Ο Αναστάσης Ανδρονίδης είναι απόφοιτος του τμήματος πληροφορικής του ΑΠΘ. Έχει εργαστεί σε Ευρώπη και Αμερική, σε εταιρείες όπως η Google, η Microsoft, το Facebook, το Box αλλά και το CERN. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή στο Imperial College London. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στα κατανεμημένα συστήματα, τα λειτουργικά συστήματα και τους μεταγλωττιστές. Η Ιωάννα Μυλωνάκη αποφοίτησε από τη φαρμακευτική σχολής της Αθήνας το 2011 και στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό της στη Γενεύη στην ανάπτυξη νέων καρδιολογικων φαρμάκευτικων μορφών. Πλέον δουλεύει πάνω στη γονιδιακή θεραπεία στο Imperial College London.
Οπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ίσως, αυτά είναι δυο παιδιά – ανήσυχα πνεύματα. Στις συζητήσεις και τις προσπάθειες να προσφέρουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες στην επιστημονική έρευνα, δεν άργησαν να εντοπίσουν ότι ένας σημαντικός φραγμός στην έρευνα είναι το ανθρώπινο λάθος που περιορίζει την επαναληψιμότητα των επιστημονικών πειραμάτων. Κάπως έτσι άρχισαν να αναλύουν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι ερευνητές στις ειδικότητες και των δυο τους, ξεκίνησαν να αποσαφηνίζουν λεπτομέρειες και να εντοπίζουν στοιχεία που επιφέρουν βελτίωση. Εστίασαν ιδιαίτερα σε μια πρόσφατη έρευνα του Nature που έδειξε ότι το 70% των ερωτηθέντων επιστημόνων προσπάθησε και απέτυχε να αναπαραξει πειράματα συναδέλφων του.
Αυτό ενίσχυσε την πίστη τους ότι το μέλλον της έρευνας ανήκει σε αυτοματοποιημένα συστήματα που θα βελτιστοποιούν την επαναληψιμότητα, θα μειώνουν το χρόνο που θα αναλώνουν οι ερευνητές σε επαναλαμβανόμενες διαδικασίες και θα βελτιστοποιήσει την ποιότητα των αποτελεσμάτων. Ηταν η ώρα για να γεννηθεί η ιδέα του BioBot.
Τι είναι το BioBot;
«Μια υπηρεσία εκτέλεσης πειραμάτων, που αφορούν τη βιολογική και φαρμακευτική έρευνα, με ρομποτικά μεσα. Ο ερευνητής περιγράφει την αλληλουχία πειραμάτων που επιθυμεί να εκτελέσει μέσω της διαδικτυακής μας πλατφόρμας. Τα δεδομένα αποστέλλονται στο ιδιόκτητο ρομποτικό εργαστήριο του BioBot όπου εκτελείται το πείραμα με υψηλή ακρίβεια που μόνο η ρομποτική και ο αυτοματισμός μπορουν να εξασφαλίσουν. Ταυτόχρονα, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδο του πειράματός του μέσω της πλατφόρμας μας και να παραλαμβάνει εύκολα τα αποτελέσματα, σε οργανωμένη μορφή», όπως εξηγούν οι ίδιοι.
Η πρόσκληση να παρευρεθούν στο event που έκανε στο Imperial College το Young Entrepreneurs Programme του Reload Greece τους έφερε, μεταξύ άλλων, σε μια πρώτη επαφή με πιθανούς επενδυτές. «Η συμμετοχή στο RG YEP μας έδωσε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε την ιδέα μας, να αναζητήσουμε αγορές για την υπηρεσία μας και κυρίως να έρθουμε σε επαφή με το επενδυτικό οικοσύστημα», λένε οι ίδιοι. Αποτέλεσμα να ανακηρυχθούν νικητές του YEP στο οποίο συμμετείχαν. Το βραβείο που τους απονεμήθηκε, τους έδωσε την επιβεβαίωση που ήθελαν για την αξία της ιδέας τους και τους παρότρυνε να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά.
– Πως ξεκίνησε η ιδέα της συνεργασίας σας και της δημιουργίας του εργαστηρίου ρομποτικής BioBot Lab;
Είμαστε και οι δυο μεγάλοι θιασώτες της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Οι καριέρες μας μέχρι τώρα μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την αιχμή της τεχνολογίας, τόσο της πληροφορικής όσο και της βιοτεχνολογίας, σε ακαδημαϊκό και βιομηχανικό επίπεδο. Ως προσωπικότητες, έχουμε επίσης την ανάγκη να συζητάμε και να ανταλλάσσουμε ιδέες που διαβλέπουν το μέλλον. Ταυτόχρονα όμως επιθυμούμε τα λόγια μας να τα κάνουμε πράξεις. Η ιδέα του BioBot προέκυψε από τη συνειδητοποίηση ότι βρισκόμαστε σε ένα τεχνολογικό μεταίχμιο της πληροφορικής (Cloud Computing, Big Data, Domain Specific Languages, Infrastructure as a Service) και της ρομποτικής (Internet of Things, Smart Factories, Industry 4.0) που επιτρέπει την ευελιξία, την παραμετροποίηση, την ασφάλεια και την ακρίβεια που απαιτεί ένα βιοτεχνολογικό πείραμα. Ψάχνοντας για υπάρχουσες λύσεις απογοητευτήκαμε αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιήσαμε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου το επίπεδο της τεχνολογίας και οι ανάγκες της ερευνητικής κοινότητας είναι ιδανικές για να καλωσορίσουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που φέρνει το εγχείρημά μας.
– Σε τι στοχεύει το BioBot;
Το BioBot στοχεύει στην μέγιστη ευελιξία, παραμετροποίηση, ασφάλεια και ακρίβεια των βιοτεχνολογικών πειραμάτων. Η καινοτομία μας έγκειται στην εκτέλεση βιοτεχνολογικών πειραμάτων με τη χρήση πλήρως αυτοματοποιημένων συστημάτων. Σήμερα οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών βιοτεχνολογικών πειραμάτων, αρκούνται στη χειροκίνητη εκτέλεση των πειραμάτων, με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος και την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.
– Υπήρξε κάποια αντίστοιχη ιδέα που υλοποιήθηκε στο εξωτερικό κι αποτέλεσε σημείο αναφοράς σας;
Δυο παρεμφερείς ιδέες αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στην Silicon Valley, υπό τις επωνυμίες Emerald Cloud Lab και Transcript. Αν και οι δυο βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν συνολικά πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές. Στόχος μας είναι η προσφορά αυτής της υπηρεσίας στην ευρωπαϊκή αγορά, μαζί με κάποιες δικές μας καινοτομίες.
– Τι ήταν αυτό που συνέβαλε ώστε το BioBot να κερδίσει το βραβείο καινοτομίας που παρέχεται από το Corallia Clusters;
Το BioΒot αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μια μεταστροφή παραδείγματος «paradigm shift» στον τομέα εκτέλεσης πειραμάτων, εισάγοντας την πλήρη αυτοματοποίηση. Είναι η ίδια επανάσταση που συντελέστηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία π.χ. πριν από μερικά χρόνια: στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ford σχεδίασε αυστηρά χειροκίνητες γραμμές παραγωγής, ενώ σήμερα στα εργοστάσια της Tesla δεν απαντώνται παρά τεχνικοί που συντηρούν τα ρομπότ. Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο και ο μέντορας μας Κυριάκος Κωνσταντινίδης, υπεύθυνος παγκοσμίου στρατηγικού σχεδιασμού «Global Strategy Director», από την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να μας κατευθύνει στο να εστιάσουμε την υπηρεσία μας και να θέσουμε βήματα για να επιτύχουμε τον στόχο μας.
– Τι κερδίσατε πιο συγκεκριμένα;
Κερδίσαμε ένα τουρ μίας εβδομάδας στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδα, που διοργανώνει το Corallia. Πιο συγκεκριμένα, θα έρθουμε σε επαφή με επενδυτές, πιθανούς πελάτες, και ακαδημαϊκούς. Στόχος μας η βελτιωση του προϊόντος μας στα πλαίσια της ευέλικτης ανάπτυξης «agile development» και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών. Τέλος επιθυμούμε να έρθουμε σε επαφή με νέους επιστήμονες και στα πλαίσια αυτής της αλληλεπίδρασης, αφενός να μάθουν για τη δουλειά μας, αλλά συγχρόνως να αντλήσουμε απ’το ταλέντο και τις ιδέες τους.
– Μιλήστε μας λίγο για την εμπειρία σας από τη συμμετοχή σας στο RG YEP; Πως και γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος σ’ αυτό;
Το RG YEP έκανε ένα event στο Imperial College London και μας κάλεσε να παραβρεθούμε. Αυτή ήταν η πρώτη μας επαφή με την κοινότητα του RG. Σύντομα διαπιστώσαμε ότι το RG έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο εθελοντών με εμπειρία στην ίδρυση startup εταιρειών και κυρίως με τη διάθεση να βοηθήσουν ελληνικά εγχειρήματα στα πρώτα τους βήματα. Επίσης, το RG YEP προσέφερε ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα «επιτάχυνση startup» που συμπεριλάμβανε masterclasses (Google, Credit Suisse, Deloite) με υψηλόβαθμα στελεχη εταιριών (IBM, Ernst Young, AstraZeneca, Τιτάν κ.α.) ως μέντορες.
– Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι, ποιοι οι άμεσοι στόχοι σας, και ποια τα επόμενά σας βήματα;
Το Σεπτέμβρη θελουμε να αρχίσουμε να ερχόμαστε σε επαφή με επενδυτές, για τη χρηματοδοτήση του BioBot. Επίσης σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε και στο πρόγραμμα Horizon 2020 που προσφέρει pre-seer και seed επενδύσεις. Με αυτές τις προθεσμίες δουλεύουμε εντατικά πάνω στο πρωτότυπο ρομπότ, καθώς και στη διαδικτυακή πλατφορμα σχεδιασμού και παραγγελίας πειραμάτων με 5 μηχανολόγους από την Ελλάδα και την Ιταλία. Η τριμελής ομαδα business του BioBot, εργάζεται συστηματικά πάνω στην έρευνα αγοράς, στην ανεύρεση πελατών και τη σύνταξη του business plan.
– Μπορεί η Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης να κινητοποιήσει δράση; Μπορεί κανείς σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης να αποκτήσει οικονομική επιφάνεια;
Με μεγάλη μας έκπληξη μάθαμε στα πλαίσια του RGYEP, για την κίνηση Equifund και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή 260 εκ ευρω, βρίσκονται στη διαθεση start up στην Ελλάδα. Στόχος όμως δεν είναι μόνο η βελτίωση της οικονομικής επιφάνειας μεμονωμένων ατόμων αλλά η δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας ευρωπαϊκών προτύπων, και θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας σε γερές βάσεις.
– Τι θα είχατε να συμβουλεύσετε νέους φερέλπιδες επιχειρηματίες που επιθυμούν να κάνουν το δικό τους start up και διστάζουν; Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχουν και τι κινήσεις θα πρέπει να κάνουν για να πετύχουν;
Η επιλογή της ιδέας στη οποία αποφασίζει κάνεις να επενδύσει το χρόνο του είναι σημαντική αλλά πιο σημαντική είναι η επιβεβαίωση ότι το προϊόν μπορεί να προσελκύσει πελάτες και να αποφέρει κέρδη. Για να επιτευχθεί αυτό, η εξωστρέφεια είναι κλειδί: πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν μεγάλο μέρος του χρόνου στην κινητοποίηση του κοινωνικού τους κύκλου, στη συμμετοχή σε επιταχυντές όπως το RGYEP και να εκθέτουν την ιδέα τους όσο περισσότερο μπορούν στην κρίση των πελατων. Ομως ο παράγοντας που θα ορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία μιας καλής ιδέας είναι η ομαδα των ιδρυτών. Η επιλογή των συνεργατών είναι καθοριστικής σημασίας.
– Πιστεύετε ότι με περιπτώσεις σαν τη δική μας η χώρα μας μπορεί να βελτιώσει το «προφίλ» της διεθνώς;
Η Ελλάδα έχει αξιοσημείωτη και συνεχή παρουσία, εκτός αλλά και εντός ελληνικού εδάφους εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τόσο σε πνευματικούς τομείς (επιστήμη ,τέχνη) όσο και στον επιχειρηματικό τομέα. Η επιδίωξη η δική μας (της ομάδας BioBot), όπως και κάθε άλλης προσπάθειας σε οποιονδήποτε τομεα, που προέρχεται από Έλληνες θα πρέπει να είναι η άμεση επιρροή στο ίδιο το εσωτερικό της χώρας και κυρίως στους νέους. Πιστεύουμε πως αυτή η ενίσχυση στο εσωτερικό της χώρας και επαναλαμβάνω κυρίως στις νέες γενιές, είναι αυτό που άμεσα αλλά και ασφαλώς μακροπρόθεσμα θα βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική.