Η ιδέα ξεκίνησε να ζυμώνεται ως μια απλή εργασία που έβαλε ο αρμόδιος καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας στους φοιτητές του, να πάρουν μια απλή πλακέτα, που χρησιμοποιείται και στα φωτάκια που βάζουμε όλοι στο σπίτι μας για τα Χριστούγεννα και να αναπτύξουν μια εφαρμογή.
Η φοιτήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας Αντονέλα Τσάπο, πήρε την συγκεκριμένη πλακέτα και στο πλαίσιο του εργαστηρίου, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα γάντι που βοηθά τους τυφλούς να κινούνται και να αντιλαμβάνονται εάν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από αντικείμενα που πρέπει να αποφύγουν.
Μιλώντας η ίδια στην ΕΡΤ Λάρισας, τόνισε ότι το όλο εγχείρημα μέχρι να γίνει από ιδέα σε πράξη, χρειάστηκε περίπου τρεις μήνες. Βοήθεια στην εφεύρεση αυτή, η Αντονέλα έλαβε και από την αδελφή της, όπως είπε, η οποία σπουδάζει στα ΤΕΦΑΑ, αλλά και την υπόλοιπη οικογένειά της.
Η τελική κατάληξη ήταν η δημιουργία ενός γαντιού με συσκευή σόναρ και ένα σύστημα παλμικών δονήσεων. Η λειτουργία του γαντιού (ELIDA το ονόμασε η δημιουργός του) βασίζεται στις δονήσεις που δίνει στον καρπό ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά είναι το αντικείμενο. Όσο πιο έντονες οι παλμικές δονήσεις, τόσο πιο κοντά βρίσκεται το ανιχνευμένο αντικείμενο, όσο πιο σποραδικές τόσο πιο μακριά βρίσκεται.
Στόχος είναι να μπορεί το άτομο που το χρησιμοποιεί να κινείται ελεύθερα στο χώρο, χωρίς όμως να αντικατασταθεί πλήρως το ειδικό μπαστούνι, το οποίο χρησιμοποιεί. Είναι έτσι κατασκευασμένο, ώστε να είναι εύχρηστο και απλό μα ταυτόχρονα αποτελεσματικό.
Η Αντονέλα συμμετείχε με την εφεύρεση της στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής και απέσπασε και διάκριση για το δημιούργημα της. Βρίσκεται στο τελευταίο έτος φοίτησης στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και ετοιμάζει όπως ανέφερε η ίδια, τις αποσκευές της για την Καβάλα σε μια αντίστοιχη διοργάνωση που έλκει το ενδιαφέρον και βιομηχανιών.
Η ίδια, εξηγεί ότι μετά την αποφοίτησή της, στοχεύει σε ένα μεταπτυχιακό και υπογραμμίζει παράλληλα ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να μείνει στην Ελλάδα και να μπορέσει να βοηθήσει τον βιομηχανικό τομέα της χώρας, με εφαρμογές που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία και να τον καταστήσουν πρωτοπόρο στον ευρωπαϊκό χώρο.
Πηγή