ΑρχικήΥΓΕΙΑΤι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν σταματήσουμε τη ζάχαρη;

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν σταματήσουμε τη ζάχαρη;

Από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μέχρι τον καφέ μας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, καταναλώνουμε ζάχαρη σε μεγάλο βαθμό. Τι θα συμβεί όμως όταν την σταματήσουμε;

Woman eating spoon of sugar

Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει περίπου 350 περιττές θερμίδες καθημερινά λόγω της ζάχαρης, σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Τόσες πολλές τροφές έχουν προσθήκες ζάχαρης, τις οποίες δεν καταλαβαίνουμε καν. Υπάρχουν οι γνωστές πηγές, όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, αλλά τη βρίσκουμε κρυμμένη και σε πιο “αθώα” μέρη, όπως dressing για σαλάτες και στο γιαούρτι. Με λίγα λόγια, θα έκανε σε όλους μας καλό να περιορίζαμε λίγο τη ζάχαρη στη διατροφή μας. Η μέση γυναίκα, για παράδειγμα, αναφέρεται πως δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερες από 6 κουταλιές του γλυκού πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά.

Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν κόβουμε τη ζάχαρη; Αυτό έχει να κάνει με το πόσες ποσότητες συνηθίζαμε να καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να βλέπουμε άτομα να βιώνουν συμπτώματα στέρησης, όπως άγχος, ανησυχία, ακόμα και κατάθλιψη. Αν τα βάλουμε στη ζυγαριά με τα θετικά αποτελέσματα, όμως, καταλήγουμε πως αξίζει τον κόπο.

Δείτε αναλυτικά…

Η καρδιά μας γίνεται πιο δυνατή

Ο κίνδυνος θανάτου από κάποια καρδιοπάθεια μειώνεται μέχρι και τρεις φορές όταν αποφασίσουμε να μην τρώμε τόσο πολλή ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει γιατί η χρόνια κατανάλωση αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα παρατηρήσουμε ότι η “κακή” LDL χοληστερόλη μας έχει πέσει κατά 10% και τα τριγλυκερίδια κατά 20 με 30%.

Αποχαιρετούμε την ακμή

Κόβοντας τη ζάχαρη, μπορείτε να πείτε αντίο στα ενοχλητικά σπυράκια που σας κυνηγούν ακόμα και στην ενήλικη ζωή σας. Η ακμή προκαλείται από φλεγμονές και η ζάχαρη είναι από τους παράγοντες που τις προκαλούν. Σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες – ενήλικες που δεν έπιναν αναψυκτικά – κατανάλωναν καθημερινά 350 ml αναψυκτικών την ημέρα, για τρεις εβδομάδες, και τα επίπεδα φλεγμονής τους αυξήθηκαν κατά 87%!

Προλαμβάνουμε τον διαβήτη

Η περιττή ζάχαρη ενισχύει τους ιστούς του λίπους γύρω από το συκώτι. Αυτό το λίπος προκαλεί (μαζί με άλλους παράγοντες) αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και υπονομεύει τη σκληρή δουλειά που κάνει το πάγκρεας, καθυστερώντας την παραγωγή ινσουλίνης. 150 γραμμάρια περιττής ζάχαρης κάθε μέρα σημαίνει 11 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με 150 γραμμάτια πρωτεΐνης ή λιπαρών. Για αυτόν τον λόγο, αντικαθιστούμε άμεσα τα ζαχαρώδη σνακ με μια μερίδα ξηρούς καρπούς!

Καλύτερη διάθεση

Είναι φυσιολογικό να είμαστε κάπως “πεσμένοι” τις πρώτες μέρες που θα κόψουμε την ζάχαρη. Άλλωστε, οι τροφές που την περιέχουν είναι συνήθως η εύκολη λύση για να αισθανθούμε καλύτερα και για να πάρουμε μια γρήγορη δόση ενέργειας. Μόλις όμως ξεπεράσουμε το μικρό σύνδρομο στέρησης, θα ανακαλύψουμε πως η διάθεσή μας είναι καλύτερη από ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη είναι απλός υδατάνθρακας, και η ενέργεια που προσφέρει καταναλώνεται πολύ γρήγορα – αφήνοντάς μας κουρασμένους και πιο αγχωμένους από πριν.

Καλύτερος ύπνος

Αυτή η κούραση που μόλις αναφέραμε μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η περιττή ζάχαρη οδηγεί στην έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, που όπως είναι λογικό δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε σωστά. Το συμπέρασμα; Κόβοντας τη ζάχαρη ξεκινούμε να κοιμόμαστε τις ώρες που πρέπει, βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα του ύπνου μας.

Καλύτερη μνήμη

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα έδειξε πως η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλεί βλάβη στη μνήμη, δυσκολεύοντας την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι, δυσκολευόμαστε να συγκρατήσουμε νέες πληροφορίες στη μνήμη μας – ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα για μαθητές και φοιτητές κατά τη διάρκεια εξεταστικών!

Θα χάσουμε επιτέλους κιλά!

Σίγουρα, θα αντικαταστήσουμε κάποιες από τις θερμίδες της ζάχαρης με θερμίδες από άλλες τροφές, αλλά θα παίρνουμε και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, είναι σίγουρο πως κόβοντας την πρόσθετη επεξεργασμένη ζάχαρη, λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες συνολικά. Κόβοντας 200 θερμίδες από ζάχαρη καθημερινά μπορεί να σημαίνει 5 χαμένα περιττά κιλά μέσα σε 5-6 μήνες!

1075188.large

«Κατάφερα να αντέξω 2 εβδομάδες χωρίς να βάλω στο στόμα μου επεξεργασμένη ζάχαρη. Ήδη μέσα σε 4 ημέρες η επιδερμίδα μου έγινε λιγότερο ξηρή και οι κοκκινίλες μειώθηκαν σημαντικά, το στομάχι μου έγινε πιο επίπεδο και μέχρι το τέλος των 2 εβδομάδων έχασα σχεδόν 2 κιλά». Αυτά περιγράφει η 30χρονη Χριστίνα, η οποία δοκίμασε να βγάλει οριστικά από τη διατροφή της τη ζάχαρη. Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή στη ζωή μας να απεγκλωβιστούμε από τα δεσμά της ζάχαρης, στους περισσότερους από εμάς όμως φαντάζει αδιανόητη μια ζωή χωρίς γλυκιά γεύση. «Δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε μια και καλή τη ζάχαρη από τη διατροφή μας», εξηγούν οι ειδικοί. Σταδιακές αλλαγές στον τρόπο που τρώμε μπορούν να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε σημαντικά την ανάγκη μας για ζάχαρη. Ας δούμε πώς θα τα καταφέρουμε.

Μια ζωή χωρίς ζάχαρη: 6 βήματα προς την επιτυχία

Βήμα 1ο: Βρίσκοντας εναλλακτικές
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος με μια έμφυτη επιθυμία για γλυκές τροφές. Μάλιστα, το χαρακτηριστικό μας αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού στόχο έχει να μας προστατεύει από δηλητηριώδη φυτά με πικρή γεύση. Έτσι, αν δεν αντέχουμε να πίνουμε τον καφέ μας χωρίς ζάχαρη, μπορούμε να επιλέξουμε μία εναλλακτική, όπως τη στέβια. Τα φύλλα του συγκεκριμένου φυτού είναι εξαιρετικά πλούσια σε γλυκαντικές ουσίες, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πολύ πιο γλυκό από την κοινή ζάχαρη. Το μεγάλο του ατού, ωστόσο, είναι ότι δεν περιέχει θερμιδογόνα συστατικά, γι’ αυτό και δεν δίνει θερμίδες.

