μέχρι τώρα τα συμβόλαια με την ΤτΕ γίνονταν με ανάθεση, αλλά για τις ανάγκες του 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια κερμάτων.

Στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εκτός από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα αποθέματα της Μεταλλουργικής Ηπείρου έχουν περάσει δικαιώματα σημάτων, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και διοικητικές άδειες που συνδέονται με τη λειτουργία των στοιχείων ενεργητικού της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

3×3 για τους παίδες της Δόξας

                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το 3/3...

Ύποπτες επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στη Θεσπρωτία

Δύο ακόμη φωτιές ξέσπασαν σε ένα 24ωρο σε διαφορετικές περιοχές της Θεσπρωτίας. Η μία αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Σμέρτο Φιλιατών, η δεύτερη...

ΠΕ Άρτας:Μελέτη οριοθέτησης κοίτης Αράχθου

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου συζητήθηκε η ΜΠΕ του έργου οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη...

Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην Πάργα

Νεκρός στο κατάλυμα όπου διέμενε, στην περιοχή της Πάργας, βρέθηκε ένας 65χρονος από τη Σερβία. Ο Σέρβος έκανε διακοπές στην περιοχή. Οικείο του πρόσωπο τον...