ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ ελπίδα δεν έσβησε για το Κυπριακό

Η ελπίδα δεν έσβησε για το Κυπριακό

Στην αποτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό αναφέρονται η SZ και η FAZ ενώ η ZEIT φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Aναφορές και στον ελληνικό τουρισμό.

«Οι συνομιλίες για το Κυπριακό απέτυχαν αλλά υπάρχει ακόμα ελπίδα για την επανένωση του νησιού» επιγράφει το δημοσίευμα της η Süddeutsche Zeitung. H εφημερίδα σημειώνει: «Κατά πόσο η αποτυχία των συνομιλιών στην Ελβετία σηματοδοτεί το οριστικό τέλος για την επανένωση του νησιού δεν ήταν δυνατόν να εκτιμηθεί την Τρίτη. Ο Χούμπερτ Φάουστμαν, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και ειδικός στο Κυπριακό μιλώντας στην SZ δήλωσε πως ‘δεν τελείωσαν όλα’. Έχει την εντύπωση ότι οι διαπραγματευτές θέλουν να συνεχίσουν ακόμα και εάν οι συνομιλίες απέτυχαν στο εδαφικό».

Στην αποτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό αναφέρεται και το ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο ωστόσο σημειώνει όσον αφορά τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων «Στον Αναστασιάδη και τον Ακιντζί διακρίνει κανείς πρώτη φορά δυο πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι θέλουν την επανένωση του νησιού. Συνεννοούνται καλά μεταξύ τους και τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψουν στην Κύπρο  για να εξετάσουν πως θα προχωρήσουν στο εξής».

Η Ζeit στην ηλεκτρονική της σελίδα φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Στην ερώτηση πως θα περιέγραφε την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα απαντά: «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Δεν διατρέχουμε πλέον τον κίνδυνο της κατάρρευσης αλλά θα μπορούσαμε να ρημάξουμε. Στο εξωτερικό θεωρούν ότι το τρίτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να εφαρμοστεί και με αυτό είναι ικανοποιημένοι. Εγώ δεν είμαι διότι η κυβέρνηση δεν κάτι παραπάνω από το να τσεκάρει τα μέτρα που της ζητούνται. Η χώρα όμως χρειάζεται ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα προς τα εμπρός αλλά αυτό δεν θα συμβεί όσο δεν υπάρχουν βαθιές θεσμικές αλλαγές και δεν είμαστε ανοιχτοί για επενδύσεις»

Ακόμα στην ερώτηση εάν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα υπάρχει βελτίωση για τους ανθρώπους στη χώρα απαντά: «Στο τέλος του 2014 η οικονομία παρουσίαζε σημάδια ανάκαμψης. Τα πράγματα είναι άσχημα συγκρινόμενα με τότε. Εάν συγκρίνουμε την κατάσταση με αυτήν του περασμένου καλοκαιριού τώρα είναι καλύτερα…Το μόνο θετικό είναι ότι τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο ο κόσμος συνειδητοποίησε ποια είναι η πραγματικότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε η εντύπωση πως ήταν εφικτός ένας άλλος δρόμος».

Τέλος, επισημαίνει πως μια «ελάφρυνση του χρέους είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται από βαθιές θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές».

Τέλος, η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt σε ρεπορτάζ της για τις τουριστικές περιοχές που έχουν πληγεί από την τρομοκρατία αναφέρει ότι «οι τρομοκράτες με τις επιθέσεις τους σε τουριστικές περιοχές επιδιώκουν να προκαλέσουν κυρίως οικονομικές ζημίες. Παρόλα αυτά ο κλάδος αλλά και οι περιοχές ανακάμπτουν εντυπωσιακά γρήγορα». Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα και σημειώνεται «Πολλοί που διψάνε για ήλιο και η Αίγυπτος ή η Τουρκία τους είναι πολύ επικίνδυνες προσανατολίζονται προς την Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές υπολογίζουν με νέα ρεκόρ και αυτό τον χρόνο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η προσφυγική κρίση είχε καταστροφικές συνέπειες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μόνο στη Λέσβο όπου στους καταυλισμούς υπάρχει θέση για 3.500 ανθρώπους βρίσκονται τώρα πάνω από 6.000 πρόσφυγες και ο τουρισμός αυτό τον χρόνο μειώθηκε κατά 63%. Στη Χίο μάλιστα ο τουρισμός μειώθηκε κατά 72%».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα