Έχεις αναρωτηθεί αν κάποιες επιλογές στην ασφάλιση του αυτοκινήτου σου κοστίζουν πολύ ακριβά, με αποτέλεσμα να πληρώνεις περισσότερα χρήματα από όσα πρέπει?
Μήπως κάνεις κι εσύ λίγες ημέρες πριν τη λήξη της ασφάλειας του αυτοκινήτου μια υποτυπώδη έρευνα για τιμές και απλά ανανεώνεις την ασφάλειά του, χωρίς να ασχοληθείς περαιτέρω με τις καλύψεις και τι ουσιαστικά σου παρέχουν σε μια ώρα ανάγκης;
Γνωρίζεις πως στις περισσότερες περιπτώσεις το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι ασφαλισμένοι είναι κυρίως στην επιλογή (ή μη) των σωστών καλύψεων; Γνωρίζεις πως το λάθος αυτό κοστίζει τελικά σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία αν συμβεί κάποιο απρόοπτο περιστατικό;
Γι’ αυτό τον λόγο σε ενημερώνουμε για τα 10 συνηθέστερα λάθη στην ασφάλιση αυτοκινήτου ώστε να τα αποφύγεις:
1) Επιλογή ασφάλειας αυτοκινήτου χωρίς επαρκή έρευνα
Το να επιλέγεις σε ποια ασφαλιστική θα ανανεώσεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου 1-3 ημέρες πριν τη λήξη της, έχοντας επιπλέον την πίεση του χρόνου, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν βοηθάει στο να επιλέξεις την ιδανική ασφάλεια και ίσως να πληρώσεις ακριβότερα ασφάλιστρα από το μέσο όρο της αγοράς. Καλό είναι να ενημερώνεσαι κατά τη διάρκεια της ασφάλισης για τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, ώστε όταν πλησιάζει η ημερομηνία ανανέωσης να έχεις προεπιλέξει σε ποιες ασφαλιστικές θα ζητήσεις να πάρεις προσφορές, να έχεις το χρόνο να τις συγκρίνεις και γνωρίζοντας ότι σου προσφέρουν καλύψεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου, να καταλήξεις σε μια συμφέρουσα για σένα τιμή με όλες τις καλύψεις που σε ενδιαφέρουν.
2) Επιλογή με κριτήριο καθαρά και μόνο την χαμηλότερη τιμή
Η επιλογή της ασφάλειας αυτοκινήτου αποκλειστικά και μόνο με το ποιος σου προσφέρει τα χαμηλότερα ασφάλιστρα, έχει αποδειχθεί ως μια εσφαλμένη τακτική, ειδικά όταν δεν γίνεται συνειδητά και όταν δεν έχεις δει αναλυτικά τις συνολικές καλύψεις που σου προσφέρει, ώστε να γνωρίζεις ακριβώς τι ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς.
3) Αξία που δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα τιμή του αυτοκινήτου στην αγορά
Σε περίπτωση που έχεις ασφαλίσει το όχημα για κλοπή και άλλες πρόσθετες καλύψεις, θα πρέπει να αναπροσαρμόζεις την ασφαλιζόμενη αξία του με βάση την τρέχουσα τιμή του στην αγορά ως μεταχειρισμένο. Αν το ασφαλίζεις για σημαντικά μεγαλύτερη αξία, επιβαρύνεσαι με επιπλέον ασφάλιστρα χωρίς λόγο, καθώς σε περίπτωση αποζημίωσης θα λάβεις την εμπορική του (τρέχουσα) αξία.
4) Μη σωστή αξιολόγηση κινδύνου και επιλογή καλύψεων
Είναι συχνό φαινόμενο να “την πατάει” κάποιος πρώτα για να συνειδητοποιήσει πως δεν είχε προνοήσει να επιλέξει μια επιπλέον κάλυψη στο ασφαλιστήριο του, που αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι του χρειαζόταν. Π.χ. αν κάνεις πολλά ταξίδια ή κινείσαι σε δρόμος ταχείας κυκλοφορίας ένα πετραδάκι που θα εκτοξευθεί από ένα προπορευόμενο όχημα μπορεί να σου ραγίσει το παρμπρίζ και αν δεν έχεις επιλέξει την κάλυψη της Θραύσης Κρυστάλλων θα χρειαστεί να διαθέσεις ένα σημαντικό ποσό για την επισκευή του. Αντίστοιχα, αν εμπλακείς σε ένα ατύχημα με άλλο όχημα και η άλλη πλευρά διαφωνεί ως προς την υπαιτιότητα, αν η υπόθεση προχωρήσει νομικά, αν δεν έχεις επιλέξει την κάλυψη της Νομικής Προστασίας θα χρειαστεί να επιβαρυνθείς από την τσέπη σου τα έξοδα δικηγόρου. Επίσης, αν είχες προνοήσει να έχει το ασφαλιστήριο σου Κάλυψη για ζημιές από ανασφάλιστο όχημα, αν εμπλακείς σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα ξέρεις πως θα αποζημιωθείς από τη δική σου ασφαλιστική, όπως και αν διαθέτεις προστασία Bonus Malus, αν εντός της διάρκειας ασφάλισης έχεις κάποιο ατύχημα, αυτό δεν θα μεταβάλλει το Bonus Malus και συνεπώς δεν θα έχεις προσαύξηση στα ασφάλιστρα σου.
5) Σε περίπτωση ζημιάς ποιος θα σε εξυπηρετήσει;
Τα τελευταία χρόνια η ασφάλιση αυτοκινήτου γίνεται από πολλά μέσα και με πολλούς τρόπους, είτε μέσω των παραδοσιακών δικτύων των ασφαλιστικών συμβούλων και πρακτορείων, είτε ηλεκτρονικά μέσω δικτύων online ασφάλισης, ακόμα και μέσω τηλεφωνικών κέντρων. Κάθε ασφαλισμένος όμως θα πρέπει να έχει υπόψη του και το ενδεχόμενο να προκύψει κάποια ζημιά για την οποία θα χρειαστεί να αποζημιωθεί. Θα έχεις υποστήριξη εκείνη τη στιγμή; Θα εξυπηρετηθείς σωστά; Θα μπορέσεις να έχεις χρήσιμες και ουσιαστικές συμβουλές; Θα υπάρχει κάποιο άτομο να χειριστεί την υπόθεσή σου, να σε βοηθήσει και να ενεργήσει στο να βρεθεί λύση σε ότι θέμα πιθανώς προκύψει; Όλα αυτά θα πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά κατά την επιλογή.
6) Ελλιπής ενημέρωση για το τι σημαίνει κάθε κάλυψη
Πολλές φορές ακούμε μια κάλυψη, αλλά συνήθως πολλοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει και τι ισχύει πίσω από τον τίτλο. Πόσοι όμως έχουν ρωτήσει τη στιγμή που ακούνε την όποια κάλυψη, να τους εξηγήσουν αναλυτικά τι σημαίνει η κάθε κάλυψη; Γνωρίζεις τι πραγματικά σου προσφέρουν και σε ποιες περιπτώσεις; Γνωρίζεις ότι για συγκεκριμένες καλύψεις υπάρχουν σε αρκετές ασφαλιστικές ποσά απαλλαγής (ότι δηλαδή το πρώτο x ποσό από την αξία της ζημιάς το καλύπτει ο ασφαλισμένος – π.χ. αν η απαλλαγή είναι 150 ευρώ και η ζημιά 200€, τότε τα πρώτα 150 ευρώ τα βάζεις από την τσέπη σου και η ασφαλιστική σου καλύπτει τα υπόλοιπα 50 ευρώ);
7) Ασφάλιση αυτοκινήτου με χρηματοδότηση χωρίς επιπλέον καλύψεις
Ένα λάθος που έχει αποδειχθεί καταστροφικό σε πολλές περιπτώσεις. Κάτοχοι ΙΧ που το είχαν αγοράσει μέσω χρηματοδότησης, είτε λόγω άγνοιας είτε για να μειώσουν το κόστος των ασφαλίστρων, αφαίρεσαν καλύψεις όπως για παράδειγμα ολική κλοπή, πυρκαγιά, φυσικές καταστροφές κτλ. Όταν στη συνέχεια όμως έπεσαν θύμα κλοπής ή καταστροφής του αυτοκινήτου, όχι μόνο έχασαν το αυτοκίνητο, αλλά έπρεπε να αποπληρώσουν στην τράπεζα στο ακέραιο το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησης για ένα αυτοκίνητο που πλέον δεν είχαν!
8) Οδική βοήθεια από ατύχημα και όχι για μηχανική βλάβη
Προσοχή στους όρους της ασφάλισης. Όταν ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες σας παρέχουν δωρεάν Οδική Βοήθεια, κοιτάξτε προσεκτικά στους όρους αν δίπλα αναγράφει μόνο από ατύχημα ή αν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Αν είναι μόνο Οδική Βοήθεια από ατύχημα, όπως λέει και η λέξη θα σας καλύψει μόνο αν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί λόγω ατυχήματος. Αν π.χ. μείνετε από μπαταρία δεν σας καλύπτει και για να έρθει η οδική βοήθεια να σας εξυπηρετήσει θα πρέπει να πληρώσετε εκείνη τη στιγμή εγγραφή ως συνδρομητής, κάτι που θα σας κοστίσει από 80-100 ευρώ.
9) Απόκρυψη στοιχείων – Δήλωση ψευδών στοιχείων (πχ έδρα οχήματος)
Είναι συχνό το φαινόμενο πολλοί να λένε “δε βαριέσαι” και να θεωρούν “λεπτομέρειες” το να δηλώνουν ψευδή ή να μη δηλώνουν καθόλου ορισμένα στοιχεία. Στην περίπτωση της δήλωσης ψευδών στοιχείων, μια συνηθισμένη ενέργεια που γινόταν κυρίως παλαιότερα, ήταν να δηλωθεί ψευδώς ένα όχημα με διεύθυνση έδρας εκτός Αττικής, για να έχει χαμηλότερη κλίμακα τιμολόγησης και να πληρώνει λιγότερα ασφάλιστρα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο πλέον έχει περιοριστεί σημαντικά, καθώς οι περισσότερες εταιρίες ζητάνε άδεια κυκλοφορίας με έδρα επαρχία ή εκκαθαριστικό σημείωμα ιδιοκτήτη με διεύθυνση επαρχίας, ώστε να μπορέσει να ασφαλιστεί με διεύθυνση έδρας εκτός Αττικής.
Στην περίπτωση της απόκρυψης στοιχείων, δύο συνηθισμένα παραδείγματα είναι η μη δήλωση νέου οδηγού ή κάτω των 23 ετών, καθώς και η μη δήλωση κοτσαδόρου και ρυμουλκούμενου. Ο λόγος που δηλώνονται ψευδή στοιχεία ή μερικές φορές δεν δηλώνονται καθόλου, είναι η αποφυγή πληρωμής επασφάλιστρων. Όταν όμως σε αυτές τις περιπτώσεις προκύψει κάποια ζημιά, η ασφαλιστική μπορεί ακόμα και να αρνηθεί να σας αποζημιώσει.
10) Φιλικός Διακανονισμός
Η ασφαλιστική που έχεις επιλέξει συμμετέχει στον Φιλικό Διακανονισμό; Αν συμβεί δηλαδή κάποιο ατύχημα με όχημα ασφαλισμένο σε άλλη ασφαλιστική που εντάσσεται επίσης στο σύστημα φιλικού διακανονισμού, να αναλάβει να σε αποζημιώσει η δική σου ασφαλιστική για να γλιτώσεις τρέξιμο και ταλαιπωρία.
Μήπως τελικά κάνεις κι εσύ κάποιο από τα παραπάνω λάθη; Αν η απάντηση είναι ναι, διόρθωσέ τα και το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα βγεις κερδισμένος!