Περισσότερο και πιο ουσιαστικό διάλογο και μια μεταρρύθμιση που θα βοηθά πραγματικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, το οποίο στην χθεσινή του συνεδρίαση καταψήφισε το Νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», που αφορά τη μεταρρύθμιση στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι στη μορφή που είναι σήμερα το Νομοσχέδιο θα επιφέρει πολύ σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης υπογράμμισε πως ο «Κλεισθένης», παρά το γεγονός ότι αναμενόταν από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης από μεγάλη αγωνία, τελικώς δεν επιλύει προβλήματα, αλλά αντιθέτως δημιουργεί ακόμη περισσότερα στους Δήμους, που μαστίζονται από υποστελέχωση και έλλειψη πόρων. «Παράλληλα, το Νομοσχέδιο εισάγει την απλή αναλογική ως νέο σύστημα για την εκλογή των νέων αιρετών Αρχών. Δυστυχώς, όμως, η μορφή της απλής αναλογικής δεν εγγυάται ότι η εφαρμογή της θα επιφέρει κάτι νέο στην Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, θα επιφέρει πολύ σημαντικά προβλήματα στη διοίκηση των Δήμων, βάζοντας σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητα εμπόδια, ενώ θα ενισχύσει την είσοδο συμφερόντων μέσα στη διοίκηση κάθε Δήμου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι εκείνοι που τελικά θα βιώσουν τις αρνητικές συνέπειες των αλλαγών» ανέφερε ο Δήμαρχος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, μετά και το τελευταίο χρονικά κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών, υιοθετεί το ψήφισμα που εξέδωσαν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ με το οποίο:
«Καλεί την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.
Η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση είναι το αποτελεσματικό εργαλείο που θα οδηγήσει την πατρίδα μας στην παραγωγική ανασυγκρότηση για περισσότερες δουλειές, μικρότερους φόρους, μεγαλύτερο εισόδημα.
Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που θα αμβλύνει τη γραφειοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση της νέας εποχής.
Αυτό το Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως δε κατά
-το σκέλος των αρμοδιοτήτων,
-των πόρων,
-της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων,
– την πάταξη της γραφειοκρατίας,
-των ενδο-αυτοδιοικητικών ανισοτήτων,
-καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.
Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, την τοπική δημοκρατία και την κοινωνία».
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με τους επικεφαλής των συνδυασμών «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» και «Λαϊκή Συσπείρωση» να ψηφίζουν τα δικά τους ξεχωριστά ψηφίσματα τα οποία και κατέθεσαν.
Ομόφωνη απόφαση τεσσάρων σημείων για τη συνένωση ΤΕΙ με Πανεπιστήμιο
Στο μεταξύ, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο έγινε συζήτηση και για το Σχέδιο Νόμου για τη συνένωση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, από την οποία κατέστη σαφές ότι η έδρα του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η) θα είναι στην Άρτα, όπως ζήτησε ο Δήμαρχος Αρταίων, ενώ το προσωπικό του ΤΕΙ Ηπείρου δεν θα μετακινηθεί από την πόλη που εργάζεται τώρα, παρά μόνο με δική τους επιθυμία, αίτημα που επίσης αποδέχθηκε ο Υπουργός. Ιδιαίτερα σε ο, τι αφορά το Πάρκο, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, καθώς μαζί με τη λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής θα ενισχυθεί σημαντικά ο πρωτογενής τομέας της περιοχής μας και η τοπική οικονομία.
Επιπλέον, ο Δήμαρχος ενημέρωσε για την πρόταση οι φοιτητές που ήδη φοιτούν, αλλά και εκείνοι που θα μπουν φέτος στο ΤΕΙ Ηπείρου, να μεταπηδήσουν στα νέα Πανεπιστημιακά τμήματα που θα δημιουργηθούν και να λάβουν τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και με δεδομένες τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων (71/2017 και 574/2017) σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης των Σχολών του ΤΕΙ Ηπείρου σε Πανεπιστημιακές και της ίδρυσης της Γεωπονικής Σχολής το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:
- Τα νέα τμήματα, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής να ιδρυθούν μέχρι την 1-10-2019 και να λειτουργήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και όχι όπως αναφέρεται στο Νομοσχέδιο η ίδρυση των Τμημάτων να αρχίζει «το νωρίτερο την 1-10-2019 και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας τους αρχίζει το νωρίτερο το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021».
- Στο πλαίσιο της διεύρυνσης και της ανωτατοποίησης του Ιδρύματος σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου, όπως συμβαίνει και σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, όπως με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με το Πανεπιστήμιο Θράκης και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς όπως και έγινε με την πρόσφατη ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και όπως θα γίνει στο επόμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων.
- Να ιδρυθεί «Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών» στην Άρτα (και όχι όπως αναφέρεται στο Νομοσχέδιο Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) στην οποία να ενταχτεί το «Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών», όπως ζητά ομόφωνα η Γενική Συνέλευση της Σχολής Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Ηπείρου.
- Να υπάρξει μέριμνα σχετικά με τα θέματα της στέγασης περισσότερων φοιτητών στις εστίες, καθώς και της σίτισης και της μεταφοράς τους από και προς την πόλη της Άρτας στο campus των Κωστακιών. Σήμερα, το εστιατόριο του ΤΕΙ είναι στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να δαπανούν πολλά χρήματα στα εισιτήρια από το campus στο εστιατόριο και τούμπαλιν.