Τα πράσινα κολοκυθάκια ανήκουν στην οικογένεια Cucurbitaceae και αποτελούν ένα συγγενές είδος με τα αγγούρια και το πεπόνι. Ένα από τα περισσότερο μελετημένα οφέλη τους στην υγεία είναι η ικανότητα τους να εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά συστατικά χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε αυτά.
Συγκεκριμένα, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή βιταμίνης Α. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε γνωστά αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν και μια ποικιλία ασυνήθιστων αντιοξειδωτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεοξανθίνη. Αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην όραση και ιδιαίτερα στην προστασία που παρέχουν έναντι της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.
Μεταξύ άλλων τα πράσινα κολοκυθάκια φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αντικαρκινική προστασία που αυτά παρέχουν. Επίσης, φαίνεται να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαίωσαν τη διατήρηση ενός μεγάλου μέρους του αντιοξειδωτικού περιεχομένου τους μετά από το μαγείρεμά τους στον ατμό ή ακόμα και μετά τη διατήρησή τους στην κατάψυξη. Αυτά τα ευρήματα επισημαίνουν ότι τα αντιοξειδωτικά οφέλη των πράσινων κολοκυθιών είναι στη διάθεσή μας ακόμα και όταν αυτά δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά.
Μεσογειακή σαλάτα με κολοκυθάκια και κινόα
Συστατικά
- ⅓ φλιτζάνι ωμή quinoa, ξεπλυμένο (ή 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα quinoa)
- 3 μικρά κολοκυθάκια βρασμένα ελαφρώς, σε κύβους
- 1 κουταλιά ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
- 3 με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 ½ έως 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, για γεύση (περίπου 1 μέτριο λεμόνι)
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ φλυτζάνι ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό φύλλα
- 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι φρυγανιά
- Για γαρνίρισμα: θρυμματισμένη φέτα, προαιρετική
Οδηγίες
Βράστε τη κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες
Βράστε τα κολυθάκια ελαφρώς ή ψήστε τα σε λαδόκολα στο φούρνο.
Σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος, χτυπήστε μαζίτο ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και το σκόρδο.
Προσθέτετε τις ντομάτες, την κινόα, το βασιλικό,τις ελιές, τα κολοκυθάκια και τα κουκουνάρι και ανακατεύετε απαλά..
Προσθέστε αλάτι, πιπέρι.
Γαρνίρετε με θρυμματισμένη φέτα, αν θέλετε.
Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Φυλάσσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.
Γράφει: η Ειρήνη Φούκα- Διαιτολόγος/Διατροφολόγος