fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑλλαγές στην αυτοδιοίκηση - Κάλπες με απλή αναλογική

Αλλαγές στην αυτοδιοίκηση – Κάλπες με απλή αναλογική

Χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προς το παρόν, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, έδωσε το περίγραμμα των αλλαγών που θα ακολουθήσουν στην αυτοδιοίκηση και στο εκλογικό σύστημα των δημοτικών κι αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο Υπουργός, μιλώντας στην Κόνιτσα, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τις ορεινές περιοχές, έδειξε ξεκάθαρα ότι η κάλπη θα στηθεί με απλή αναλογική ενώ δίνοντας το περίγραμμα του νέου θεσμικού πλαισίου, υπογράμμισε ότι η πολιτική προσέγγιση του υπουργείου στο ζήτημα προσβλέπει σε μια αυτοδιοίκηση πιο ισχυρή, περισσότερο αντιπροσωπευτική και δημοκρατική, με σεβασμό στην, εκπορευόμενη από το Σύνταγμα, αυτοτέλεια της.

“Οι επικείμενες αλλαγές στον “Καλλικράτη” οφείλουν να υπηρετήσουν την ώριμη ανάγκη της κοινωνίας για τον εκσυγχρονισμό των δομών της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, πρέπει να βοηθήσουν την αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στους συνολικούς στόχους και τις προσπάθειες για την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Η πορεία προς τη λήξη του φαύλου κύκλου των θυσιών, ώστε να επανακάμψει η κοινωνία, θα είναι ασθενική, χωρίς τον συντονισμό με τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης”, προσέθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε αναφορά, στις παρεμβάσεις σε καίριους τομείς που χρήζουν επανεξέτασης, αποσαφήνισης και εστιάζουν σε τέσσερις βασικούς άξονες: Τη διακυβέρνηση και τη σχέση με τους πολίτες, τον αναπροσδιορισμό της κατανομής των αρμοδιοτήτων, τον αναπτυξιακό ρόλο της και τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.

Για το ζήτημα της απλής αναλογικής ο Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε ότι αυτή μπορεί να εκφράσει στο μέγιστο βαθμό τη λαϊκή εντολή και να δημιουργεί νέους δημοκρατικούς όρους αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Μάλιστα είπε, πως ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση κι εφόσον ενισχυθούν οι συμμετοχικοί θεσμοί, η εύρεση “κοινού τόπου” με συνεργασίες και συγκλίσεις είναι πλέον δυνατή σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και με πιο υγιείς όρους, απ’ ό,τι σήμερα. Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε πως στη βάση αυτή αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, ενώ διατηρείται ο θεσμός του δημάρχου και του περιφερειάρχη.

Την πεποίθηση ότι “ο αδρανής πλούτος της περιφέρειας και ειδικότερα των ορεινών περιοχών, πρέπει και μπορεί να ενεργοποιηθεί προς το συνολικό συμφέρον της χώρας μας”, εξέφρασε κατηγορηματικά ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης από την ακριτική Κόνιτσα, κατά την ομιλία του στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, για τους ορεινούς δήμους.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης εγκλωβισμένων δυνάμεων από τις ορεινές περιοχές στις οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχει σε αφθονία το αυθεντικό, που σπανίζει. “Σήμερα, στέκομαι μπροστά σας με τη σιγουριά, ότι οι ορεινοί δήμοι στηρίχθηκαν ουσιαστικά από το υπουργείο Εσωτερικών, κι αυτή η στήριξη συνιστά δείγμα γραφής για τις επόμενες αποφάσεις που θα λάβουμε για την ομαλή λειτουργία τους”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, παρατήρησε πως για πάρα πολλά χρόνια, οι ορεινές περιοχές, ανεξάρτητα από τη διοικητική τους δομή, κρατήθηκαν στο περιθώριο της ανάπτυξης, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τα χρόνια της ύφεσης και μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

“Είμαστε διαμετρικά αντίθετοι με αυτή την προσέγγιση, αρνούμαστε την καταδίκη των μικρών και μεσαίων οικονομικών εγχειρημάτων, στο όνομα μιας γενικής και αόριστης αντίληψης για τη μεγέθυνση της οικονομίας και της παραγωγής.

Είμαστε υπέρ της κοινωνικής οικονομίας, η οποία μπορεί να συνενώσει διάσπαρτες δυνάμεις, όπου αυτό απαιτείται, υπέρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία καλύπτει υπαρκτές ανάγκες, ανεξάρτητα από το μέγεθός της. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δική μας μικρή χώρα με τις ιδιομορφίες της.

Επιζητούμε μεγάλες επενδύσεις, μα δεν θα αποκλείσουμε την οικονομία και την κοινωνία από μικρότερες δυνάμεις, που ζητούν την ευκαιρία να δοκιμαστούν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους”.

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα