H διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Σκι στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων είναι ένα γεγονός που έχει πολλαπλές διαστάσεις και οφέλη για την Περιφέρειά μας, που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις δυνατότητες που έχουν οι τοπικοί φορείς για την ανάληψη και την επιτυχή οργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων.
Με αφορμή τους αγώνες επαναφέρεται από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, το ζήτημα του αναχώματος της Αμφιθέας, το οποίο χαρακτηρίζεται «παράνομο» και ζητείται η απομάκρυνσή του. Μνημονεύεται μάλιστα έγγραφο του Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη (έτους 2012) με το οποίο δινόταν η εντολή στους μελετητές του έργου κατασκευής ποδηλατοδρόμου περιμετρικά της λίμνης, όπως αυτός γίνει επάνω στο ανάχωμα της Αμφιθέας.
Εκείνο που, για μια ακόμη φορά, πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι τα αναχώματα τόσο στην περιοχή Αμφιθέας, όσο και στην περιοχή Κατσικά- Ανατολή, κατασκευάστηκαν εδώ και δεκαετίες από το τότε Υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες εκείνη την περίοδο διαδικασίες.
Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες και η απομάκρυνσή τους- πέρα του τεράστιου κόστους που απαιτείται- δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, ή έκφραση γνώμης πολιτών και συλλόγων, αλλά απαιτεί επιστημονική προσέγγιση και μελέτες ώστε να μη προκληθούν σοβαρά προβλήματα σε οικισμούς και επιχειρήσεις.
Η Περιφέρεια Ηπείρου θέλοντας να συμβάλλει στη βελτίωση της λίμνης, μέσω της αποκατάστασης της επικοινωνίας της με τις πηγές Σεντενίκου, Μπλίτσι και Κιόσκι, χρηματοδότησε και ανέθεσε -μέσω δημόσιου διαγωνισμού- «μελέτη ροής υδάτων στο ανάχωμα της Αμφιθέας, λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και προστασίας παρόχθιων εκτάσεων περιοχών Αμφιθέας και Περάματος». Η μελέτη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης, ωστόσο υπάρχουν ήδη τα πρώτα συμπεράσματα, -επιστημονικά επαναλαμβάνουμε-, τα οποία είναι χρήσιμα για κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, κυρίως όμως για τους άμεσα ενδιαφερόμενους κατοίκους των περιοχών που επηρεάζονται από τη λίμνη.
Η αρχική πρόταση της Περιφέρειας ήταν να γίνει θραύση του αναχώματος σε τρία σημεία, ώστε τα πηγαία ύδατα να καταλήγουν στην Παμβώτιδα. Από τα πρώτα στάδια της μελέτης, προέκυψε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς λόγω της υψομετρικής διαφοράς θα γινόταν αντίθετη κίνηση των υδάτων, από τη λίμνη προς τις παρόχθιες περιοχές, προκαλώντας ζημιές σε ιδιοκτησίες κατά μήκος του οικισμού της Αμφιθέας. Οι επιπτώσεις θα είναι δε πολύ μεγαλύτερες για το ευρύτερο λεκανοπέδιο σε περίπτωση υπερχείλισης της λίμνης, μετά από καταιγίδες που είναι συχνές στην περιοχή.
Από τις τοπογραφικές αποτυπώσεις και τη σύνταξη της γεωλογικής μελέτης, οι μελετητές κατέληξαν στη λύση να καταστραφεί τμήμα 500 μέτρων του υφιστάμενου αναχώματος στις πηγές της Αμφιθέας και να γίνει μεταφορά στο σημείο αυτό με αγωγό ή τάφρο των υδάτων των πηγών Σεντενίκου, που έτσι θα καταλήγουν όλα στη λίμνη, χωρίς να προκαλούνται πρόσθετα προβλήματα στις παρόχθιες ιδιοκτησίες.
Αυτή- επαναλαμβάνουμε -είναι η προτεινόμενη επιστημονική λύση, η οποία θα αξιολογηθεί, υπεύθυνα από την Περιφέρεια και σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, το Δήμο Ιωαννιτών και τις τοπικές Κοινότητες Αμφιθέας και Περάματος. Οι άλλες προτάσεις που ακούγονται και προβάλλονται είναι ευχολόγια που στηρίζονται σε επιθυμίες και όχι στα σημερινά πραγματικά δεδομένα. Όσοι επιμένουν πάντως σε αυτές, δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στα αρμόδια Υπουργεία.
Θα ήταν προτιμότερο πάντως, αντί της «καταγγελιομανίας» να υπήρχε συνεργασία με όσους αποδεδειγμένα εργάζονται διαχρονικά για τη βελτίωση της λίμνης Ιωαννίνων. Ορισμένοι θα έπρεπε να έχουν κάνει και την αυτοκριτική τους για λανθασμένες κινήσεις που έκαναν κατά το παρελθόν, (όπως προέκυψε και με δικαστικές αποφάσεις), που αντί να λύσουν, προκάλεσαν προβλήματα στη λίμνη.