Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση για lockdown σε όλη την χώρα, η οποία μάλιστα ελήφθη μία μέρα μετά την έναρξη των νέων μέτρων στην Αττική και το κλείσιμο της εστίασης.
Πρόκειται για μία απόφαση που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις των κομμάτων αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απέτυχε με την πολιτική που ακολούθησε στο να θωρακίσει έγκαιρα το σύστημα Υγείας και να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.
Το lockdown αναμένεται να ξεκινήσει από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου και θα διαρκέσει ένα μήνα, ωστόσο τα ερωτήματα μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις τις οποίες και θα κάνει ο πρωθυπουργός σε λίγες ώρες παραμένουν πολλά.
Γιατί η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε καθολικό lockdown στον πρωθυπουργό χωρίς καν να εκτιμήσει την πρόοδο των νέων μέτρων και γιατί θα ζήσουμε ξανά στιγμές Μαρτίου για έναν ολόκληρο μήνα και όχι για 15 ημέρες.
Τι είδαν οι λοιμωξιολόγοι και εισηγήθηκαν lockdown στον πρωθυπουργό
Σίγουρα μεγάλο ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξαν τα τρία αρνητικά ρεκόρ που καταγράφηκαν στη χώρα το προηγούμενο 24ωρο.
Το τριπλό αρνητικό ρεκόρ δηλαδή σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους, καθώς οι 832 διαγνώσεις σε Θεσσαλονίκη και οι 588 σε Αττική αποδεικνύουν περίτρανα πως η κατάσταση είναι κρίσιμη.
Ιδιαίτερη κρίσιμη θεωρείται και η πίεση στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε lockdown – και μετρά 832 κρούσματα- , οι ΜΕΘ-Covid είναι 102 και από αυτές οι 71 είναι κατειλημμένες και οι 31 κενές (πληρότητα 70%).
Περίπου στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Αττική η οποία από τις 144 ΜΕΘ-Covid , 104 είναι κατειλημμένες και οι 40% κενές.
Ο κύριος λόγος λοιπόν που οι ειδικοί μετά από αλλεπάλληλες και πολύωρες συσκέψεις πρότειναν καθολικό lockdown στον πρωθυπουργό ήταν επειδή υπάρχει πρωτόγνωρη και ανησυχητική πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας.