“Η αυξημένη μυϊκή δύναμη οδηγεί σε βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία”
Η άρση βαρών δεν έχει συσχετισθεί ιδιαίτερα με την εξυπνάδα. Όμως μια νέα μικρή αυστραλιανή επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δυνάμωμα των μυών -π.χ. με βαράκια- κάνει καλό στον εγκέφαλο και απομακρύνει την πιθανότητα άνοιας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Γιώργο Μαύρο της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας («Journal of American Geriatrics Society»), πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή κλινική δοκιμή με 100 άτομα ηλικίας 55 έως 86 ετών. Οι εθελοντές -που όλοι είχαν ήπια γνωστική διαταραχή (πιθανό πρόδρομο για Αλτσχάιμερ και άνοια)- χωρίσθηκαν σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες έκαναν βαράκια, νοητική εξάσκηση σε υπολογιστές, κάποιο συνδυασμό των δύο παραπάνω ή εικονική άσκηση (πλασίμπο).
Η άσκηση με βαράκια γινόταν δύο φορές την εβδομάδα επί ένα εξάμηνο, με σταδιακή αύξηση του βάρους, όσο δυνάμωναν οι μύες. Διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη μυϊκή δύναμη οδηγεί σε βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία στα άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή. Τα οφέλη φάνηκαν να διατηρούνται έως 12 μήνες μετά την άσκηση. «Όσο πιο δυνατός γινόταν κανείς μυϊκά, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος για τον εγκέφαλό του. Συνεπώς, όσο περισσότερο πείθουμε τους ανθρώπους να κάνουν βαράκια ή παρεμφερείς ασκήσεις, τόσο πιθανότερο είναι να έχουμε έναν πιο υγιή πληθυσμό ηλικιωμένων», δήλωσε ο δρ Μαύρος. «Το κλειδί όμως είναι να ασκείται κανείς συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και με αρκετή ένταση», πρόσθεσε. Ως ιδανικό βάρος είπε ότι θεωρείται περίπου το 80% του μέγιστου που μπορεί κανείς να σηκώσει. Καθώς 135 εκατομμύρια ανθρώπους προβλέπεται ότι θα έχουν άνοια το 2050, η μελέτη έχει σημασία για το είδος σωματικής άσκησης που είναι καλό να κάνουν οι μεσήλικοι και οι ηλικιωμένοι.