Το ενδεχόμενο ακόμα και αλλαγής της ονομασίας της- για να ξεπεράσει το βέτο της Ελλάδας ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ- έβαλε προς στιγμήν στο τραπέζι η ΠΓΔΜ , για να υπαναχωρήσει λίγο αργότερα, επαναφέροντας την προσωρινή ονομασία FYROM ( πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) . Όλα ξεκίνησαν με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ στους Financial Times – στο δημοσίευμά τους ανέφεραν ότι δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει ειδικότερες προτάσεις ονομασίας.
«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει- θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα μεταφέρει σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, το μήνυμα ότι η ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία θα συμβάλει στην κατευνασμό της ευρύτερης περιοχής έπειτα από μήνες πολιτικής έντασης.
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξήγησε, επίσης, ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει διακομματική συναίνεση πριν θέσει σε ψηφοφορία το θέμα.
Ωστόσο, λίγο αργότερα τα πράγματα άλλαξαν: τα Σκόπια απαίτησαν από την διεθνή εφημερίδα να αλλάξει τον τίτλο του δημοσιεύματός της – και να περιοριστεί στην προαναγγελία ότι τα Σκόπια θα επιδιώξουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM, στην οποία είχαν συμφωνήσει με την Ελλάδα. Στη συνέχεια, η ηγεσία των Σκοπίων ξεκαθάριζε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει το όνομα της χώρας – και μάλιστα γινόταν η επισήμανση ότι το μόνον που άλλαξε, ήταν ο τίτλος των FT.