fbpx
ΑρχικήUncategorizedΑνατροπές στις φορολογικές δηλώσεις

Ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν εφέτος οι πολίτες λόγω των αλλαγών στη φορολογία που ψηφίστηκαν τον Μάιο του 2016 και οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στα γκισέ των τραπεζών και της εφορίας ακόμα περισσότερους φορολογουμένους.

Με τη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση να βρίσκεται στον αέρα, το ΔΝΤ να πιέζει για ομαδικές απολύσεις και νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις, και τις πιθανότητες ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ελαχιστοποιούνται, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέο έντυπο Ε1, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά μετά τις διακοπές του Πάσχα περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι.

Ο σχεδιασμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο και περιλαμβάνει 12 αλλαγές αλλά και νέους κωδικούς, οι οποίοι ενσωματώνουν μεταξύ άλλων τη διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας που προκύπτει με το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Επιπλέον, περιλαμβάνουν τις τροποποιήσεις στη φορολογική κλίμακα και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και τους αυξημένους συντελεστές φορολόγησης για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα. Οι αλλαγές πλήττουν και τους αγρότες, αρκετοί από τους οποίους θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις μετά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ημερησία», μεταξύ των νέων κωδικών είναι και αυτός της ιδιωτικής χρηματοδότησης κομμάτων ή υποψήφιων βουλευτών, η οποία εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.

Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, η προθεσμία για την υποβολή των εφετινών δηλώσεων λήγει στις 15 Ιουλίου, οπότε οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο περίπου τριών μηνών για να υποβάλουν τη δήλωση, ενώ ο φόρος θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Και εφέτος είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί που αφορούν στους μισθούς, τις συντάξεις, τους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους, τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τους τόκους των καταθέσεων και τα ποσά που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι το 2016 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους (τοκοχρεολυτικές δόσεις).

Αναλυτικά:

 1. Νέος κωδικός 021-022. Συμπληρώνεται από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
 2. Νέος κωδικός 037-038: Συμπληρώνεται από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Οι αγρότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων και συνεπώς δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636 – 9.545 ευρώ, ενώ σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ καταργήθηκε και πρακτικά οι αλλαγές αυτές θα φέρουν επιβαρύνσεις για αγρότες με φορολογητέο εισόδημα πάνω από 21.500 ευρώ, ενώ σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια προκύπτουν ελαφρύνσεις.
 3. Νέος κωδικός 011-012: Αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.
 4. Καταργήθηκε ο κωδικός 007-008: Τον συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
 5. Καταργήθηκε ο κωδικός 011-012: Αφορούσε όσους επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης* 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς).
 6. Nέος κωδικός 395-396: Δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
 7. Κωδικός 111-112: Στον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν το ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.
 8. Νέος κωδικός 115-116: Θα συμπληρωθεί από τους φορολογουμένους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γαιών – γης.
 9. Κωδικός 661-662: Ο κωδικός αυτός αφορά όσους εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας. Εκτός από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ περιλαμβάνονται και τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούν το ΓΕΝΕ (Ταμείο ναυτικών) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ταμείο δημοσιογράφων). Σημειώνεται ότι τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν φορολογούνται, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του ανέργου δεν υπερβαίνει ετησίως τα 10.000 ευρώ.
 10. Νέος κωδικός 421-422: Στον κωδικό αυτό θα συμπληρωθούν τα ενοίκια που καταβάλλονται σε Ιερές Μονές Αγίου Όρους.
 11. Νέος κωδικός 055 – 056: Ο κωδικός αυτός ενδιαφέρει όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.
 12. Νέος κωδικός 057 -058: Θα συμπληρωθεί από όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.

———————————
*Εισφορά αλληλεγγύης
Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2016 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με νέα κλίμακα και νέες συντελεστές:
• 0% στα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος
• 2,2% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ, -5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ
• 6,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ
• 7,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
• 9% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και
• 10% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.

- Advertisement -

Τελευταία Νέα