ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΌταν η Bayer εξαγοράζει την πιο μισητή εταιρεία του κόσμου, τη Monsanto

Όταν η Bayer εξαγοράζει την πιο μισητή εταιρεία του κόσμου, τη Monsanto

ι μπορεί να περιμένει κανείς στο μέλλον όταν μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου, η γερμανική Bayer, πληρώνει πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει το γίγαντα των μεταλλαγμένων τροφίμων Monsanto; Σίγουρα όχι καλές εξελίξεις.

Για να αντιληφθούμε τη σημασία αυτής της εξαγοράς, ας δούμε συνοπτικά το προφίλ των δύο εταιρειών.

Η ιστορία της φαρμακοβιομηχανίας Bayer

http://enallaktikidrasi.com/2016/09/otan-bayer-exagorazei-etaireia-monsanto/

Η Bayer είναι μια γερμανική εταιρεία με ειδίκευση στα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Ιδρύθηκε το 1863 (!) και δραστηριοποιείται στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, προϊόντων υγείας, αγροτικών χημικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων.

Η Bayer έχει κατοχυρώσει εξαιρετικά κοινά και δημοφιλή φάρμακα όπως η ασπιρίνη. Ωστόσο υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία στην ιστορία της. Για παράδειγμα κατοχύρωσε εμπορικά την ηρωίνη και τη λανσάρισε ως φάρμακο κατά του βήχα και μη εθιστικό υποκατάστατο της μορφίνης από το 1898 μέχρι το 1910.

Επίσης, η θυγατρική της BayerCropscience, αναπτύσσει τεχνολογίες για τη μετάλλαξη του καλαμποκιού αλλά και φυτοφάρμακα. Η Bayer αντιπροσωπεύει κυριολεκτικά, τον εχθρό των ακτιβιστικών οργανώσεων και των ερευνητών υγείας, που τα τελευταία χρόνια εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Ψεκάζουμε με τα φυτοφάρμακά  τις μεταλλαγμένες τροφές που φτάνουν στο πιάτο μας και έπειτα, όταν αρρωσταίνουμε, παίρνουμε το χημικό χάπι για να αντέξουμε. Έτσι, εξαπλώνεται σε όλη την αλυσίδα της ανθρώπινης ζωής.

http://enallaktikidrasi.com/2016/09/otan-bayer-exagorazei-etaireia-monsanto/

Εγκαταστάσεις της IG FARDEN

Το 1925, η Bayer, έγινε μέρος της περιβόητης IG Farden, τη μεγαλύτερη χημική εταιρεία του πλανήτη. Και φυσικά, η IG Farden πρωτοστάτησε στα Ναζιστικά πειράματα και τους χημικούς θανάτους εκατομμυρίων ανθρώπων. Για την ακρίβεια, χρησιμοποίησε τα περίφημα ναζιστικά εργαστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η εταιρεία αγόραζε κρατούμενους για πειράματα και κατά περίεργη σύμπτωση, κανείς δεν βγήκε ποτέ ζωντανός από τα εργαστήρια της κόλασης. Επίσης, δημιούργησε το συστατικό Zyclon B που χρησιμοποιήθηκε στους θαλάμους αερίων κατά της διάρκεια του ολοκαυτώματος.

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Bayer ανεξαρτητοποιήθηκε και πάλι και σαν να μην είχε συμβεί ποτέ τίποτα, καθιερώθηκε σε πολύ λίγα χρόνια ως μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου.
Πολλά από τα στελέχη της φυσικά, ήταν τα ίδια, με εκείνα της μητρικής εταιρείας.

Στην ιστορία της, έχουν ξεσπάσει κάποια από τα χειρότερα σκάνδαλα. Το φάρμακο στατίνης Baycol αποσύρθηκε το 2001, αφού πέθαναν (επίσημα) 52 άνθρωποι και το ίδιο συνέβη και με το σκεύασμα Trasyol που το χρησιμοποιούσαν για τον έλεγχο της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων. Μάλιστα, το τελευταίο ξαναεισήχθη στην Ευρωπαϊκή αγορά αλλά όχι στην Αμερικανική.

Το 1960 εισήγαγε ένα τεστ εγκυμοσύνης, το Primodos, το οποίο αργότερα κατηγορήθηκε για τη δημιουργία γενετικών βλαβών και αποσύρθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Το 1984 η Bayer εισήγαγε έναν «πρωτοποριακό» τρόπο για την απολύμανση του αίματος που μεταγγιζόταν σε αιμοφιλικούς ασθενείς ώστε να μην τους μεταδίδονται μεταδοτικές ασθένειες όπως το AIDS. Για άλλη μια φορά, τα θύματα ήταν χιλιάδες και το 1997 αναγκάστηκε να πληρώσει, μαζί με άλλες κατασκευάστριες εταιρείες, το ποσό των 660 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αποζημιώσουν πάνω από 6000 ασθενείς οι οποίοι είχαν μολυνθεί.

Η λίστα με τα σκάνδαλα είναι μεγάλη και όταν αυτά κοστίζουν ανθρώπινες ζωές έχουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι έχει εξαγοράσει τα τελευταία χρόνια αρκετές άλλες Αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, καταβάλλοντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Ας μιλήσουμε για τη Monsanto

monsanto

Η Monsanto είναι μια αμερικανική εταιρεία με διεθνή «ακτινοβολία» που ειδικεύεται στην αγροτική βιοτεχνολογία ή πιο απλά στις γενετικές τροποποιημένες καλλιέργειες. Η πιο μισητή εταιρεία του πλανήτη που πλήρωνε πολιτικούς σε όλο τον κόσμο για να περνούν νομοθεσίες υπέρ της ώστε, να αναγκάσουν τους ντόπιους πληθυσμούς να αντικαταστήσουν τους φυσικούς σπόρους με μεταλλαγμένους έχει μια πολύ σκοτεινή ιστορία, όπως εξάλλου και η Bayer.

Αξίζει να σημειώσουμε, πριν δούμε οτιδήποτε άλλο, ότι ο γίγαντας της βιοτεχνολογίας υπέστη τεράστιες ζημίες, όταν ακτιβιστές και ανεξάρτητα κινήματα από όλο τον κόσμο ένωσαν τις φωνές τους και μέσα από τις ελάχιστες διαδικτυακές ελεύθερες πλατφόρμες διακίνησης πληροφορίας αλλά και ανεξάρτητων ιστολογίων ξεκίνησαν μια ευρείας κλίμακας ενημέρωση για το παρελθόν της εταιρείας, τις σημερινές της πρακτικές αλλά και τις παρενέργειες των «αθώων μεταλλαγμένων» προϊόντων της όπως διατείνεται η ίδια και η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται σε όλο τον κόσμο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ήταν κυριολεκτικά, το ελεύθερο Ίντερνετ που ανάγκασε τη βιομηχανία να συμφωνήσει στην πώληση των μετοχών της.

Η ιστορία της Monsanto

Η Monsanto ιδρύθηκε το 1901 από τον John Francis Queeny, έναν έμπειρο φαρμακοβιομήχανο (φυσικά). Στην αρχή, η εταιρεία ασχολήθηκε με την παραγωγή διατροφικών πρόσθετων όπως τα συνθετικά γλυκαντικά (ναι, όλα αυτά για τα οποία σήμερα φωνάζουμε ότι προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό), όπως η σακχαρίνη, η καφεΐνη και η βανιλίνη.

Το 1920 η Monsanto επεκτάθηκε στην παραγωγή βασικών βιομηχανικών χημικών όπως το θειικό οξύ και πολυχλωριωμένα διφαινύλια.

http://enallaktikidrasi.com/2016/09/otan-bayer-exagorazei-etaireia-monsanto/

Εγκαταστάσεις του Manhatan Project

Το 1936 η Monsanto έλαβε μέρος στο περιβόητο Manhatan Project, μια άκρως μυστική επιχείρηση της Αμερικανικής Κυβέρνησης, της οποίας καρπός ήταν η παραγωγή των πρώτων πυρηνικών όπλων, η οποία άλλαξε τη ροή της ιστορίας και έληξε το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με τον πυρηνικό βομβαρδισμό στην Ιαπωνία.

Το 1944 η Monsanto μαζί με άλλες κατασκευάστριες εταιρείες παρασκεύασε το γνωστό για τις παρενέργειές του φυτοφάρμακο DDT. Το DDT κατηγορήθηκε ότι κατέστρεφε το φυσικό περιβάλλον, την άγρια ζωή και ότι προκάλεσε εκτεταμένες καρκινογενέσεις σε ανθρώπους. Η χρήση του απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ το 1972.

Το 1960 και 1970, η Monsanto αποτέλεσε τον μεγαλύτερο παραγωγό του Πορτοκαλί Παράγοντα. Ο Πορτοκαλί Παράγοντας (αγγλικά: Agent Orange) είναι η κωδική ονομασία για ένα από τα φυτοκτόνα και αποφυλλωτικά που χρησιμοποιήθηκαν από το Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ. Το πρόγραμμα είχε το όνομα Επιχείρηση Ranch Hand και διήρκεσε από το 1961 μέχρι το 1971. Εκτιμάται από το Βιετνάμ πως η χημική αυτή ουσία σκότωσε ή ακρωτηρίασε 400.000 ανθρώπους και είναι υπεύθυνη για 500.000 παιδιά γεννημένα με δυσμορφίες.

http://enallaktikidrasi.com/2016/09/otan-bayer-exagorazei-etaireia-monsanto/

Ο Πορτοκαλί Παράγοντας κατέστρεψε το περιβάλλον αλλά και ολόκληρες γενιές

Αν έχετε γερό στομάχι μεταβείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο για να δείτε τα αποτελέσματα της Google σε φωτογραφίες στον όρο αναζήτησης Agent Orange Defects

 

Η ουσία είναι μίγμα 50/50 από 2,4,5-Τ και 2,4-D και δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ . Το 2,4,5-Τ που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του παράγοντα, βρέθηκε αργότερα, να περιέχει την 2,3,7,8-τετραχλοροδιβενζοδιοξυνη, μια εξαιρετικά τοξική ουσία. Η ονομασία του παράγοντα οφείλεται στις πορτοκαλί ρίγες των βαρελιών (200Λ) μέσα στα οποία μεταφερόταν . Ο πορτοκαλί παράγοντας ήταν η πιο διαδεδομένη ουσία από τα λεγόμενα «Φυτοκτόνα του ουράνιου τόξου».

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και ανάμεσα στις περιόδους 1962 και 1971, ο στρατός των ΗΠΑ ψέκασε 50.000.000 λίτρα από χημικά φυτοκτόνα και φυλλοκαταστροφικές ουσίες. Εκτός από το Βιετνάμ, οι ουσίες ψεκάστηκαν επίσης και στο ανατολικό Λάος και σε μέρη της Καμπότζης, στα πλαίσια της επιχείρησης «Ranch Hand». Στόχος αυτής της επιχείρησης ήταν η απογύμνωση των δέντρων στα δάση και τις αγροτικές περιοχές, περιοχές στις οποίες οι αντάρτες έβρισκαν κάλυψη και τροφή.

Το 1974, η Monsanto υπέγραψε μια δεκαετή χρηματοδότηση έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Τι αφορούσε η έρευνα; Μα φυσικά τη θεραπεία του Καρκίνου, υπό την ηγεσία του επιστήμονα Judah Folkman.

Το 1983 η Monsanto ξεκινάει τη γενετική τροποποίηση των σπόρων και πέντε χρόνια μετά έγιναν τα πρώτα πειράματα με ολόκληρες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Έκτοτε η Monsanto μετατρέπεται σε έναν πραγματικό γίγαντα αφού εξαγοράζει δεκάδες μεγάλες εταιρείες, με επικέντρωση στην τροποποίηση των σπόρων και σταδιακά αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου στο εμπόριο σπόρων. Ελέγχει μέχρι και το 26% της παγκόσμιας αγοράς.

Διαβάστε: Τα 12 χειρότερα προϊόντα που έχουν φτιαχτεί από τη Monsanto

Τι άλλαξε λοιπόν στη φρενήρη πορεία της άπληστης εταιρείας να ελέγξει την παγκόσμια αγορά των σπόρων;

Μια σειρά από μηνύσεις και κινητοποιήσεις άλλαξε την αντίληψη του κόσμου για τη Monsanto.

Η περίπτωση της Αργεντινής

http://enallaktikidrasi.com/2016/09/otan-bayer-exagorazei-etaireia-monsanto/

Έξω Μονσάντο

Η μεταλλαγμένη σόγια εγκρίθηκε για καλλιέργεια στην Αργεντινή το 1996. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν 14 εκατομμύρια εκτάρια γης αλλά μέχρι το 2008 έφτασαν τα 42 εκατομμύρια.

Σταδιακά όμως, άρχισαν να φαίνονται οι παρενέργειες. Πλέον στις εκτάσεις αυτές και στις γύρω από αυτές δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί απολύτως τίποτα άλλο, με αποτέλεσμα, τη ραγδαία πτώση της παραγωγής άλλων παραδοσιακών μη μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων όπως το ρύζι, τα όσπρια, οι πατάτες κ.λ.π. Μέχρι το 2004 πάνω από 150.000 αγρότες εγκατέλειψαν τη γη τους και μετανάστευσαν στις πόλεις. Μέχρι το 2009 η περιοχή Chaco όπου καλλιεργούταν η μεταλλαγμένη σόγια θύμιζε έρημο. Πάνω από το 50% του πληθυσμού είχε εγκαταλείψει την περιοχή αφού δεν μπορούσαν καν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Το 2005 και 2006 η Monsanto προμήθευσε χωρίς άδεια το  χημικό Roundup (το οποίο κατηγορείται ότι είναι καρκινογόνο), αγρότες και εταιρείες της Αργεντινής. Όταν όμως αυτό αποκαλύφθηκε, η Ισπανία υποχρεώθηκε να σταματήσει και να κατασχέσει τα τεράστια αποθέματα μεταλλαγμένης σόγιας που εισήγαγε από την Αργεντινή και διένειμε εκ των υστέρων σε όλη την ΕΕ.

http://enallaktikidrasi.com/2016/09/otan-bayer-exagorazei-etaireia-monsanto/

Μεγάλη διαδήλωση κατά της Μονσάντο στην Αργεντινή

Το 2013, η Monsanto προσπαθεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Αργεντινής όπως η Cordoba αλλά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν έντονα. Παρόλο που πολιτικοί, αξιωματούχοι και δικαστές την υποστηρίζουν, η αντίδραση ήταν τόσο μεγάλη που μέσα από πλατφόρμες συλλογής υπογραφών εξανάγκασαν την κυβέρνηση να σταματήσει, έστω προσωρινά, τα σχέδια της Monsanto, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει πλήρης μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταλλαγμένων καλλιεργειών.

Η περίπτωση της Ινδίας

Διαδήλωση κατά της Μονσάντο στην Ινδία

Η εξάπλωση των μεταλλαγμένων καλλιεργειών οδηγεί στην αυτοχειρία, χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έβλεπαν στα χωράφια τους να μην φυτρώνει απολύτως τίποτα. Φυσικά, αυτό συνέβαινε στις εκτάσεις που γειτνίαζαν με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες βαμβακιού. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν «επαρκή και αδιάσειστα» στοιχεία ότι για αυτό, ευθύνονταν όντως, οι καλλιέργειες βαμβακιού.

Η πρώτη και μεγαλύτερη παγκόσμια διαδήλωση κατά της Monsanto

Η διαδήλωση έλαβε χώρα σε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε στη Βιέννη

Το Μάιο του 2013, δύο εκατομμύρια διαδηλωτές από 436 πόλεις και 52 χώρες διαδηλώνουν κατά της Monsanto. Οι επίσημες αρχές προσπαθούν να υποβιβάσουν τον αριθμό αλλά η τεχνολογία τους διαψεύδει, έτσι, ξεκινάει η αρχή του τέλους της.

Το 2015 η Monsanto παρουσιάζει σημαντική πτώση των κερδών της σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο. Οι αγρότες φοβούνται να αγοράσουν σπόρους λόγω της δημόσιας κατακραυγής.

Το Σεπτέμβριο του 2015 η Ελλάδα και η Λετονία μπλοκάρουν τη συμφωνία με τη Monsanto και ζητούν να εξαιρεθούν.

