Λίστα με τις καλύτερες αλλά και τις χειρότερες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες κάποιος μπορεί να δουλεύει και να διασκεδάζει.
Εκτός εργασίας, οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν μία αδυσώπητη πραγματικότητα με την πληρωμή λογαριασμών αλλά και τις υποχρεώσεις τους στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Πόσος χρόνος όμως τους μένει πραγματικά για τις δικές τους ανάγκες και δη για τη διασκέδασή τους;
Ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε έρευνα ως προς τη ζωή των ανθρώπων σε συνολικά 38 ευρωπαϊκά κράτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν αυτόν το μήνα και είναι μία σύγκριση ανάμεσα στις εργατώρες ενός πληθυσμού και αυτές που απομένουν για την προσωπική φροντίδα.
Στις δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο λογίζονται τα χόμπι, τα βιντεοπαιχνίδια, ο υπολογιστής, η τηλεόραση αλλά και η κοινωνικοποίηση.
Άνθρωποι που εργάζονται πολύ είναι εκείνοι οι οποίοι αφιερώνουν 50 ώρες αλλά και περισσότερο στη δουλειά τους κάθε εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, 13% των εργαζομένων εργάζονται πολλές ώρες, ενώ οι πλήρους απασχόλησης έχουν ένα μέσο όρο 15 ωρών ως προσωπικό χρόνο.
Ο πίνακας με τα στοιχεία:
Στην κορυφή βρίσκεται η Ολλανδία. Μόνο ένα ισχνό ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού (ο,5%) δουλεύει 50 ώρες ή και παραπάνω την εβδομάδα. Οι Ολλανδοί έχουν 15,9 ώρες την ημέρα προσωπικό χρόνο!
Μάλιστα στη συγκεκριμένη χώρα εργάζονται πολλές περισσότερες γυναίκες (69,9%) σε σύγκριση με τα άλλα κράτη (57,5%), ενώ όλοι απολαμβάνουν εργασιακή ασφάλεια σε μεγάλο βαθμό.
Στη Δανία, στις οικογένειες προσφέρεται εκτενής οικονομική αλλά και σε πρακτικό βαθμό υποστήριξη, οπότε οι γονείες μπορούν να ισορροπήσουν τη ζωή και την εργασία τους ευκολότερα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίον η Δανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Στη χειρότερη θέση, την τελευταία, βρίσκεται η Τουρκία. Μόλις λίγο πάνω από το 33,8% εργάζονται για πολλέ ςώρες τη βδομάδα κα έχουν 12,6 ώρες προσωπικό χρόνο.