Όπως και πολλοί από εμάς, η Google δείχνει ζωηρότερο ενδιαφέρον για την υγεία μας.Η εταιρία ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου την εισαγωγή νέων λειτουργιών, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σε όσους δεν είναι κάτοχοι αισθητήρων σε wearable συσκευές να παρακολουθούν τους σφυγμούς και την αναπνοή τους.
Αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, οι κάτοχοι συσκευών Pixel θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις κάμερες των κινητών τους προκειμένου να παρακολουθούν τους σφυγμούς και την αναπνοή τους, μέσω του Google Fit.H εταιρία ανακοίνωσε πως σχεδιάζει τη σταδιακή επέκταση αυτών των λειτουργιών σε περισσότερες συσκευές Android.
Μόλις καταστεί διαθέσιμη η λειτουργία αυτή στο κινητό σας, θα μπορείτε να ανοίξετε την εφαρμογή Fit προκειμένου να μετρήσετε τους σφυγμούς και την αναπνοή σας, ακουμπώντας τις νέες κάρτες που θα υπάρχουν στην αρχική σελίδα.Η Google εκτιμά το ρυθμό της αναπνοής σας παρατηρώντας τις κινήσεις του στήθους σας, επομένως θα χρειάζεται να βλέπει το θώρακά σας.
Εντωμεταξύ, αξιοποιεί τις μικροσκοπικές μεταβολές του χρώματος κάτω από την επιδερμίδα σας προκειμένου να υπολογίσει τους καρδιακούς σφυγμούς σας, ενώ για να ενεργοποιηθεί αυτή η λειτουργία θα πρέπει να ακουμπήσετε το δείκτη σας στην πίσω κάμερα. Η εφαρμογή Fit θα σας κατευθύνει πώς να καδράρετε τον εαυτό σας, αξιοποιώντας τη μπροστινή κάμερα για τον υπολογισμό της αναπνοής, αν και δεν είχε ακόμη σαφές πόσο ακριβής θα είναι η συγκεκριμένη λειτουργία. Λόγου χάρη, αν φοράτε φαρδιά ρούχα, θα είναι σε θέση το λογισμικό να αντιληφθεί αν αναπνέετε;
Επίσης, θα πρέπει να κρατάτε το κινητό σας στην κατάλληλη θέση για περίπου 30 δευτερόλεπτα, ώστε να μπορέσει η συσκευή να καταγράψει το ρυθμό της αναπνοής σας, διάστημα που στην πράξη είναι μεγαλύτερο από ό,τι ακούγεται. Εκτός αυτού, η συγκεκριμένη διαδικασία σημαίνει πως δεν θα μπορείτε να βασιστείτε σε αυτή ώστε να παρακολουθείτε τους σφυγμούς σας ενώ γυμνάζεστε, εκτός και αν σκοπεύετε να κρατάτε ψηλά το κινητό σας και να κοιτάζετε την οθόνη του ενώ τρέχετε ή χορεύετε.Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό το ότι άτομα που δεν διαθέτουν ειδικές συσκευές παρακολούθησης αυτών των λειτουργιών θα μπορούν να λαμβάνουν αυτές τις μετρήσεις όταν το επιλέγουν.
Αν αυτή η μέθοδος μέτρησης των καρδιακών σφυγμών κάτι σας θυμίζει, ενδεχομένως το μυαλό σας να πηγαίνει στο Samsung Galaxy S5, το οποίο διαθέτει ειδικό αισθητήρα κάτω από την κάμερα. Πάντως, εφαρμογές που σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε το κινητό σας για να μετρήσετε τους σφυγμούς σας κυκλοφορούν ήδη από το 2014, επομένως δεν μιλάμε για μια ακριβώς καινοτόμα ιδέα.
Από την άλλη, ακριβώς επειδή η Google είναι ένας κολοσσός στον τομέα του λογισμικού, η δική της προσέγγιση συνοδεύεται από κάποια πλεονεκτήματα. Εκτός του ότι ολοκλήρωσε το αρχικό στάδιο των κλινικών δοκιμών και πιστοποιήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακρίβεια των προϊόντων της, η Google κατέβαλε προσπάθησε παράλληλα να διασφαλίσει πως η μέθοδός της θα λειτουργεί εξίσου καλά για όλους τους τόνους επιδερμίδας, ηλικίες αλλά και συνθήκες φωτισμού.
Επίσης θα μπορείτε να βλέπετε τους σφυγμούς και το ρυθμό της αναπνοής σας παράλληλα με τις άλλες στατιστικές σας στην εφαρμογή Fit. Η εταιρία δεν έχει ενημερώσει ακόμη για τις ελάχιστες απαιτήσεις προκειμένου να αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα (πράγμα λογικό, καθώς επί του παρόντος υποστηρίζονται μόνο συσκευές Pixel). Στην πορεία, όμως, δεν αποκλείεται η Google να μπορέσει να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, εφόσον μπορέσει να προσφέρει αυτές τις λειτουργίες για συσκευές που διαθέτουν λιγότερο προηγμένους φακούς ή τρέχουν το Android Go, για παράδειγμα.
Όσο για εκείνους που προβληματίζονται για την ιδιωτικότητά τους, η Google εκτελεί αυτούς τους υπολογισμούς μέσω της συσκευής και, εφόσον το επιθυμείτε, θα μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αποτελέσματα στο Fit. Θα μπορείτε επίσης να τα διαγράψετε ανά πάσα στιγμή, μέσω των ρυθμίσεων του λογαριασμού σας. Έχετε υπόψη πως οι νέες αυτές λειτουργίες δεν έχουν λάβει έγκριση από τη FDA (Ομοσπονδιακή Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων) και δεν σχεδιάστηκαν προκειμένου να πραγματοποιούν ιατρικές διαγνώσεις, ούτε να αξιολογούν τυχόν ιατρικά ζητήματα.