■ Ξεσηκώνονται σε Καλαμάτα, Κόρινθο, Άρτα, Γιάννενα,
Ξάνθη, Παρανέστι και Άργος Ορεστικό.
■ «Θέλουν πίσω» τα στρατόπεδα.
Σε κινητοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν δήμοι, φορείς, αλλά και απλοί πολίτες και ελεύθεροι επαγγελματίες εν όψει της προωθούμενης κατάργησης, έως τα τέλη Ιανουάριου 2018, των Κέντρων Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) -αρχικά- σε επτά πόλεις.
Η κατάργηση των επτά στρατοπέδων εκτιμάται ότι θα αποφέρει κέρδη 90 εκατ. ευρώ στα ταμεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εξυπηρετεί το οργανόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 9 μήνες.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων Καλαμάτας, Κορίνθου, Άρτας, Παρανεστίου Δράμας και Άργους Ορεστικού Καστοριάς, για το 625 Τάγμα Πεζικού Ιωαννίνων και το 557 Τάγμα Πεζικού Ξάνθης.
Παραμένουν εφεδρικά το Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι, και τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων σε Πάτρα και Τρίπολη. Οι κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων και δήμων αναμένονται δυναμικές καθώς οι τοπικές κοινωνίες φοβούνται την προοπτική μετατροπής των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων σε κέντρα υποδοχής ή φιλοξενίας προσφυγών και μεταναστών. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί μέχρι στιγμής η Καλαμάτα, όπου οι αντιδράσεις δημάρχων και Βουλευτών, αν και δεν μπόρεσαν να συμβάλουν στην ακύρωση της απόφασης κατάργησης του τοπικού ΚΕΝ, πέτυχαν τη μετατροπή του σε Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ). Έτσι θα διατηρηθεί μία δύναμη 400- 500 ατόμων (αξιωματικών και πολιτικού προσωπικού) που θα εξυπηρετεί την περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Οι στρατιώτες θα πηγαίνουν στην Καλαμάτα αφού έχουν ορκιστεί και αξιολογηθεί, και θα περνούν από το αναγκαίο στάδιο εκπαίδευσης πριν αναχωρήσουν για τη μονάδα της ειδικότητάς τους.
Όσο αφορά στο ΚΕΝ Άρτας οι περιπέτειες του κρατάνε χρόνια, όπως και στη περίπτωση του ΚΕΝ στο Παρανέστι, όπου είχε κλείσει πριν από το 2004 και άνοιξε επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου επί Ν.Δ., για να ξανακλείσει τώρα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας όχι μόνο ζητά τη διατήρηση του ΚΕΝ στην πόλη του, αλλά επιδιώκει και την αναβάθμιση του σε Κέντρο Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
«Επειδή πολλά είναι αυτά που ακούγονται ή γράφονται για την τύχη του ΚΕΝ, αυτό που ζητάμε είναι η παραμονή του στην Άρτα, αλλά και η αναβάθμιση του, όπως ήταν παλαιοτέρα, σε ΚΕΥΓ, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των στρατιωτών που θα έρχονται στην Άρτα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Διευκρινίζεται ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταρτίσει από τις αρχές Φεβρουάριου 2017 σχέδιο αναδιοργάνωσης του συστήματος κατάταξης υποδοχής και εκπαίδευσης των νεοσύλλεκτων Οπλιτών, το οποίο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των ΚΕΝ και την αντικατάστασή τους από 13 Σημεία Κατάταξης σε υφιστάμενες Μονάδες στην Αττική, τη Βοιωτία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.
Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των χώρων και των υποδομών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου το θέμα προσεγγίζεται σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τις οικονομίες κλίμακος, λόγω κρίσης.