Το Foreign Office ήρε την ταξιδιωτική απαγόρευση προς την Τυνησία τον περασμένο μήνα, δίνοντας στους Βρετανούς την ευκαιρία να επιστρέψουν εκεί μετά από δύο χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν μέρη, για τα οποία εξακολουθεί να συστήνει την αποφυγή επίσκεψης λόγω της επικινδυνότητάς τους.
Αυτές είναι οι 15 χώρες που θεωρούνται ως οι πιο επικίνδυνες:
1. Αφγανιστάν
Τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν τις ξένες διπλωματικές επιστολές αλλά και τα γραφεία που στεγάζουν την τοπική κυβέρνηση γίνονται συχνά στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Υπάρχει επίσης υψηλό επίπεδο απειλής για απαγωγές στη χώρα.
2. Μπουρκίνα Φάσο
Επίσης πολύ υψηλό το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής. Οι επιθέσεις γίνονται αδιακρίτως και πολλές φορές σε μέρη που επισκέπτονται τουρίστες. Έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια. Επιπλέον, τρομοκρατικές οργανώσεις διασχίζουν τα δύνορα με το Μάλι αλλά και τη Νιγηρία, εκτελώντας απαγωγές.
3. Μπουρουντί
Το Μπουρουντί βρίσκεται υπό πολιτική αστάθεια από όταν ο πρόεδρος, Πιερ Νκουρουνζίζα ορκίστηκε για μία -αμφιλεγόμενη- τρίτη θητεία τον Αύγουστο του 2015. Έχουν αναφερθεί πολλά βίαια περιστατικά σε όλη τη χώρα αλλά η κύρια απειλή εντοπίζεται στην Μπουζουμπούρα, όπου έχει σχεδιαστεί πλήθος επιθέσεων κατά πολιτικών και στρατιωτικών.
4. Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία
Η ένταση συγκεντρώνεται κυρίως στο Μπαγκί αλλά υπάρχουν οπλισμένες περίπολοι στους δρόμους όλης της χώρας και συνεχείς αναφορές για εκφοβιστικές δολοφονίες, λεηλασίες και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν καταγραφεί απαγωγές κυβερνητικών βουλευτών, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και εργαζομένων των Ηνωμένων Εθνών.
5. Τσαντ
Υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής και απαγωγών. Και εδώ οι επιθέσεις λαμβάνουν χώρα σε πολυσύχναστους χώρους και καταγράφηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2015 επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 53 άνθρωποι και να τραυματιστούν πολύ περισσότεροι.
6. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Το επίπεδο ασφάλειας στη χώρα παραμένει ασταθές. Η συνεχής παρουσία οπλισμένων ανδρών και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους, η διακοινοτική βία και η εισροή προσφύγων από τις γειτονικές χώρες συντελούν στην επιδείνωση της πολιτικής και ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα.
7. Ιράκ
Το επίπεδο ασφαλείας στο Ιρακ παραμένει αβέβαιο και με δυνατότητα άμεσης επιδείνωσης. Η Νταες και άλλες ένοπλες ομάδες ελέγχουν μέρος της χώρας και κυρίως στην Ανμπάρ, στο Σαλάχ-Αλ-Ντιν και στη Ντιγιάλα. Οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Ντάες στο βόρειο και δυτικό Ιράκ. Τέλος οι περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από την Ντάες είναι πιθανό να βρίθουν εκρηκτικών μηχανισμών.
8. Λιβύη
Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας προσπαθεί να επαναφέρει τα επίπεδα ασφάλειας και σταθερότητας στη Λιβύη, η ένταση και οι διαμάχες παραμένουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπου εξακολουθούν να πραγματοποιούνται τρομοκρατικά χτυπήματα και απαγωγές αλλοδαπών.
9. Μάλι
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι συχνότερες στο βόρειο τμήμα της χώρας και κυρίως στην περιφέρεια Μοπτί.
10. Μαυριτανία
Τον Οκτώβριο του 2016, η πρεσβεία των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε πληροφορίες ότι τρομοκράτες σχεδίαζαν να «χτυπήσουν» μέρη που συνήθως επισκέπτονται οι Αμερικανοί πολίτες στο Νουακσότ. Οι επισκέπτες συνίσταται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους και να παρακολούθουν τα τοπικά ΜΜΕ κατά την παραμονή τους στη χώρα.
11. Νίγηρας
Υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής και απαγωγών. Πραγματοποιούνται πολλές αντιπολιτευτικές επιθέσεις στον Νίγηρα εξαιτίας της συμμετοχής του στην παρέμβαση -υπό την αρχηγία της Γαλλίας- στο Μάλι και της ανάμειξης της χώρας στην διαμάχη για την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ.
12. Σομαλία
Τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν επιτεθεί σε δυτικούς και όσους δουλεύουν για δυτικές οργανώσεις. Υπάρχει μόνιμη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μογκαντίσου και οι διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν χτυπήματα κατά μήκος όλης της χώρας.
13. Νότιο Σουδάν
Η ασφάλεια στην πρωτεύουσα Τζούμπα είναι σχετικά υψηλή μετά την κρίση του Ιουλίου του 2016, όπου ξέσπασαν διαμάχες σε όλη την πόλη. Ωστόσο, υπάρχουν καθημερινές αναφορές για συγκρούσεις στην υπόλοιπη χώρα και η κατάσταση παραμένει ασταθείς στα νοτιότερα τμήματα.
14. Συρία
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ασταθής και επικίνδυνη και σημειώνονται εκτεταμένες συγκρούσεις σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της Δαμασκού και των προαστίων της. Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις πλήρους κλίμακας συμμετέχουν τανκς, βαρέα οχήματα και αεροσκάφη. Η κυβέρνηση της Συρίας δεν έχει πια τον έλεγχο σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ εδάφη της ανατολικής Συρίας είναι υπό τον έλεγχο της Ντάες.
15. Υεμένη
Σε αρκετές περιοχές της χώρας δεν είναι καν σαφές το ποιος έχει τον έλεγχο. Εκτός από το υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής και απαγωγών, σημειώνονται παράνομες κρατήσεις αλλοδαπών από ομάδες τρομοκρατών, από τον στρατό αλλά και οπλισμένους ιθαγενείς και εγκληματικές οργανώσεις.