Με το βλέμμα στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για δραστική αύξηση της χρηματοδότησης των κρατικών προϋπολογισμών βρίσκεται η Αθήνα, γράφοντας, παράλληλα, τα νέα μέτρα του Απριλίου.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και προαναγγέλλει ανασχεδιασμό της λίστας των επιχειρήσεων και εργαζομένων που θα ενταχθούν στα πακέτα στήριξης, περιμένοντας και τα ευρωπαϊκά όπλα που θα ρίξει στη μάχη, εν μέσω κρίσης, αλλά και κυρίως την επόμενη ημέρα. Όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια της πανδημίας, με το καλό σενάριο να αφορά τον ένα με δυο μήνες. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο (διάρκεια κρίσης έως τον Ιούνιο), η ύφεση- με τα σημερινά δεδομένα- θα είναι στην Ελλάδα προς το 3%, ενώ στην Ευρώπη- όπως προβλέπει και η ΕΚΤ- στο 5%. Εάν καθυστερήσει εφέτος η ανάκαμψη των οικονομιών, η ύφεση στην Ευρώπη θα ανέλθει σε 8,7%.
Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί και το μέλλον όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναλόγως των συνολικών αποφάσεων της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας για τον τρόπο στήριξης των κρατών – μελών, ελπίζοντας στην έκδοση ευρωομόλογου, με παροχή τρισεκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν απόψεις ακόμα και διαγραφή χρεών στο ιδιωτικό τομέα, με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να καταθέτει αυτήν την πρόταση ως σωτήρια, σε συνδυασμό με τα αλλά μέτρα τόνωσης.
Κορυφαίοι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως για να αποφευχθεί μια μακρά και βαθιά ύφεση, χειρότερη του 2008, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές οικονομίες να λάβουν άμεσα στήριξη με ένα μεγάλο σοκ ρευστότητας, ειδικά μετά το τέλος της έξαρσης.
Πόσο υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα, τι γίνεται με μισθούς και δημόσιο
Ήδη, από την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων οι απώλειες στα ελληνικά κρατικά ταμεία είναι 6 δισ. ευρώ τον μήνα. Τα δημοσιονομικά μέτρα του Μαρτίου έχουν συνολικό κόστος 3,7 δισ. ευρώ ή ίσο με το 2,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση προχωρά επίσης το σχέδιο επιδότησης 1 δισ. ευρώ των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μέσω κρατικής εγγύησης που ονομάζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή», αναμένοντας την κοινοτική έγκριση.
Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή μέχρι τον Ιούνιο, ενώ συνολικά έχουν διαθέτει περί τα 10 δις. Ευρώ.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6FM ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτηθείς για τη χρήση του «μαξιλαριού», 37 δις. Ευρώ, ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν όταν χρειαστεί, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος δανεισμού και την εξέλιξη της κρίσης και τις ανάγκες της χώρας. «Εάν δεν είχαμε την κρίση, θα είχαμε ήδη ξαναβγεί στις αγορές», είπε, προσθέτοντας ότι «προφανώς δεν θα βγούμε με απαγορευτικό κόστος, ούτε θα είμαστε επισπεύδοντες».
Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει μείωση μισθών στο Δημόσιο, απάντησε πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε». Κύκλοι από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα μέχρι σήμερα. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει η κανονικότητα.
Οι συνολικές παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους υπερβαίνουν τον μισθό, καθώς εκτός από το επίδομα των 800 ευρώ, υπάρχουν, η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, η έκπτωση 25% για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και οι κινήσεις από τις τράπεζες.