Αν πάσχετε από χαμηλή αυτοπεποίθηση, τότε ήρθε η ώρα να βάλετε τα δυνατά σας και να αρχίσετε, σιγά-σιγά, να πιστεύετε περισσότερο στον εαυτό σας!
Όλοι περνάμε κακές ημέρες—ακόμα και εβδομάδες. Χάνουμε την πίστη μας στις ικανότητές μας, στα ταλέντα και στις σχέσεις μας. Και αυτό είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό. Τα πράγματα φαίνονται να έχουν ξεφύγει από το έλεγχό μας και νιώθουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σωστά. Πολλές φορές, όμως, αυτά τα αισθήματα δεν φεύγουν τόσο εύκολα.
Όταν, λοιπόν, αυτά τα αισθήματα αρχίσουν να αποτελούν γεγονότα στο μυαλό του ατόμου, η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους αρχίζει να αλλάζει, και οι συνέπειες μπορούν να είναι καταστροφικές—από τη δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις, μέχρι και το να αναπτύξει το άτομο ασθένειες όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και εξάρτηση από ουσίες.
Φαίνεται πως η χαμηλή αυτοπεποίθηση αποτελεί όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία, ειδικά όσον αφορά θέματα εμφάνισης. Συνεπώς, τα παιδιά και οι έφηβοι – και ιδίως τα κορίτσια, λόγω του επιθετικού μάρκετινγκ που τα στοχεύει – κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σχεδόν το 70% των εφήβων κοριτσιών αισθάνεται πως δεν αγγίζει τα πρότυπα και τις προσδοκίες του κόσμου. Μέχρι να κλείσουν τα 17 έτη, παραπάνω από το 90% των κοριτσιών παραδέχονται ότι θα άλλαζαν κάτι στην εξωτερική τους εμφάνιση. Όπως είναι αναμενόμενο, η άνοδος των social media έχει παίξει τεράστιο ρόλο σε αυτό.
Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία είναι πως ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει για αυτή την κατάσταση, και εξακολουθεί να αναπαράγει τοξικά στερεότυπα και πρότυπα.
Ίσως ένα από τα θετικά κομμάτια των social media, πάντως – που βλέπουμε σιγά-σιγά να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα – είναι η έμφαση στην προσωπική ενδυνάμωση, στη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα—ειδικά, ξανά, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, καθώς είναι ίσως τα μεγαλύτερα θύματα σε αυτή την ιστορία.
Το πιο σημαντικό βήμα είναι να μάθουμε σιγά-σιγά να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, με τα καλά και τα κακά μας κομμάτια, με τις ικανότητες και με τις αδυναμίες μας. Εστιάζουμε σε αυτά που ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα μας, αντί να αισθανόμαστε άσχημα για αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε. Είναι εξαιρετικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τα θετικά μας στοιχεία, που μας γεμίζουν υπερηφάνεια, και να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε την εμμονή της κοινωνίας με την εξωτερική εμφάνιση.
Τέλος, αν νιώσουμε ότι είναι ανάγκη, η ψυχοθεραπεία μπορεί σίγουρα να βοηθήσει, αρκεί να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τον ψυχολόγο που θα επιλέξουμε, καθώς η σχέση ασθενούς και ψυχοθεραπευτή είναι πολύ σημαντική, και απαιτεί εμπιστοσύνη.
Μπορεί να έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση αν:
- Αισθάνεστε συνεχώς πως δεν είστε αρκετά καλοί
- Δεν μπορείτε να πιστεύετε στον εαυτό σας και στις ικανότητές σας
- Είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε σχόλια που οι άλλοι κάνουν για εσάς, είτε για την εμφάνιση, είτε για τη συμπεριφορά σας
- Συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με τους άλλους
- Βιώνετε συνεχώς αισθήματα φόβου, άγχους και κατάθλιψης
Είναι, επίσης, σημαντικό, να αναφερθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν άλλες διαταραχές. Συνεπώς, αν νιώθετε πως η κατάσταση μπορεί να είναι πιο περίπλοκη, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια.
Τέλος, πρέπει να προσπαθήσετε να σταματήσετε να μιλάτε και να σκέφτεστε αρνητικά για τον εαυτό σας. Αν συνειδητοποιήσετε ότι το κάνετε, πρέπει να αρχίσετε να αλλάζετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις με πιο θετικές, που θα εστιάζουν στα καλά σας στοιχεία, αλλά και να περιορίσετε τις αρνητικές σκέψεις που κάνετε για άλλους ανθρώπους. Όσο περισσότερο βγάζετε την αρνητικότητα από τη ζωή σας, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε.
Πηγή: www.iatronet.gr