Βήμα 2ο: Κανέλα 

Βάζοντας την κανέλα στη διατροφή μας , έχουμε λιγότερη επιθυμία για κάτι γλυκό, λένε οι επιστήμονες. Η εξήγησή τους είναι απλή: Το συγκεκριμένο μπαχαρικό συμβάλλει στο να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία μας για γλυκές τροφές. Ρίξτε ένα κουταλάκι κανέλα στον πρωινό σας καπουτσίνο, δώστε ιδιαίτερη γεύση σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και μη διστάσετε να τη χρησιμοποιήσετε ακόμα και στη μαγειρική σας (π.χ. στο κοκκινιστό κρέας).

Βήμα 3ο: Zoom στις πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες συντελούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, οπότε καλό είναι να τις συνδυάζουμε με γλυκές τροφές, ώστε να αποφεύγουμε τις απότομες διακυμάνσεις. Αν τρώμε π.χ. ένα μήλο για σνακ, μπορούμε να καταναλώσουμε επιπλέον και μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μας χορταίνουν πολύ ευκολότερα από ό,τι οι γλυκές τροφές, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο στη συνέχεια και έτσι να έχουμε διπλό κέρδος.

Βήμα 4ο: Η δύναμη των φρούτων
Όταν νιώθουμε ασυγκράτητη λιγούρα για κάτι γλυκό, αντί να καταφύγουμε σε λύσεις που περιέχουν ζάχαρη, μπορούμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας με άλλους τρόπους. Μια καλή ιδέα, λοιπόν, είναι να επιλέξουμε φρούτα, όπως η μπανάνα, το καρπούζι, το πεπόνι, τα σύκα, τα σταφύλια και τα ώριμα βερίκοκα, τα οποία αφήνουν στον ουρανίσκο μας μια γλυκιά γεύση. Ταυτόχρονα, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, καθυστερούν την πέψη και συγκρατούν τα επίπεδα σακχάρου σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον χυμό φρούτων.

Βήμα 5ο: Η κρυμμένη ζάχαρη
Ζάχαρη δεν είναι μόνο η κρυσταλλική μορφή της που προσθέτουμε στον καφέ ή τα γλυκά. Ζάχαρη υπάρχει σε έναν μεγάλο αριθμό έτοιμων συσκευασμένων προϊόντων. Στις ετικέτες των τροφίμων τη βρίσκουμε «μεταμφιεσμένη» με ένα σωρό περίεργα ονόματα, που όλα όμως είναι συνώνυμα της ζάχαρης. Γενικά, δεν πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 10-12 κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορούμε να διαλέξουμε ανεπεξέργαστα τρόφιμα, στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε κάποια γλυκαντική ύλη, ελέγχοντας έτσι την ποσότητα της ζάχαρης που προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση.

Βήμα 6ο: Η «αγία» τριάδα
Για να συνθέσουμε τα τρία κυρίως γεύματα της ημέρας, επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και τα συνοδεύουμε με φρούτα και λαχανικά. Έτσι, καταφέρνουμε να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά, να μειώσουμε τον γλυκαιμικό δείκτη του κάθε γεύματος , να αποφύγουμε τις λιγούρες για κάτι γλυκό και να προσλάβουμε το πολύτιμο αμινοξύ τρυπτοφάνη, που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία σχετίζεται με την καλή διάθεση.

«Εκπαιδευμένο» σώμα
Το σώμα μας χρειάζεται να εκπαιδευτεί στην αλλαγή. Αν, για παράδειγμα, για 10 ημέρες πίνουμε τον καφέ μας με 1 κουταλάκι ζάχαρη αντί για 4, στην ενδέκατη ημέρα θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με 2 κουταλάκια. Η απεξάρτηση από τη ζάχαρη δεν είναι εύκολη και θέλει τον χρόνο της. Άλλωστε, η απόλαυση του φαγητού έχει μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να βιαστούμε. Αρκούν μικρές αλλαγές κάθε εβδομάδα. Αν κάνουμε το ένα βήμα, τότε προχωράμε στο επόμενο. Η αλλαγή είναι εφικτή και τα οφέλη αξίζουν τον κόπο.

6f9798e3bd20e49add64e4ed692d03ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:

- Advertisement -

Τελευταία Νέα