Την ώρα που το Χρηματιστήριο προσπαθεί, το πρωί της Πέμπτης, να διορθώσει το μίνι κραχ που σημειώθηκε την Τετάρτη με αφορμή τη μεγάλη πτώση στις μετοχές των τραπεζών, συνεχίζεται τόσο ο κόκκινος συναγερμός που έχει σημάνει στην κυβέρνηση, όσο και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών. Επικαλέστηκε την ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο, τους δημοσιευμένους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, την υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018, την αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση και τη σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους».
Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και μέχρι πρότινος διαχειριστής του χαρτοφυλακίου των τραπεζών για λογαριασμό της κυβέρνησης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» υποστήριξε ότι «κάποιοι εκμεταλλεύονται χαρακτηριστικά της διεθνούς και εσωτερικής συγκυρίας για να κερδοσκοπήσουν».
Ο κ. Δραγασάκης, είπε, μεταξύ άλλων: «Στο θέμα των τραπεζών δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και τα κόμματα δεν πρέπει να δείχνουν ανευθυνότητα με τη στάση τους. Χρειάζεται απ’ όλους σύνεση. Και όλοι οι αρμόδιοι θεσμοί να επιτελούν το ρόλο τους. Όχι όμως πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι εγκληματικό». «Οι τράπεζες καλώς και απαραίτητα δίνουν έμφαση στα »κόκκινα» δάνεια. Αυτό όμως είναι το ένα σκέλος. Χρειάζεται παράλληλα να αξιοποιήσουν τη ρευστότητά τους για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, τα σοβαρά και αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια», δήλωσε σχετικά ο κ. Δραγασάκης.
Υπενθυμίζεται ότι τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας αντιστοιχούν περίπου στο 43% του χαρτοφυλακίου και μέχρι το 2021, το ποσοστό θα πρέπει να περιοριστεί στο 17-18%. Στην Πειραιώς, ο δείκτης είναι στο 54% και πρέπει να γίνει 22%. Στην Eurobank, τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούν στο 45% και πρέπει να μειωθούν στο 15% ενώ στην Alpha Bank, το ποσοστό πρέπει να υποχωρήσει από το 52% που είναι σήμερα, στο 20%
Μπακογιάννη: Δεν είναι σοβαρά πράγματα, να λέμε ότι φταίει η ΝΔ
«Η Νέα Δημοκρατία για τα πάντα! Φταίει, που υπέγραψε μία άθλια συμφωνία για το Σκοπιανό η κυβέρνηση, φταίει γιατί ο κ. Καμμένος απειλεί να τη ρίξει, φταίει για το Χρηματιστήριο… Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αυτό το οποίο φταίει και θα πρέπει να κάτσουμε πάρα πολύ σοβαρά να το κουβεντιάσουμε σ’ αυτή τη χώρα, είναι τι πραγματικά γίνεται με την ελληνική οικονομία» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Αυγή κυκλοφόρησε με τίτλο «Το μεγάλο σορτάρισμα της ΝΔ» κυκλοφόρησε σήμερα η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «επιχείρηση πολιτικής κερδοσκοπίας», με αφορμή το κραχ στις τραπεζικές μετοχές.
Τι λένε οι ξένοι οίκοι
H Goldman Sachs που ήρθε με επιτελείο της στην Αθήνα και πραγματοποίησε επαφές με κορυφαίους τραπεζικούς παράγοντες σημειώνει πως το μακροοικονομικό περιβάλλον στηρίζει τη διαδικασία μείωσης των NPEs των Ελληνικών τραπεζών.
Οι τράπεζες αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό τους για μείωση των NPEs τους στο 15-25% μέχρι το 2021, από 48% το β’ τρίμηνο του 2018 . Το εγχείρημα θα βοηθηθεί από το ισχυρό οικονομικό momentum, περιλαμβανομένης της ανάκαμψης στη στεγαστική αγορά μια δυναμική δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων και έναν μικρότερο ρυθμό αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Όμως η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει σημαντικούς αιφνιδιασμούς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό παραμένει περιορισμένος.
Oι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια, προβλέπει σε σχετικό σημείωμα η Μorgan Stanley απηχώντας τις εκτιμήσεις σχεδόν του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς μετά το χθεσινό ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές. Ταυτόχρονα η Μorgan Stanley γράφει πως βρίσκει υπερβολικές τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, παίρνοντας θέση στο debate που εκτυλίσσεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό αλλά επιπλέον διαφωνεί με την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης στις αναλήψεις, καθώς αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες.
FT για τράπεζες: Υπερβολική αντίδραση μιας αδύναμης αγοράς
Οι τράπεζες εξακολουθούν είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες και ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΚΤ αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επισημαίνεται σε δημοσίευμα που φέρουν οι Financial Times σχετικά με την σημαντική υποχώρηση τιμών χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα.
Στο δημοσίευμα παρατίθενται οι εκτιμήσεις της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας σχετικά με τα αίτια αυτής της υποχώρησης και σημειώνεται ότι οι μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν την Τετάρτη οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι μια υπερβολική αντίδραση από μια αδύναμη αγορά που κυριαρχείται από ανοικτές πωλήσεις, όπως αναφέρει ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης στους Financial Times.
Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς που δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις ο ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης που επικαλούνται οι FT επισημαίνει ότι η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 29,4 δισ. ευρώ μετά κα τις πωλήσεις προβληματικών δανείων ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει κάποια προθεσμία για να ολοκληρώσει την κεφαλαιακή της ενίσχυση και εξετάζει τις αγορές ώστε να αναζητήσει τη καλύτερη ευκαιρία για την επιτυχή έκδοση, μη απομειωτικών για τους μετόχους, Tier 2 κεφαλαιακών τίτλων, έκδοση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα της επιτρέψει την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της.