Σε δύο στρατόπεδα είναι χωρισμένες οι απόψεις των ειδικών για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την έκρηξη που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Μετά από τον καθιερωμένο κύκλο διαβουλεύσεων η κυβέρνηση αναμένει την τελική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στη σημερινή σύσκεψη που θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο δράσης για την προσεχή εβδομάδα.
Οι επιδημιολόγοι αναμένεται να παρουσιάσουν στην επιτροπή τους επιδημιολογικούς δείκτες και την πορεία του κοροναϊού στην κοινότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση των επιδημιολόγων που είχαν σύσκεψη την Πέμπτη και την Τετάρτη είναι να μπει η Αχαΐα και η Θεσσαλονίκη στο κόκκινο και να ισχύσει απαγόρευση από τις 18:00 στην Αττική τα Σαββατοκύριακα.
Στο τραπέζι μάλιστα βρίσκεται και η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική αναμένεται να αρχίσει από αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς οι ειδικοί φοβούνται πως οι αλκυονίδες μέρες θα «βγάλουν» έξω από τα σπίτια τους τους Αθηναίους.
Σημειώνεται πως στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων υπάρχει και μερίδα ειδικών που τάσσεται υπέρ ενός σκληρότερου lockdown, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα επικρατήσει η δική τους πρόταση.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr τα πρώτα στοιχεία του επιδημιολογικού αποτυπώματος που έχει αφήσει το άνοιγμα των σχολείων βρίσκεται στο επίκεντρο των ειδικών τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο όπως όλα δείχνουν η πλειοψηφία των «33» δεν συμφωνεί για το κλείσιμό τους αυτή την εβδομάδα.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη είναι ξεκάθαρο πως ειδικοί και κυβέρνηση δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκε τον Νοέμβριο και γι΄αυτό το λόγο θα μπει από αύριο στην κόκκινη ζώνη, με αποτέλεσμα να κλείσουν τόσο μαγαζιά όσο και τα Λύκεια.
Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως τόσο η ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού, όσο και η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στην πρωτεύουσα ειδικά τα Σαββατοκύριακα έχει χτυπήσει καμπανάκι στους εμπειρογνώμονες και γι΄αυτό αναμένεται να εισηγηθούν σήμερα περεταίρω μέτρα στην κυβέρνηση.
Παυλάκης: Μπορεί να χτυπήσει απότομα το 3ο κύμα, η Αττική είναι υποψήφια
Ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης σχολίασε ότι «αυτή τη στιγμή, από άποψη κρουσμάτων ανά εκατομμύριο η Αθήνα μετρά ακριβώς το ίδιο με τις 26 Οκτώβρη λίγο πριν σκάσει η
Θεσσαλονίκη. Τότε έπρεπε να γίνει αυστηρό κλείσιμο και την πλήρωσε η Θεσσαλονίκη» σημείωσε.
«Πορτογαλία και Ισραήλ παρόλο που έκαναν τριπλάσιες μετρήσεις κρουσμάτων καθημερινά από τη Ελλάδα και πάλι τους ξέφυγε το 3ο κύμα. Μπορεί να χτυπήσει απότομα το 3ο κύμα, η Αττική ιδιαιτέρα είναι υποψηφία γι’ αυτό. Ναι, φοβάμαι ότι θα γίνει Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυξάνονται οι εισαγωγές και για νεότερους αυτό σημαίνει ότι επεκτείνεται η επιδημία πολύ περισσότερο. Το πρόβλημα είναι να μην ξεφύγει το τσουνάμι και να χτυπήσει όπως χτύπησε σε Πορτογαλία και Ισραήλ η Ελλάδα, η Αττική δεν αντέχει κάτι τέτοιο. Ιδίως το κλείσιμο Γυμνασίων άνετα μπορεί να γίνει, τα παιδιά του γυμνασίου μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση» είπε.
«Η Ελλάδα έχει ανοίξει επικίνδυνα για το χειμώνα, ίσως την ευνοεί ο καλός καιρός, αλλά αν συνεχίσει η επιδημία μπορεί να εκτιναχτεί. Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά, βρίσκεται στις καλύτερες χώρες και έχει προστατέψει τους πολίτες τους καλύτερα από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία κλπ μη βλέπουμε μόνο την καταστροφή μόνο» δήλωσε ο κ. Παυλάκης.
Ο κ. Παυλάκης πρότεινε ακόμα τη χορήγηση μιας δόσης στον πληθυσμό αφότου εμβολιαστούν υγειονομικοί και ευάλωτες ομάδες.
Καπραβέλος: Να κλείσουν τα σχολεία πριν φτάσουμε στην έκρηξη
Πιθανή έκρηξη κρουσμάτων αν δεν κλείσουν τα σχολεία προέβλεψε ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.
Όπως είπε τα σχολεία άνοιξαν, η κινητικότητα έχει υπεραυξηθεί και για να μη φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, όλα τα σχολεία μπορούν να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη. «Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου» σημείωσε.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων όχι έλεγχων. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα» τόνισε.
«Κρούσματα αρχίσαμε να βλέπουμε σε νεαρή ηλικία, ευτυχώς που δεν έχουν βάρια συμπτωματολογία, ακόμα οι ΜΕΘ δεν πιέζονται» διευκρίνισε ο κ. Καπραβέλος.
«Υπάρχουν κρούσματα και στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν. Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι» προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Παγώνη: «Όχι» στην απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 για την Αττική – Να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα
Νέα μέτρα φέρνουν τα συνεχή τετραψήφια νούμερα για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κορωνοϊού.
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα θέσουν επί τάπητος την κατάσταση που επικρατεί στις «κόκκινες» περιοχές, στις υποψήφιες για… αλλαγή χρώματος, αλλά και στα νέα σκληρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κύμα του κορωνοϊού που τρομάζει ειδικούς και κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο νοσοκομειακών γιατρών, η λήψη νέων μέτρων δεν είναι αναγκαία.
«Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε».
Η σταθεροποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, μαρτυρά ότι η πανδημία βρίσκεται υπό διαχείριση οπότε καινούργια μέτρα στην παρούσα φάση θα ήταν περιττά.
«Το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε».
Η επιτροπή των ειδικών παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη του ιού στη χώρα και βήμα βήμα αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις.
Σχετικά με τις σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα στην Αθήνα, η κ. Παγώνη είπε ότι δεν είναι καλή ιδέα.
Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Μεγάλο είναι το ζήτημα που παραμένει γύρω από το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Οι λιγοστές δόσεις που έχουν παραλάβει οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάει πίσω τα προγράμματα εμβολιασμού, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες που θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί να περιμένουν στην ουρά.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων, η κ. Παγώνη τόνισε ότι περίπου το 80% των νοσοκομειακών γιατρών έχουν ήδη εμβολιαστεί ενώ συνεχίζονται κανονικά και οι εμβολιασμοί των υπολοίπων.
Τα τελευταία νούμερα της πανδημίας έχουν αυξήσει σε μικρό ποσοστό την εισαγωγή ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία, ωστόσο βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια, με το ποσοστό τους να αγγίζει το 57%.
Μετά την Αττική που είναι στο «κόκκινο», οι ειδικοί αποφάσισαν την Πέμπτη να «κοκκινίσουν» και τη Θεσσαλονίκη η οποία έχει άνοδο στα κρούσματα.
Η απόφαση για τη Θεσσαλονίκη και τα νέα περιοριστικά μέτρα λήφθηκε προληπτικά για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ιικού φορτίου και πίεση στο ΕΣΥ, δεν είχε να κάνει όμως με τον αριθμό των κρουσμάτων που εμφανίζει η συγκεκριμένη περιοχή.
Αυτό που οδήγησε σε αυτή την κίνηση ήταν ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των νέων μολύνσεων και κυρίως το μεγάλο ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα της πόλης.
Το ιικό φορτίο χρειάζεται χρόνο για να αποκλιμακωθεί σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ενώ η εικόνα της Θεσσαλονίκης δε δικαιολογεί νέα μέτρα επισήμανε ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής Νανοτεχνολογίας και διευθυντής εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ.
Ο κ. Λογοθετίδης πρότεινε «κόφτη» στα SMS που μπορούν να σταλούν έτσι ώστε να περιορίζεται κατά κάποιον τρόπο η κίνηση των πολιτών, ενώ τόνισε ότι τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα.
Και οι δύο ειδικοί, υπογράμμισαν την ατομική ευθύνη που φέρει κάθε πολίτης για την τήρηση των μέτρων και επισήμαναν ότι αν τηρούνται τα ήδη υπάρχοντα δεν υπάρχει ανάγκη για νέα.