Ποιον συμφέρει η πολεμική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, με τις εντεινόμενες τουρκικές προκλητικές δηλώσεις;
Είναι φανερό πως η αστάθεια που έχει προκληθεί στην Τουρκία λόγω του κουρδικού προβλήματος -με τις γεωπολιτικές πολεμικές εξελίξεις στη γειτονική της Συρία- αναγκάζει τους Tούρκους αξιωματούχους να προσπαθούν να βρουν διέξοδο σε ενδεχόμενη δυσμενή για «τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα» εξέλιξη – θέτοντας θέμα ακόμη και για αλλαγή συνόρων.
Και εκείνος που πάντοτε την πληρώνει είναι ο αδύναμος κρίκος. Και στην περίπτωσή μας όλα δείχνουν πως ενδέχεται να πληρώσει ακριβό τίμημα η χώρα μας.
Μια περιπλάνηση στο διαδίκτυο δείχνει πως εδώ και καιρό εντείνεται η προσπάθεια διατήρησης της «πολεμικής ατμόσφαιρας», με επίκεντρο το Αιγαίο, και με τις πρόσφατες «καρδιακές δηλώσεις Ερντογάν» και βορειότερα.
Ούτε η αμφιλεγόμενη διπλωματική στάση των ΗΠΑ με τις διατυπώσεις για τον Ερντογάν, ούτε το τηλεφώνημα της Μέρκελ στον Ερντογάν (αμέσως μετά την επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα), ούτε η συνέντευξη Γιούνκερ σε ευρωπαϊκό ιστότοπο, κατά την οποία χρησιμοποίησε εξαιρετικά δηκτικές εκφράσεις -για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασφαλώς- απέναντι στην τουρκική ηγεσία, μπορούν να μας καθησυχάσουν.
Δεδομένο, πάντως, παραμένει ότι η τουρκική προκλητικότητα εκτρέφεται -για να διατηρηθούν οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Τουρκία, με το σύνολο του τουρκικού πολιτικού συστήματος να διαγκωνίζεται για ανύπαρκτες στην ουσία εδαφικές διεκδικήσεις, αλλά και για να συντηρηθεί το όραμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας και της Τουρκίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μαρκ Τόνερ στη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερωτήσεις για την «ατμόσφαιρα» που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον «εθνικιστικό τόνο» του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και τις δηλώσεις όπως «τα σύνορα της καρδιάς μου», ο Τόνερ «παρέπεμψε στο τουρκικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις» και ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ πάγια υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας».
Θυμίζουμε ότι ανάλογη σιβυλλική δήλωση είχε γίνει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Οκτώβριο, όταν είχαν υποβληθεί στον εκπρόσωπό του αντίστοιχα ερωτήματα για τις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις.
Με τη γνωστή τακτική των «ίσων αποστάσεων» είχε πάλι σχολιάσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις επικίνδυνες δηλώσεις Ερντογάν, στις οποίες είχε αποπειραθεί να επαναφέρει το ζήτημα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με τις οποίες έθεσε ζήτημα για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν επί μακρόν εδραιωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου»…
Και είχε προσθέσει: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθαρρύνει την Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν καλές γειτονικές σχέσεις και να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής».
Χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους σταθερότητα στο Αιγαίο υφίσταται, με τη «μεσολαβητική παρουσία» ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δύναμης (SNMG2) δήθεν για την αποτροπή του προσφυγικού κύματος, αλλά αλληθωρίζοντας στην παρουσία του ρωσικού στόλου, λίγο νοτιότερα στη θαλάσσια περιοχή της Συρίας.
Μια παλιά (αλλά όχι και τόσο) ιστορία
Δεν θα πάμε πίσω στο πρόβλημα με την ιστορία των Ιμίων που θύμισε ξεδιάντροπα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τις δηλώσεις του για τα Ίμια, ώστε να ξεπεράσει τις δηλώσεις του ηγέτη της κεμαλικής αντιπολίτευσης για τα «κατεχόμενα από την Ελλάδα 18 νησιά».
Στις 30 Νοεμβρίου 2010, ο ιστότοπος WikiLeaks είχε δημοσιεύσει άρθρο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με διαρροή εγγράφου από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, στο οποίο αποκαλυπτόταν πως η Τουρκία σχεδιάζει «ατμόσφαιρα έντασης», προκειμένου να δημιουργηθεί κρίση και να δικαιολογηθεί τουρκική εισβολή από τη μεριά του Έβρου.
Το έγγραφο εκείνο -που σήμερα μπορεί να χαρακτηρισθεί «προφητικό»- ανέφερε πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι γνωρίζουν πως «ένα πραξικόπημα θα μπορούσε να δημιουργήσει σενάρια που θα δικαιολογούσαν δραστικές αποφάσεις».
Η αποκάλυψη του εγγράφου από τη WikiLeaks ήταν μεγάλης σημασίας, επειδή υποχρέωσε τις ΗΠΑ τότε να επιβεβαιώσουν ότι προετοιμαζόταν τουρκική εισβολή εναντίον της Ελλάδας το 2003. Επιπρόσθετα παραδέχονταν πως «ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να προκαλεί ατμόσφαιρα έντασης σε σχέση με την Ελλάδα».
Όσο για τη στάση της Ρωσίας, διαβάζουμε στην «Pravda.Ru» στις 17.02.2016 (πριν από την αποκατάσταση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων) κάτω από τον τίτλο «Η σιγή των ελληνικών αμνών»: «Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο περισσότερες από 20 φορές και πραγματοποιήθηκαν “εικονικές αερομαχίες” τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει κάποια προσπάθεια να σταματήσει την τουρκική προκλητικότητα που συνεχίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Θα πρέπει μήπως η Ρωσία να βοηθήσει την Ελλάδα;».
Το άρθρο, που κάνει αναδρομή στις μαύρες σελίδες των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο καθώς και την κρίση των Ιμίων, καταλήγει: «Η Ρωσία θα πρέπει να καταλάβει πως η Ελλάδα είναι μια ορθόδοξη χώρα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι δεμένη χειροπόδαρα. Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη με οικονομικές υποχρεώσεις σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ελέγχονται από τις ΗΠΑ. Η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. έχοντας δεδομένες υποχρεώσεις».
«Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα στο Ιράκ και στη Συρία. Αν υπάρξει σύγκρουση με την Ελλάδα, δεν θα μείνει η υπόθεση στα χέρια της ομάδας του Ερντογάν που αναμένει βοήθεια από τις ΗΠΑ αλλά και από μερικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης…» σημειώνει.