fbpx
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ 15 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

15 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Θέμα του φετινού εορτασμού (2016) είναι: «Οικογένεια, Υγιεινή Ζωή και Βιώσιμο Μέλλον».

 

 

Ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει την 15η Μαΐου τον εορτασμό για την Παγκόσμια Μέρα της Οικογένειας, για να τονίζει τη σημασία της οικογένειας στη διεθνή κοινότητα και το ρόλο της στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η οικογένεια είναι πραγματικά ο πυρήνας της κοινωνίας, αφού εκεί δημιουργούνται κοινωνικές, οικονομικές, συνεργατικές και συναισθηματικές σχέσεις που διαπλάθουν προσωπικότητες μέσα από τη δυναμική που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη της.

Η συμβολή της οικογένειας στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι δεδομένη, αφού «οι άνθρωποι είναι ο πλούτος των εθνών» – όπως έχει διακηρύξει το Συμβούλιο της Ευρώπης, η οικιακή οικονομία είναι η πρωταρχική αναπτυξιακή διαδικασία κάθε κοινωνίας και οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το πιο εύγλωττο επιχείρημα για τη σύνδεση της δημογραφικής και της οικονομικής ανάπτυξης είναι η διαπίστωση ότι η αύξηση των γεννήσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα επιφέρει συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.

Αυτές οι απλές αλήθειες αγνοούνται από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις που φρόντισαν τα τελευταία χρόνια να κατεδαφίσουν όλα τα δημογραφικά μέτρα που είχαν θεσπισθεί στο παρελθόν και να διαρρήξουν το δίχτυ προστασίας που είχε απλωθεί προς τις πολύτεκνες οικογένειες, το οποίο απέφερε γεννήσεις και επέτρεπε τη στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση των πολυτέκνων, που αναγνωρίζονται στην Ευρώπη ως ευπαθής κοινωνική ομάδα.

Όταν το ΔΝΤ και άλλοι θεσμοί έχουν επισημάνει ότι το δημογραφικό πρόβλημα υποσκάπτει τις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν διαθέτει δημογραφικά κίνητρα, τι να υποθέσει κανείς για τις αντιλήψεις των κυβερνώντων που εμμένουν να αγνοούν την ύπαρξη των πολυτέκνων και την ανάγκη για αύξηση των γεννήσεων;

Το Πόρισμα της Βουλής για το δημογραφικό πρόβλημα απέτυχε να αναδείξει τη σχέση δημογραφικής και οικονομικής ανάπτυξης, έμεινε σε διαπιστώσεις και απέφυγε να επισημάνει τη συμβολή της πολύτεκνης οικογένειας στην ανάσχεση της δημογραφικής κατάρρευσης, αφού στα περισσότερα κράτη της ΕΕ που εμφανίζουν υψηλούς ρυθμός γεννητικότητας, σημειώνονται υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων 4ου ή και επόμενου παιδιού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των γεννήσεων του 2017 στην Ε.Ε. που πρόσφατα ανακοίνωσε η Eurostat. Άρα, δημογραφική ανάπτυξη είναι αδύνατη χωρίς πολύτεκνες οικογένειες.

Ο φετινός εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της οικογένειας ας γίνει αφορμή να ξαναθυμηθούν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την αξία της οικογένειας, την ανάγκη στήριξης των γονέων για την απόκτηση παιδιών, την επαναθέσπιση των δημογραφικών κινήτρων που καταργήθηκαν καθώς και τον εμπλουτισμό τους, και την προφανή Συνταγματική υποχρέωση του Κράτους για την παροχή ειδικής φροντίδας στις πολύτεκνες οικογένειες και την υποχρέωση που αυτό έχει να σχεδιάζει και εφαρμόζει δημογραφική πολιτική.

Η εξελισσόμενη δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα πρέπει να ανακοπεί άμεσα, και να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι η δημογραφική ανάπτυξη είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας του τόπου μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Η διαρκής ενεργειακή – και όχι μόνο – κρίση της Ευρώπης

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα. Φαινομενικά τα πράγματα δείχνουν καλύτερα σε σχέση με ορισμένες αρχικές προβλέψεις. Το φυσικό αέριο παραλαβής στην αρχή...

Έρευνα για τις εκλογές στις Περιφέρειες – Η εικόνα στην Ήπειρο

Σκληρή μάχη θα δοθεί στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας .Τα στοιχεία της έρευνας του digital poll της εταιρείας GOOD Affairs που δημοσιεύει ο AIRETOS.GR...

Πρόταση για Φωταγώγηση Παραλιμνίου Δρόμου Άρτας εν όψει Χριστουγέννων

Ο Σύλλογος μας στην προσπάθεια του, Εξωραϊσμού της περιοχής μας ενόψει των γιορτών Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς, σας προτείνει να δείτε με συμπάθεια την πρόταση...

ΧAΝΤΜΠΟΛ:ΚAΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛAΘΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο (κολυμβητήριο) η διοίκηση, το προπονητικό team και οι αθλήτριες της Αγαπημένης Ομάδας των...