Το 1987 η Εθνική μας ομάδα καλαθοσφαίρισης κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ. Τότε όλα άλλαξαν, το μπάσκετ που μέχρι τότε δεν υπήρχε στον “Ελληνικό Χάρτη”, μπήκε στα σπίτια και στις καρδιές μας.
Η μεγάλη αλλαγή
Ποιος γνώριζε μέχρι τότε τους βασικούς κανόνες καλαθοσφαίρισης; Πολύ μικρό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.
Μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987, το μπάσκετ στην χώρα από ερασιτεχνικό μετατράπηκε σε επαγγελματικό, νεαρά παιδιά ήθελαν να μιμηθούν τις κινήσεις του Γκάλη, του Γιαννάκη, δημιουργήθηκαν γήπεδα, ο κόσμος σταμάτησε πια να ασχολείται εξ ολοκλήρου με το ποδόσφαιρο.
Ο τεράστιος θρίαμβος εκείνης την χρονιάς, οδήγησε ένα σπορ στην εξάπλωση και την γιγάντωση του στην χώρα μας.
Η παρομοίωση με τα κατορθώματα Τσιτσιπά-Σάκκαρη
Θα μπορούσε να πει κανείς, πως αυτό που έχουν κατορθώσει ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, θυμίζει 87’.
Ο κορυφαίος άνδρας και η κορυφαία γυναίκα τενίστρια της χώρας μας, έχουν κατορθώσει να βάλουν την αντισφαίριση στα σπίτια των Ελλήνων, μέσω των επιτευγμάτων τους. Ένα λιγότερο διαδεδομένο άθλημα στην πατρίδα μας αναπτύσσεται, δημιουργούνται νέα γήπεδα, νέες ακαδημίες. Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές διαδραματίζουν τα κατορθώματα του Στεφάνου και της Μαρίας.
Δεν υπήρξε ποτέ ξανά Έλληνας ή Ελληνίδα, που να μπορεί να τα βάλει με τους καλύτερους τενίστες του κόσμου. Κι όμως αυτά τα παιδιά το έχουν καταφέρει, βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους και εξελίσσονται τενιστικά και πνευματικά συνεχώς.
Αποτελούν παράδειγμα για τα νέα παιδιά που αποφάσισαν να ασχοληθούν με την αντισφαίριση και συντελούν στην ανάπτυξη ενός νέου αθλήματος στην χώρα μας, γεγονός που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη (οικονομικά, επαγγελματικά)και όχι μόνο.