ΑρχικήΔΙΕΘΝΗExit Polls Ιταλικές Εκλογές: Πρώτο κόμμα τα Πέντε Αστέρια, Πρώτη συμμαχία η...

Exit Polls Ιταλικές Εκλογές: Πρώτο κόμμα τα Πέντε Αστέρια, Πρώτη συμμαχία η Δεξιά, Κανείς την αυτοδυναμία

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις Ιταλικές εκλογές για τη Βουλή και τη Γερουσία, σύμφωνα με τα exit polls, ενώ ισχυρότερη συμμαχία αναδεικνύεται αυτή της Δεξιάς, με το Forza Italia του Μπερλουσκόνι και την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά. Ωστόσο κανείς, ούτε κάποιο κόμμα αλλά ούτε και κάποια συμμαχία, δεν συγκεντρώνει ποσοστό αυτοδυναμίας, γεγονός που πυροδοτεί πλήθος μετεκλογικών σεναρίων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα exit polls της Rai, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκεντρώνει 29-32 %, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι 20,5 – 23,5%, η Λέγκα του Βορρά 13 – 16% και το Forza Italia του Μπερλουσκόνι 13 – 16%. Μικρές διαφορές στις εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δίκτυου Sky Italia, που δείχνει τη Λέγκα του Βορρά να προηγείται με 14,5% των ψήφων και να ακολουθεί το κόμμα Forza Italia με 14% στην κεντροδεξιά συμμαχία.

Κίνημα Πέντε Αστέρια (M5S) : 29,5 – 32,5%

Κεντροδεξιά Συμμαχία – 29,5 – 39,5%
Forza Italia (FI) – 12,5 – 15,5 %
Λέγκα (L) – 12,5 – 15,5%
Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) – 3,5 – 5,5%
Εμείς με την Ιταλία (NcI) – 1 – 3%

Κεντροαριστερή Συμμαχία – 22 – 29%
Δημοκρατικό Κόμμα (PD) – 20 – 23%
Περισσότερη Ευρώπη (+E) – 2 – 4 %
Μαζί (I) – %
Λαϊκή Λίστα Πολιτών (CP) – 0 – 2%

Ελεύθεροι και Ίσοι (LeU) – 3 – 5%

Σύμφωνα με τα exit polls του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7 που μεταδόθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), το κίνημα Πέντε Αστέρων λαμβάνει, από το 28,8 % μέχρι το 30,8% των ψήφων. Η δεξιά συμμαχία (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) από 31,7% μέχρι 37,6%. Η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της, λαμβάνει από 24,9% μέχρι 27,9%. Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι, από το 5,2% μέχρι 6,2%.

Υπενθυμίζεται ότι, συγκεντρωτικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να εκδοθούν πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ ακόμη μετά τις τελικές ανακοινώσεις το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει για το ποιος θα μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.  Για να εξασφαλιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ένα πολιτικό μπλοκ ή μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του 50% συν εκ των 630 βουλευτών (316) και το 50% συν ενός εκ των 315 γερουσιαστών (158). Την ήδη περιπλεγμένη κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το νέο εκλογικό σύστημα, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις φετινές εκλογές, με βάση το οποίο περίπου το 1/3 των εδρών κατανέμεται με πλειοψηφικό σύστημα τύπου Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή ενός γύρου, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 των εδρών, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, κατανέμονται αναλογικά.

Τα πρώτα 7 συμπεράσματα από τα exit polls:

  • Κανείς δεν έχει αυτοδυναμία
  • Η δεξιά του Μπερλουσκόνι και η ακροδεξιά  της Λέγκας είναι η ισχυρότερη συμμαχία
  • Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι το ισχυρότερο κόμμα
  • Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι είναι το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα, πάνω από το Forza Italia του Μπερλουσκόνι
  • Όμως, η συμμαχία της οποίας ηγείται το δημοκρατικό κόμμα βρίσκεται στην τρίτη θέση
  • Η Λέγκα μπορεί να αναδειχτεί το ισχυρότερο κόμμα της συμμαχίας με τον Μπερλουσκόνι
  • Οι «Ελεύθεροι και Ίσοι» φαίνεται να εξασφαλίζουν την είσοδο τους στη Βουλή

Οι πέντε πιθανές κυβερνήσεις

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε πιθανές κυβερνήσεις», επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές. Ειδικότερα, συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, του Forza Italia και των κεντρώων κομμάτων, ένας συνασπισμός του Ρέντσι με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και την ακροαριστερά, και των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά ή την ακροδεξιά. Τα τελευταία δύο σενάρια φαντάζουν λιγότερο πιθανά, ενώ μία συμμαχία μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος επίσης μοιάζει αδύνατη. «Το έχω αποκλείσει εντελώς», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ένα από τα μετεκλογικά σενάρια, επίσης, είναι και η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά.

Επίσης, μία ισχυρή πιθανότητα είναι η ανάδειξη κοινοβουλίου χωρίς πλειοψηφία, όπου κανένας δεν θα έχει συγκεντρώσεις το απαιτούμενο 40% για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο συνασπισμό, από πολλά κόμματα μεταξύ των οποίων εκείνα του Μπερλουσκόνι και του Ρέντσι. Ωστόσο, τα βασικά κόμματα το είχαν αποκλείσει αυτό προεκλογικά. Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρητικά, μπορούν να προκηρυχθούν και νέες εκλογές, ωστόσο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, όπως σημείωσε ο Ιταλός πολιτικός αναλυτής Πίτερ Τσερέτι. «Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μέχρι να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός», σημείωσε.

Κίνημα Πέντε Αστέρων: Κεντρικός ο ρόλος μας στην επόμενη κυβέρνηση

Ο Αλφόνσο Μποναφέντε, στενός συνεργάτης του ηγέτη του Κινήματος «Πέντε Αστέρια» (M5S), Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο La7 ότι αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα που υπέδειξαν τα exit polls του σταθμού, η παράταξή του θα έχει κεντρικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση και θα είναι «πυλώνας του κοινοβουλίου». Ωστόσο, ο κ. Μποναφέντε επισήμανε ότι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εξόδου δεν είναι βέβαιο ότι θα επαληθευτούν και παρέμεινε επιφυλακτικός.

Περνάμε στην αντιπολίτευση, λέει το Δημοκρατικό Κόμμα

«Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα, πρόκειται για ήττα για εμάς και θα μετακινηθούμε στην αντιπολίτευση», τόνισε ο Έτορε Ροζάτο, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στην Βουλή, κάτω σώμα του ιταλικού κοινοβουλίου, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις εξόδου. Το PD συγκεντρώνει μόλις το 21% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls, δηλαδή βρίσκεται πίσω από το αυτοπροβαλλόμενο ως αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και ακόμα πιο πίσω από την Κεντροδεξιά Συμμαχία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα