Την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει: «τι να τα κάνουν τα λεφτά οι πολίτες; 300 κιλά θα γίνουν», το 24% των πολιτών που συμμετείχαν σε νέα πανελλαδική έρευνα απαντούν πως τα «χρήματα έχουν τελειώσει», ενώ το 70% δηλώνει πως ο εγκλεισμός στην οικία του έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από την 5η έρευνα COVID CONTROL, την οποία υλοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε πανελλαδικό δείγμα 805 ατόμων με την μεθοδολογία iCATI-WEB και με περίοδο διεξαγωγής από τις 6/4/2020 έως τις 10/4/2020.
Παράλληλα οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία των περιοριστικών μέτρων με την πλειονότητα να δηλώνει πως η απόφαση για τη διατήρηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας μέχρι τις 27 Απριλίου είναι σωστή. Συγκεκριμένα εκτός από το 62% που κρίνει σωστό το «Μένουμε Σπίτι» μέχρι τις 27 Απριλίου, υπάρχει και ένα 24% που απαντά πως τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να διαρκέσουν και περισσότερο εάν χρειαστεί, το 11% τα κρίνει υπερβολικά και το 3% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο περιορισμός των μετακινήσεων ήταν για το 55% των ερωτώμενων το πιο δύσκολο από όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα και ακολουθεί με 41% το κλείσιμο της αγοράς, με 24% η παραμονή στο σπίτι και με 11% η αναστολή λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Φυσικό επακόλουθο είναι ότι η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 30% απαντά πως έχει επηρεαστεί θετικά/μάλλον θετικά.
Τα χρήματα των νοικοκυριών στερεύουν
Στην ερώτηση: «Η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει τα οικονομικά των νοικοκυριών. Για τα δικά σας οικονομικά τι θα λέγατε;», οι απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:
- Έχω χρήματα για ακόμα έναν με δυο μήνες παραμονής στο σπίτι απαντά το 32%
- Έχω χρήματα για ακόμα δυο με τρεις εβδομάδες το 44%
- Έχουν τελειώσει τα χρήματα μου το 24%.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε άλλη έρευνα, της PRORATA για το Kontranews, που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 31 Μαρτίου και 3 Απριλίου, το 59% των ερωτηθέντων θεωρούν πιθανή μια νέα περίοδο λιτότητας μετά την κρίση πανδημίας, αρκετά πιθανή το 36%, όχι ιδιαίτερα ένα 3% και καθόλου πιθανή μόλις 1%.