Στις αρχές του 2016 η Monsanto μηνύεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Ένωση Καταναλωτών Οργανικών Προϊόντων (OCA), η IFOAM Διεθνή Οργανικά Navdanya, η Διεθνής Αναγέννηση (RI), και η «Εκατομμύρια Κατά της Monsanto», μαζί με δεκάδες παγκόσμιες επισιτιστικές, γεωργικές, και ομάδες περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, ανακοίνωσαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι ότι, ένα διεθνές δικαστήριο δικηγόρων και δικαστών θα αξιολογήσει την ποινική ευθύνη της Monsanto για τις αποτρόπαιες πράξεις της.

Η Monsanto χρηματίζει πολιτικούς και διπλωμάτες σε όλο τον δυτικό κόσμο

Με πρώτη χώρα, φυσικά, τις ΗΠΑ όπου κατάφερε να κάνει το Κογκρέσο να περάσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους κανονισμούς της παραγωγής και διανομής των μεταλλαγμένων προϊόντων. Φυσικά, η τροποποίηση φωτογράφιζε τη Monsanto. Εξάλλου, η ίδια η εταιρεία παραδέχτηκε ότι ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για να «πείσει» το Κογκρέσο.

Υπάλληλοι της Monsanto βρίσκονται σε σημεία κλειδιά του Αμερικανικού Συστήματος Υγείας, όπως ο Michael R. Taylor, πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας, ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά, να είναι ένας από τους κύριους συμβούλους της FDA.

Έπειτα, σύμφωνα με διαρροή του wikileaks, αποκαλύφθηκε ότι δεκάδες Αμερικανοί διπλωμάτες που ασκούσαν τα καθήκοντά τους στην Ευρώπη ήταν προηγουμένως κι αυτοί, υπάλληλοι της Monsanto.

Επίλογος

Με αυτή την εξαγορά, η Bayer θα αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος παίκτης, παγκοσμίως, στην παραγωγή και διανομή φαρμάκων και τροποποιημένων σπόρων. Αλλά τώρα, δεν θα έχουμε να κάνουμε με μια Αμερικανική εταιρεία. Η Bayer ζει και βασιλεύει στη Γερμανία, στην «Ατμομηχανή της Ευρώπης» όπως την αποκαλούν πολλοί και θα ξεπεράσει πολύ πιο εύκολα τις αντιδράσεις και τα εμπόδια των Ευρωπαϊκών Κρατών και Λαών. Η ιστορία μας έδειξε ότι οι άνθρωποι έχουμε δύναμη και εάν αντιδράσουμε συντονισμένα, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Τώρα όμως, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση γιατί ο εχθρός μετακομίζει εντός των τειχών. Τα ονόματα θα αλλάξουν για να ξεχαστεί η ιστορία και το παρελθόν της Monsanto αλλά ο σκοπός θα παραμείνει ίδιος: Ο πλήρης έλεγχος και η εξάρτηση όλων των λαών από τους μεταλλαγμένους σπόρους.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Να στηρίζουμε ανεξάρτητες κινήσεις και οργανώσεις αποθήκευσης και διανομής παραδοσιακών σπόρων όπως το Πελίτι. Μπορείτε να δείτε και τη λίστα που έχει δημοσιεύσει ο ιστότοπος enallaktikos.gr με μία εκτενή καταγραφή των οικογιορτών που γίνονται ανά την Ελλάδα αλλά και των ομάδων, που σκοπό έχουν να διατηρήσουν, διά της σποράς και της δωρεάν ανταλλαγής, τους σπόρους ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών http://www.enallaktikos.gr/ar27106el-poy-mporeite-na-vreite-dwrean-sporoys-ntopiwn-paradosiakwn-poikiliwn-lista.html

Να λέμε συστηματικά, όχι, στην αγορά και κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ.

Να ψάχνουμε και να προτιμούμε να αγοράζουμε προϊόντα από μη μεταλλαγμένους σπόρους.

Να πιέζουμε διαρκώς τις κυβερνήσεις μας, να μην αποδεχτούν την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στις χώρες μας.

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα