Η μουσική των σκλάβων
«Σάμπα» ή «σέμπα» ήταν το όνομα της παραδοσιακής μουσικής και χορού των σκλάβων που είχαν φτάσει στη Βραζιλία από την Αγκόλα. Στην Αφρική επρόκειτο για έναν ύμνο στη γονιμότητα αλλά στη Βραζιλία πήρε διαστάσεις μαζικής λατρείας. Μέχρι σήμερα η βραζιλιάνικη σάμπα διατηρεί έντονα τις αφρικανικές ρίζες της με δυτικότροπες πλέον επιρροές.
«Pelo Telefone»
Ο πρώτος ιστορικά καταγεγραμμένος σε νότες ρυθμός σάμπα ακούει στο όνομα «Pelo Telefone». Η πρώτη καταχώριση στα μουσικά αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Βραζιλίας έγινε στις 27 Νοεμβρίου του 1926. Το τραγούδι αυτό αποδίδεται στον Ερνέστο Γιόακιμ Μαρία ντος Σάντος.
Μαύρη ομορφιά
«Σάμπα» είναι ο τίτλος αυτού του πίνακα του σημαντικού βραζιλιάνου εικαστικού Εμιλιάνο ντι Καβαλκάντι. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του πρώιμου βραζιλιάνικου μοντερνισμού και ένα πρώτο καλλιτεχνικό μανιφέστο υπέρ της χειραφέτησης των σκλάβων.
«Μια μορφή προσευχής»
«Ένα καλό τραγούδι σάμπα είναι σαν προσευχή. Για να γραφτεί μια καλή σάμπα πρέπει πίσω της να υπάρχει πόνος, γιατί εκεί όπου υπάρχει πόνος υπάρχει και ελπίδα», είχε πει για τη σάμπα ο βραζιλιάνος μουσικός, ποιητής και διπλωμάτης Βινίσιους ντε Μοράες.
«Μαύρος Ορφέας»
Ο Βινίσιους ντε Μοράες έγραψε το σενάριο για τη θρυλική ταινία «Μαύρος Ορφέας», εμπνεόμενος από τον αρχαιοελληνικό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης αλλά και το διονυσιακό καρναβάλι του Ρίο. Η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1959. Η μουσική της ταινίας κινείται σε ήχους σάμπα και μπόσα νόβα.
Παγκόσμια μόδα
Σήμα κατατεθέν της σάμπα ήταν εξαρχής το καπέλο τούτι-φρούτι. Με αυτό το καπέλο η σταρ της βραζιλιάνικης μουσικής σκηνής της δεκαετίας του ´20, Κάρμεν Μιράντα, έκανε διεθνή καριέρα, αρχικά σημειώνοντας επιτυχία στις ΗΠΑ κι έπειτα σε όλο τον κόσμο.
Μαρτίνο ντα Βίλα, ο θρύλος της σάμπα
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερες εκφραστές της σάμπα. Ο Μαρτίνο ντα Βίλα είναι συνθέτης, τραγουδιστής, ηθοποιός αλλά και ιδρυτής της ιστορικής σχολής σάμπα «Unidos de Vila Isabel». Το τραγούδι του «Canta Canta, Minha Gente» σημείωσε τεράστια επιτυχία και στη Γερμανία τη δεκαετία του 1970.
Η σάμπα ενώνει
Κάθε Δευτέρα το ραντεβού είναι ένα. Στη Πέδρα ντο Σαλ στην καρδιά του Ρίο μουσικοί της σάμπα συγκεντρώνονται για να παίξουν όλοι μαζί αλλά και για να διασκεδάσουν με τους κατοίκους της μεγαλούπολης στήνοντας ένα μεγάλο υπαίθριο πανηγύρι.
Σάμπα παντού!
Από τη Βραζιλία σε όλο τον κόσμο. Η αγάπη για τη σάμπα δεν έχει σύνορα και οι ξέφρενοι ρυθμοί της συνεπαίρνουν μικρούς και μεγάλους κάθε χρόνο σε διάφορες καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στο βερολινέζικο Καρναβάλι των Πολιτισμών κατέχει κάθε χρόνο δεσπόζουσα θέση.