Σε εξέλιξη το επενδυτικό έργο ύψους 160 εκατ. ευρώ του Ρώσου μεγιστάνα στο θρυλικό νησί του Ωνάση.
Έχουν περάσει 14 μήνες από την πρώτη δημοσιογραφική αποστολή στον Σκορπιό. Μία ομάδα επτά δημοσιογράφων, είχαμε τότε το προνόμιο να περιηγηθούμε για μερικές ώρες στο θρυλικό νησί και να δούμε από κοντά τα πρώτα έργα ανάπλασης. Ήταν Οκτώβριος του 2018 και είχε μόλις μπει σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιο του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, σημερινού ιδιοκτήτη του Σκορπιού. Ο Ρώσος μεγιστάνας, που τον Απρίλιο του 2014 αγόρασε το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση από την εγγονή του Αθηνά, έναντι ποσού 100+ εκατ. ευρώ, σήμερα έχει πλέον στα χέρια του όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για να υλοποιήσει το επενδυτικό του σχέδιο, ύψους 160 εκατ. ευρώ. Στόχος του είναι να μετατρέψει τον Σκορπιό σε έναν από τους βασικούς υπερπολυτελείς προορισμούς αναψυχής στην Ευρώπη, αλλά και σε ένα οικολογικό νησί με αυστηρές προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας.
Μέχρι πρότινος μοναδικό εμπόδιο στην εξέλιξη του πρότζεκτ, είχε σταθεί η ελλιπής νομοθεσία για περιπτώσεις νησιών όπως ο Σκορπιός. Οι διαδικασίες ωστόσο φαίνεται πως προχώρησαν με ρυθμούς fast-track για τα ελληνικά δεδομένα. Μετά τη δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος, που ενέκρινε το ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης), με την ονομασία «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στη νήσο Σκορπιός», ο Ρώσος επιχειρηματίας δεν αντιμετωπίζει πλέον κανένα εμπόδιο για την υλοποίηση του έργου. Έτσι, οι εργασίες ανάπλασης στο νησί των 830 στρεμμάτων, τους τελευταίους μήνες προχωρούν σταθερά, χωρίς ωστόσο οι εκπρόσωποι της Μυκήναι, ιδιοκτήτριας εταιρείας της έκτασης, να είναι σε θέση να δώσουν σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.
«Φέτος, έγινε το σπουδαίο βήμα, όταν δηλαδή τον περασμένο Ιούνιο υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για το ΕΣΧΑΣΕ που αφορούσε τις επιμέρους επενδύσεις και εγκαταστάσεις του συγκροτήματος που πρόκειται να κατασκευαστούν στο νησί τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει ο Σεργκέι Τσερνίτσιν, σύμβουλος και εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ. «Αυτό καταφέραμε να το κάνουμε πράξη με την υποστήριξη της δικηγορικής εταιρείας της κ. Κορίνας Φασουλή – Γραφανάκη. Η συμβολή της είναι τεράστια και είμαστε ευγνώμονες για την οργανωμένη και προσανατολισμένη δουλειά της σε πολύ σημαντικές προθεσμίες», προσθέτει ο ίδιος.
Σύγχρονες τεχνολογίες για εξοικονόμηση ενέργειας
Οι εργασίες για την ανάπτυξη της υποδομής, ξεκίνησαν μέσα στο 2019. Αυτή την περίοδο τα τεχνικά συνεργεία επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του οδικού δικτύου, καθώς οι δρόμοι που είχαν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’60 από τον Ωνάση, πρέπει πλέον να ενισχυθούν με έργα αντιστήριξης για να καλύψουν τις ανάγκες μετακίνησης των μελλοντικών επισκεπτών πάνω στο Σκορπιό.
Οι συχνές βροχές και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο νησί, έχουν κάνει πιο δύσκολες τις διαδικασίες του έργου. Πρόθεση του Ρώσου επιχειρηματία πάντως, σύμφωνα με τον Σεργκέι Τσερνίτσιν δεν είναι να βιαστούν για να ολοκληρώσουν την επένδυση, αλλά να υπάρξει χρόνος για να διερευνηθούν λεπτομερώς όλες οι πιθανές λύσεις σύγχρονων τεχνολογιών για τη διαμόρφωση ενός νησιού που θα βασίζεται στην ιδέα της ήπιας και οικολογικής ανάπτυξης.
«Αναζητούμε την τελευταία «λέξη» της τεχνολογίας σε όλα τα τμήματα του έργου», τονίζει ο κ. Σερνίτσιν, μιλώντας στο Reader. «Προτεραιότητα έχουν τα νέα ενεργειακά συστήματα. Αυτή την περίοδο, εμφανίζονται πολλές καινούργιες τεχνολογίες. Θα θέλαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι, ώστε να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τις μελλοντικές ιδέες που θα συμβαδίζουν με τον οικολογικό χαρακτήρα του έργου. Χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε ότι ήδη το project έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στην περιοχή της Λευκάδας. Ανυπομονούμε να δούμε αυτή την τάση να συνεχιστεί προς όφελος όλων».
Οι επικεφαλής του έργου, εξετάζουν -σύμφωνα με πληροφορίες- την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν την ηλιακή οροφή της εταιρείας Tesla του Elon Musk. Πρόκειται για μία καινοτομία που εξασφαλίζει τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και τη μετατροπή της σε ηλεκτρική, καλύπτοντας πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες ενός κτίσματος. Για μία τέτοια εγκατάσταση, σχεδιάζεται η τοποθέτηση υπερσύγχρονων συστημάτων γεωθερμίας, ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργειακή αυτονομία του νησιού από το έδαφος.
VIP σουίτες, αίθουσες προβολών και επέκταση της μαρίνας
Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, το βασικό κτίσμα της επένδυσης θα αποτελείται από ένα κύριο συγκρότημα δύο επιπέδων και θα περιλαμβάνει επτά VIP σουίτες, τρεις πισίνες, μία τεχνητή λίμνη, χώρους θαλασσοθεραπείας, καθιστικά, αίθουσα προβολών και άλλους κοινόχρηστους χώρους.
Εκτός από το κυρίως κτίριο, θα κατασκευαστούν 12 βίλες σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού με 42 δωμάτια, θα ανακαινιστούν οι κατοικίες στην ανατολική και τη νότια παραλία, θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου), θα δημιουργηθούν παιδότοποι και χώροι περιήγησης, θα γίνει ανάπλαση της περιοχής της φάρμας και θα αναβαθμιστούν όλες οι υπάρχουσες υποδομές.
Ο κύριος όγκος της επένδυσης θα επεκτείνεται σε δύο στρέμματα, στα ανατολικά του νησιού, πολύ κοντά στη διάσημη Ροζ Βίλα των 150 τ.μ. που ανακαινίστηκε από τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ το 2014. Στο ισόγειο της μάλιστα, η οικογένεια του Ρώσου επιχειρηματία έχει δημιουργήσει ένα μικρό μουσείο με αντικείμενα και φωτογραφίες του Αριστοτέλη Ωνάση, καθώς και με τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιούσε τότε η οικογένεια, αφού το νησί διέθετε εσωτερικό τηλεφωνικό δίκτυο.
Στα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη, περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός αμφιθεάτρου, ενώ εξετάζεται και η επέκταση της κεντρικής μαρίνας του νησιού κατά περίπου 10 μέτρα, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολυτελών θαλαμηγών που θα φθάνουν στον Σκορπιό.