fbpx
Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ξεκίνησαν οι δράσεις για την προστασία της caretta-caretta στη Ζάκυνθο

Ξεκίνησαν οι δράσεις για την προστασία της caretta-caretta στη Ζάκυνθο

Oι εθελοντές του μη κερδοσκοπικού συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας caretta – caretta, «Αρχέλων», έπιασαν δουλειά στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου.

Για μια ακόμα χρονιά, οι εθελοντές του μη κερδοσκοπικού συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας caretta – caretta, «Αρχέλων», έπιασαν δουλειά στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου. Εγκαταστάθηκαν στον βιότοπο και από την Τετάρτη  στρώθηκαν στη δουλειά καταγράφοντας πολύτιμα στοιχεία από τη συμπεριφορά του είδους κατά την αναπαραγωγή του.

Στο σύλλογο που ιδρύθηκε στο 1983, συμμετέχουν εθελοντικά δεκάδες νέοι επιστήμονες και φοιτητές από πανεπιστήμια, από διάφορες γωνιές του κόσμου. Στην Ζάκυνθο έρχονται για τρεις μήνες, εγκαθίστανται σε ένα κάμπινγκ στο βιότοπο και από πολύ νωρίς καταγράφουν γεννήσεις και αυγά στις παραλίες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο σύλλογος «Αρχέλων», είναι Εταίρος του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP), μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διατήρηση των Ακτών. Επιπλέον, στη Ζάκυνθο, ο Σύλλογος που συνετέλεσε στη δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, συμμετέχει στη λειτουργία του πρώτου Φορέα Διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής στην Ελλάδα.

Η υπεύθυνη του προγράμματος για τη Ζάκυνθο, Anna Lamaj, μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, για τη δράση του προγράμματος στο νησί. Αναλυτικότερα, η κ. Lamaj, τόνισε ότι «από το 1983, ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει μια συστηματική εργασία πεδίου κατά την περίοδο ωοτοκίας, και από το 2000 αυτό γίνεται σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Η εργασία πεδίου περιλαμβάνει την παρακολούθηση και προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας caretta – caretta, ενεργή διαχείριση των παραλιών και ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού».

«Οι εθελοντές που συμμετέχουν στα προγράμματα που διεξάγει ο Σύλλογος του ΑΡΧΕΛΩΝ, προσφέρουν βοήθεια στους φύλακες του Πάρκου, ενώ βοηθούν σημαντικά στην ενημέρωση των επισκεπτών και παράλληλα λειτουργούν Σταθμούς Ενημέρωσης», επεσήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η υπεύθυνη του προγράμματος για να σημειώσει στη συνέχεια, τη συνεισφορά της οργάνωσης στην ενημέρωση των τουριστών που φθάνουν στην Ζάκυνθο, για την caretta – caretta. «Κάθε χρόνο περίπου 70.000 άτομα ενημερώνονται από τους Σταθμούς Ενημέρωσης, μέσω παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία και σε τουριστικά σκάφη καθώς επίσης γίνεται και άμεση ενημέρωση στις παραλίες ωοτοκίας όπου τα μέλη του Συλλόγου συνεργάζονται με τους φύλακες του ΕΘΠΖ, που τα τελευταία χρόνια διασφαλίζουν την 24ωρη φύλαξη των παραλιών ωοτοκίας και την τήρηση του νομικού πλαισίου προστασίας της περιοχής».

 «Το πρόγραμμα το 2017 υλοποιήθηκε στον Κόλπο Λαγανά (παραλίες Λαγανά, Καλαμακίου, Δάφνης, Σεκανίων, Γέρακα) και στο Μαραθονήσι με τη συμμετοχή και βοήθεια 102 εθελοντών. Για το 2018 αναμένονται περίπου 130 εθελοντές από όλον τον κόσμο», δήλωσε η κ. Lamaj, για τη μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών στο πρόγραμμα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας caretta – caretta.

Τέλος, η κ. Lamaj, στάθηκε στη σχέση που έχουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος και οι εθελοντές με την τοπική κοινωνία της Ζακύνθου όπου τόνισε ότι «η συμβολή της τοπικής κοινωνίας για τη διεξαγωγή του έργου του Συλλόγου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Κάθε χρόνο συνεργάζεται στενά με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου αλλά και με την WWF Ελλάς ,τον Δήμο, την Περιφέρεια Ιωνίων Νήσων, το Λιμεναρχείο, και άλλες υπηρεσίες».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Αστροχώρι Άρτας: Εντοπίστηκε ο 29χρονος που δολοφόνησε τον πεθερό του

Eντοπίστηκε στην περιοχή Δαφνούλα, ο 29χρονος που κατηγορείται για την άγρια δολοφονία του 75χρονου πεθερού του στο Αστροχώρι Άρτας το απόγευμα της Πέμπτης. Οι πρώτες πληροφορίες του...

Ευρωπαϊκό κολύμβησης: Η Ντουντουνάκη προκρίθηκε στον τελικό των 50 μέτρων πεταλούδα

Η Άννα Ντουντουνάκη (μέλος της Team Future της BWIN) κατάφερε και πήρε την πρόκριση στον τελικό των 50 μέτρων πεταλούδα, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στη Ρώμη. Η Ελληνίδα...

Να μην γίνει και ο Αχελώος θύμα της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί, την τελευταία 3ετία, την περιβαλλοντική πολιτική ως επικοινωνιακό προκάλυμμα για να ικανοποιήσει, με αδιαφάνεια και χαριστικές ρυθμίσεις, λίγα επιχειρηματικά συμφέροντα...

Πρωταθλητής ο Μεσσής στη Γερμανία

Ο Μεσσής και ο Αρμένιος συμπαίκτης του, Mikayel Avanesyan, παρέμειναν αήττητοι αυτή την εβδομάδα στο διεθνές τουρνουά της κατηγορίας των 16 ετών της Tennis...