Τα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται σε όλη την Ευρώπη, πλην της Ελλάδας, διαπιστώνει η HSBC στην τελευταία έκδοση του «Europe COVID-19 tracker» της. Και καθώς αυτή ακριβώς η κλιμάκωση των κρουσμάτων βάζει την Αττική σε καθολικό lockdown, ο οίκος επισημαίνει ότι και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να χαλαρώσουν σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.
Η HSBC αναφέρει ότι οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων επί των μεταλλάξεων του ιού (με αφορμή τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα του σκευάσματος της AstraZeneca έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης) θέτουν σε αμφιβολία την προοπτική επιστροφής σε πιο κανονικές συνθήκες αργότερα μέσα στο έτος. Από την άλλη πλευρά, οι ενδείξεις από το Ισραήλ είναι πιο ενθαρρυντικές, αφού ήδη αρχίζει να φαίνεται η επίδραση των εμβολιασμών στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων.
«Μία ακόμα ενθαρρυντική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων τώρα μειώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, των δύο χωρών όπου η πανδημία ήταν πιο σοβαρή το τελευταίο διάστημα», σημειώνει η HSBC. «Η μοναδική σημαντική εξαίρεση είναι η Ελλάδα, όπου το άλμα των νέων κρουσμάτων οδήγησε την κυβέρνηση να επιβάλει ένα νέο lockdown στην περιοχή της Αθήνας», σημειώνουν οι αναλυτές.
Όμως, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ακόμα απρόθυμες να χαλαρώσουν σημαντικά τα περιοριστικά τους μέτρα, εξηγεί η HSBC. Στη Γαλλία, οι νέες μεταλλάξεις ευθύνονται πλέον για το 20% των νέων κρουσμάτων. Έτσι, ακόμα και εάν τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί τελευταία, ένα τρίτο lockdown είναι ακόμα πιθανό, τονίζεται.
Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια αποφάσισαν να παρατείνουν το εθνικό lockdown τουλάχιστον έως τις αρχές Μαρτίου (με εξαίρεση τα κομμωτήρια).
Και στην Ιταλία, η κυβέρνηση μόλις τώρα αρχίζει να χαλαρώνει απρόθυμα κάποια μέτρα, με τα θέρετρα του σκι και τα γυμναστήρια να ανοίγουν στις «κίτρινες» περιοχές από τις 15 Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η HSBC διαπιστώνει την κόπωση που προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα:
Και σημειώνει ότι οι εμβολιασμοί έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμα: