Αυξάνεται η χρήση της αφαλάτωσης στα νησιά του Αιγαίου, αποτελώντας μία επιλογή με αμιγώς «πράσινα» χαρακτηριστικά, καθώς μειώνονται σημαντικά τα ενεργοβόρα δρομολόγια πλοίων, που μεταφέρουν πόσιμο νερό.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης σε Καστελλόριζο, Πάτμο, Αρκιούς, Λέρο, Αιγιάλη Αμοργού, Δονούσα, Ψέριμο και Τέλενδο. Αυτές οι μονάδες έχουν τεθεί σε λειτουργία και έχει σταματήσει η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία.
Για τα υπόλοιπα «άνυδρα» νησιά –Κίμωλος, Ηρακλειά, Κατάπολα Αμοργού, Λειψοί, Ι.Μ. Πανορμίτη και Αγαθονήσι– η διαδικασία εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης είναι σε εξέλιξη με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η επεξεργασία και διαχείριση πόσιμου νερού με μονάδες αφαλάτωσης είναι η μόνη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης βασικών υποδομών ύδρευσης στα νησιά. Ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, το πρόβλημα της υδρευτικής αυτονομίας, είναι κομβικό, καθώς η έλλειψη πόσιμου νερού και βασικών υποδομών που σχετίζονται με την ύδρευση στα νησιά, τα καθιστά μέρη μειωμένων αναπτυξιακών δυνατοτήτων και δημιουργεί για τους κατοίκους τους ένα περιβάλλον άνισων συνθηκών διαβίωσης.
Στα νησιά με έντονη τουριστική κίνηση η διαχείριση του πόσιμου ύδατος αποτελεί μία αδιάκοπη πρόκληση, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη θερινή τουριστική περίοδο, όσο και γενικότερα τη λειτουργία κρίσιμων υποδομών (νοσοκομεία κ.ά.).
Όπως επισήμανε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, κεντρικός πολιτικός στόχος του υπουργείου είναι να καταστούν τα νησιά του Αιγαίου σε πρώτη φάση, και των άλλων περιοχών σε επόμενη, υδατικά αυτόνομα.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την συνέχιση αυτής της απαρχαιωμένης κατάστασης (και αναφέρομαι στην μεταφορά ποσοτήτων νερού με καράβια-υδροφόρες) που κάποιοι για χρόνια ονόμαζαν ως λύση. Αν μάλιστα θέλουμε να υποστηρίξουμε ότι σχεδιάζουμε την τουριστική, και όχι μόνο, αξιοποίησή τους και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε σύγχρονες υποδομές υδροδότησης, με κατάλληλες μονάδες αφαλάτωσης και επεξεργασίας πόσιμου νερού, ώστε να δώσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και ανάπτυξης των νησιών μας», τόνισε ο ίδιος.