Είναι τόσο διάσημοι προορισμοί, που γίνονται όνειρο και στόχοι εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Οι ντόπιοι και οι επιχειρηματίες που επένδυσαν είναι εκατομμυριούχοι. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η υπερβολή έχει καταστρέψει τον τόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σαντορίνη ακόμη και επιχειρηματίες που δεν είναι ντόπιοι, υποστηρίζουν ότι ο «το νησί δεν θα αντέξει πολλά χρόνια ακόμη…». Και μπορεί οι τιμές να αυξάνονται και τα πιο διάσημα να γίνονται και τα πιο ακριβά μέρη του πλανήτη, ωστόσο ο τουρίστας επιμένει να στριμωχτεί σαν σαρδέλα, παρά να μην επισκεφτεί το πιο Instagraμικό τοπίο.
Βενετία
Η πόλη – νούφαρο της Ιταλίας βουλιάζει κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά από τουρίστες. Οι ντόπιοι δεν αντέχουν την καθημερινότητά τους και κάνουν τα πάντα ώστε να μειωθεί ο τουρισμός. Βάζουν υψηλό πρόστημα σε όποιον πετάξει κάτω σκουπίδια, απαγορεύουν τις κλειδαριές αγάπης, ακόμη και τις τιμές ξενοδοχείων και εστιατορίων έχουν ανεβάσει σε αστρονομικά ύψη. Χθες, φοιτητές κατήγειλαν στην αστυνομία ότι χρεώθηκαν για ένα τραπέζι απλό γεύμα 1.100 ευρώ.
Ντουμπρόβνικ
Με λιγότερους από 44.000 κατοίκους και ραγδαία αύξηση τουρισμού λόγω Game of Thrones, το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας δεν κατέστη δυνατό να φιλοξενήσει τους τουρίστες που συνέρρεαν από το 2015 και μετά. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την προβολή του τελευταίου Star Wars. Έτσι, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι στην πόλη του θα δέχεται μόνο 4.000 επισκέπτες την ημέρα, δηλαδή 50% λιγότερους από αυτούς που συνέρρεαν.
Ρέκιαβικ
Οι μειωμένες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων έκαναν το Ρέκιαβικ της Ισλανδίας ένας από τους πρώτους σε προτιμήσεις προορισμούς στην Ευρώπη. Το 2015 1,16 εκατομμύρια επισκέπτες περιηγήθηκαν στην πόλη των 330.000 κατοίκων. Ο τουρισμός αποτέλεσε μοχλό εκκίνησης της οικονομίας και σημαντικό εργαλείο εξόδου από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, οι δομές ήταν ελλιπείς και πλέον η πόλη είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο και οι τιμές των ξενοδοχείων εξωφρενικές.
Κοζουμέλ
Το κοζουμέλ είναι ένα μικρό νησί στο Μεξικό που περιβάλλεται από την Καραϊβική Θάλασσα. Σύμφωνα με το BBC είναι ο δεύτερος πιο συχνός προορισμός κρουαζιερόπλοιων. Τα οποία βέβαια έχουν καταστρέψει σημαντικό μέρος των κοραλλιογενών υφάλων που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πλούτους της περιοχής.
Βαρκελώνη
Η Καταλανοί είναι οι μοναδικοί που μιλούν ανοιχτά κατά του τουρισμού στην πόλη τους. Μάλιστα, φέτος πορεία διαμαρτυρίας κατά των τουριστών είχε άσχημο τέλος, όταν τραυματίστηκαν τουρίστες που επέβαιναν σε λεωφορείο.
Νέα Υόρκη
Η Νέα Υόρκη είναι ένας από τους τρεις διασημότερους προορισμούς στον κόσμο. Ωστόσο, κάθε χρόνο η τουριστική βιομηχανία μεγαλώνει. Η πόλη διαθέτει σήμερα 113.000 δωμάτια ξενοδοχείων και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί άμεσα στα 137.000.
Σαντορίνη
Η κατάσταση στην Οία είναι απελπιστική. Με πληθυσμό μόλις 15.000 που μπορεί να ζήσει στα όρια του άνετου, μόνο το 2015 οι επισκέπτες από τα 363 κρουαζιερόπλοια έφτασαν τις 790.000! Την κατάσταση επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το τρίωρο που συγκεντρώνονται για να δουν το ηλιοβασίλεμα στην Οία οι επισκέπτες.
Ρώμη
Η Ρώμη μπορεί να είναι μία αρκετά μεγάλη πόλη, αλλά είναι και εκατομμύρια οι τουρίστες που συρρέουν κάθε χρόνο και όλες τις εποχές. Ωστόσο, παρατηρούνται ολοένα και πιο συχνά καταστροφές αρχαίων μνημείων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα ενός τουρίστα ο οποίος χάραξε το όνομά του στο Κολοσσαίο. Το πρόστιμο που πλήρωσε ανήλθε στις 23.000 ευρώ.
Άμστερνταμ
Το Άμστερνταμ είναι η πόλη των πάρτι άνιμαλς εδώ και χρόνια. Πρόσφατα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της πόλης Frans van der Avert δήλωσε ότι οι καταστροφές στην πόλη από τους μεθυσμένους τουρίστες είναι ανυπολόγιστες. Σε μία προσπάθεια μείωσης του τουρισμού της η πόλη, δεν δίνει άδεια στα bed and breakfast να νοικιάζουν τα δωμάτιά τους για περισσότερες από 60 μέρες το χρόνο.