Η Εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας.
Αυτό τονίζει σε δήλωσή της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας πως για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της χώρας μας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ολες οι μέχρι σήμερα ελληνικές εγγραφές αφορούσαν σε αγαθά της Αρχαιότητας ή του Βυζαντίου.
Η κ.Μενδώνη τονίζει επίσης “Ο διεθνής Οργανισμός αναγνώρισε την εξέχουσα οικουμενική αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων, ως ένα εξαιρετικό δείγμα επιβίωσης και αλληλεπίδρασης της βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Αναγνώρισε την αυθεντικότητα και ακεραιότητα του αγαθού, συστατικά απαραίτητα προκειμένου να περιληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς”.
Ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκούβελο και τους κατοίκους του Ζαγορίου, για την υποστήριξη, με κάθε τρόπο, αυτής προσπάθειας.
“Η εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ριάντ, αποτελεί πρόσκληση και υποχρέωση της χώρας μας να διατηρήσει και να προστατεύσει αλώβητη αυτήν κληρονομιά, που από σήμερα καθίσταται παγκόσμια” καταλήγει στη δήλωσή της η Υπουργός Πολιτισμού.
Αλέξανδρος Καχριμάνης: Σειρά έχει η Νικόπολη
Την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τους για την εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Όπως σημειώνει η εξέλιξη αυτή “Ήταν αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας, την οποία συνέδραμαν ουσιαστικά οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, παρέχοντας κάθε είδους υποστήριξη στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Ζαγορίου”.
Μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη “ο οποίος με την επιτόπια επίσκεψή του στο Ζαγόρι λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έδωσε το «σύνθημα» της επανεκκίνησης της διαδικασίας μετά την πενταετή αναστολή της” αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, “επί θητείας του οποίου στο Υπουργείο Πολιτισμού είχε ξεκινήσει η πρωτοβουλία για σύνταξη φακέλου” και τη Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, “που και σε αυτό το μεγάλο θέμα για την Ήπειρο, έκανε εξαιρετική και οργανωμένη δουλειά”.
“Για την Περιφέρεια Ηπείρου, ανοίγει ένα επιπλέον νέο κεφάλαιο, που αφορά και την ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, στα Μνημεία της UNESCO” τονίζει ο κ. Καχριμάνης διαδικασία που όπως σημειώνει, θα επιταχυνθεί μετά την επικείμενη ολοκλήρωση του έργου της Περιφέρειας για την παράκαμψη του Αρχ. Χώρου – νέα εισόδου Πρέβεζας.