ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΈκθεση σοκ για την κατάσταση των ανήλικων προσφύγων στην Λέσβο

Έκθεση σοκ για την κατάσταση των ανήλικων προσφύγων στην Λέσβο

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης προσφύγων της Ελλάδας περιγράφει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Independent.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης προσφύγων της Ελλάδας περιγράφει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Independent. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος Lizzie Dearden, ασυνόδευτα προσφυγόπουλο λανθασμένα καταγράφονται από τις ελληνικές αρχές ως ενήλικοι και έτσι στερούνται βασικής φροντίδας. Το ρεπορτάζ επικαλείται συνεντεύξεις που πραγματοποίησε η οργάνωση Human Rights Watch και στην σχετική έκθεση που συνέταξε με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε.

Η οργάνωση διαπίστωση ότι η προβλεπόμενη νομική διαδικασία για την ηλικιακή αναγνώριση δεν ακολουθήθηκε στην πράξη στη Λέσβο, ένα νησί που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης. Ο Akash από το Μπαγκλαντες είπε ότι ήταν 17 χρονών όταν έφτασε εκεί το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο σύντομα τον απομάκρυναν από τα κέντρα για ασυνόδευτα ανήλικα και ευάλωτους μετανάστες. «Στην αρχή έγραψαν ότι είμαι 17 αλλά μετά με πήγαν στον γιατρό και έγραψαν 18» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ο γιατρός απλώς εξέτασε τα δόντια μου. Προσπάθησα όσο μπορούσα αλλά ποτέ δεν αποδέχθηκαν την ηλικία μου».

Ο Ζαχίντ, ένα άλλο ανήλικο παιδί από το Πακιστάν ανέφερε πως ήταν 16 χρονών όταν έφτασε στη Λέσβο τον Μάρτη του 2016, αλλά όπως υποστήριξε οι ελληνικές αρχές τον καταχώρησαν ως 19 χωρίς κανενός είδους εξέταση.

«Ποτέ δεν μου εξήγησαν το γιατί. Τους είπα ότι είμαι 16. Δεν ξέρω γιατί άλλαξαν την ηλικία μου. Τους ρώτησα αρκετές φορές και το μόνο που μου είπαν είναι να υπογράψε κάποια χαρτιά» σημειώνει.

Όπως αναφέρει ο Independent, υπό το ελληνικό δίκαιο, οι αρχές υποχρεούνται να ορίζουν έναν “προστάτη” για κάθε ανήλικο που θα τον εκπροσωπεί στις νομικές διαδικασίες και θα ενεργεί προς το συμφέρον του. Την ίδια στιγμή, πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των ανηλίκων σε συγκεκριμένες περιοχές των «hotspot». Η  Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι υπεύθυνη για την ταυτοποίηση ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, της Frontex και της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Human Rights Watch η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ορισμένες φορές αυθαιρέτως καταγράφει ηλικίες υψηλότερες από αυτές που δίδονται, χρησιμοποιώντας αμφιλεγόμενες εξετάσεις δοντιών χωρίς κανένα άλλο στοιχείο.

Κατά συνέπειες, εκείνοι που καταχωρούνται ως ανήλικοι αφήνονται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της εκμετάλλευσης, του trafficking ή άλλης κακομεταχείρισης.

Σύμφωνα με τον Independent, υπάρχουν πάνω από 60 παιδιά στη Λέσβο που καταχωρήθηκαν ως ενήλικοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Human Rights Watch αναφέρει πως κάποια παιδιά, ελπίζοντας να αποφύγουν την κράτηση, προσποιήθηκαν ότι ήταν ενήλικες, αλλά όταν κατάλαβαν το λάθος τους επιχείρησαν να το διορθώσουν.

Όπως αναφέρει η Independent, όταν δεν υπάρχει χώρος για τα ασυνόδευτα ανήλικα αυτά κρατούνται σε αστυνομικούς σταθμούς, υποδομές κράτησης μεταναστών, ενώ αυτή τη στιγμή 1,149 ασυνόδευτα ανήλικα περιμένουν θέσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα, η αβεβαιότητα και το άγχος έχει προκαλέσει μια κρίση ψυχικής υγείας στα κέντρα, όπως αναφέρουν οι εθελοντές. Οι τελευταίοι προειδοποιούν για αυξανόμενα κρούσματα αυτοκτονιών και αυτοτραυματισμών.

Ο Samil, ένας 14χρονος από το Αφγανιστάν που έφτασε στη Λέσβο πέρασε 9 μήνες ζώντας σε μια σκηνή με ενήλικες πριν μεταφερθεί στην ειδική δομή για ανηλίκους στη Μόρια μαζί με τον αδελφό του. «Κάθε μέρα ζούσε σε καθεστώς φόβου λόγω των πολλών καβγάδων» αναφέρει και προσθέτει: «Είχαν κάψει τη σκηνή μας δύο φορές…Έχω φτάσει στο σημείο να αυτοτραυματιστώ 3 φορές».

Έλληνες αξιωματούχοι δεν απάντησαν στο αίτημα της βρετανικής εφημερίδας για σχολιασμό του ρεπορτάζ.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά στην ταυτοποίηση αυτών των παιδιών ώστε να λάβουν τη φροντίδα που έχουν ανάγκη και τους αξίζει» ανέφερε η κ. Cosse, μέλος της οργάνωσης Human Rights Watch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα