fbpx
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑ«160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» – Έκθεση στην Τεχνόπολη

«160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» – Έκθεση στην Τεχνόπολη

Η έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό και μας καλεί να ανακαλύψουμε -έως τις 25 Μαρτίου- αλλιώς την ελληνική βιομηχανία από το 1860 έως σήμερα, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Στη συνέντευξη Τύπου, οι εκπροσώπων των εταιρειών που υποστηρίζουν την έκθεση και των μεγάλων χορηγών VIOHALCO, Φυσικό Αέριο Αττικής και Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε., αποτύπωσαν το αισιόδοξο μήνυμά τους για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας.

Στις 3 ενότητες της έκθεσης, γνωρίζουμε βιομηχανίες που καινοτόμησαν στον κλάδο τους, που παρασκεύασαν πρωτότυπα προϊόντα ή έφεραν νέα προϊόντα στην Ελλάδα, που κατοχύρωσαν διεθνείς πατέντες και άλλες που ξεκίνησαν φιλόδοξα αλλά δεν τα κατάφεραν. Αναγνωρίζουμε εταιρείες που ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των βιομηχανικών πόλεων και τις βιομηχανίες που σχετίζονται με αυτές. Μα πάνω απ’ όλα, μέσα από… άκρως ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες, ανακαλύπτουμε τα πρόσωπα πίσω από τις βιομηχανίες, τους βιομήχανους και τους εργάτες, τους άντρες και τις γυναίκες που μπλέχτηκαν από νωρίς στα γρανάζια των μηχανών…

Πρώτη στάση: Μηχανουργείο. Δεύτερη: Αποθήκη. Περιηγούμαστε στις δύο αίθουσες της Τεχνόπολης και στο ιδιαίτερο στήσιμο που εμπνέεται από τις εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις, με 8 χρώματα να κυριαρχούν, ένα για κάθε κλάδο της ελληνικής βιομηχανικής ανάπτυξης: μέταλλα, χημικά, οικοδομικά υλικά και ύλες, ενέργεια, τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, καπνός, ξύλο και έπιπλο. 100 βιομηχανίες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, παραγόμενα προϊόντα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές και κρυμμένες πληροφορίες, για να καταλάβουμε πολύ γρήγορα ότι η βιομηχανία δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας…

Το ταξίδι μας όμως συνεχίζεται και στο προαύλιο του Μηχανουργείου… Το Σιδηρουργείο του εργοστασίου φωταερίου μας διηγείται μια ιστορία για την ενέργεια, ενώ στο Νέο Υδαταέριο έχουμε την ευκαιρία να δούμε έργα νέων δημιουργών στην εικαστική έκθεση «Αεριόφως», μία σύμπραξη του Φυσικού Αερίου Αττικής με τον Όμιλο AKTO Art & Designκαι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Η εμπειρία μας στα «160 χρόνια made in Greece» ολοκληρώνεται με διαδραστικές ξεναγήσεις από τους ανθρώπους του Μουσείου, παράλληλες εκδηλώσεις στο INNOVATHENS και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς μας φίλους.

Το… αλλιώτικο ταξίδι μας στην ελληνική βιομηχανία ξεκινά! Είστε έτοιμοι για επιβίβαση;

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Ακριβώς ένα χρόνο μετά την έκθεση “Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη”, μια έκθεση-φαινόμενο που υποδέχτηκε περισσότερους από 80.000 επισκέπτες, η Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου μας παρουσιάζουν τη μεγάλη ιστορική έκθεση “160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία”. Σε μια περίοδο, στην οποία η ανάπτυξη κι η οικονομική ανάκαμψη αποτελούν βασική επιδίωξη και κεντρικό θέμα συζήτησης, η νέα μας έκθεση στην Τεχνόπολη ανοίγει με τον πιο συναρπαστικό τρόπο έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας.»

Ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης ανέφερε ότι τα «160 χρόνια made in Greece» εντάσσονται σε μία γενικότερη προσπάθεια να έρθουν στο προσκήνιο οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και ότι, σε μια τέτοια προσπάθεια, η Τεχνόπολη θα είναι πάντα παρούσα.

Η Πόπη Διαμαντάκου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Τεχνόπολη δούλεψε με πάθος για την έκθεση “160 χρόνια made in Greece” για να συνεχίσει την παράδοση που ξεκίνησε με την πολύ πετυχημένη έκθεση για την δεκαετία του 1980 ως ζωντανό μνημείο σύγχρονου πολιτισμού, που αγάπησαν πολύ οι Αθηναίοι αλλά και για να τιμήσει την ίδια της την μνήμη καθώς στα κτήρια της γράφτηκε η ιστορία του φωταερίου και το πέρασμα του τόπου στην βιομηχανική εποχή. Άλλωστε για την Τεχνόπολη η βιομηχανία είναι δημιουργία, είναι παραγωγή, είναι πολιτισμός.»

Με αφετηρία το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, λοιπόν, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της χώρας, το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας που συμπληρώνει 160 χρόνια λειτουργίας, ξεκινάμε το πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι μας στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον, στα «160 χρόνια made in Greece».

Χορηγοί και υποστηρικτές: VIOHALCO, Φυσικό Αέριο Αττικής και Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε Mytilineos, Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής, μέλος του Ομίλου La Farge, Ελληνικά Πετρέλαια, Eskimo FG Europe, Φαρμακοβιομηχανία ΚΟΠΕΡ Α.Ε. και Όμιλος Τιτάν.

160 ×ÑÏÍÉÁ MADE IN GREECE ÔÅ×ÍÏÐÏËÉÓ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα