fbpx
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ WWF: Γιορτάζει σήμερα το γιγάντιο πάντα, σύμβολο της Οργάνωσης

WWF: Γιορτάζει σήμερα το γιγάντιο πάντα, σύμβολο της Οργάνωσης

Πριν ακριβώς 60 χρόνια ένα ασπρόμαυρο χνουδωτό ζωάκι έγινε το σύμβολο της WWF και αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το Chi-chi, το γιγάντιο πάντα που έμενε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου ενέπνευσε την οργάνωση και έγινε λογότυπο και σύμβολο της για την διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Σήμερα, 16 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πάντα και φυσικά η WWF δεν ξέχασε το αγαπημένο της ζώο.

«Σήμερα γιορτάζουμε το χαρισματικό -και σύμβολο του WWF- γιγάντιο πάντα Σπουδαίοι αναρριχητές, λάτρεις των μπαμπού και στοργικές μητέρες. Εκτιμάται ότι περίπου 1.860 γιγάντια πάντα απομένουν στη φύση και τα συναντάμε σε μόλις έξι απομονωμένα βουνά στη νότια Κίνα. Μπορείς κι εσύ να προστατέψεις ένα πάντα» έγραψε σε σχετική ανάρτηση η οργάνωση.

Πώς ο Chi-Chi έγινε σύμβολο της WWF

Το 1961, πριν από περίπου 70 χρόνια, ένας ασπρόμαυρος χνουδωτός γίγαντας με το όνομα Chi-Chi, ένα Γιγάντιο πάντα που έμενε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, μας ενέπνευσε και η απεικόνισή του στο λογότυπό μας έγινε για εμάς και όλο τον κόσμο το σύμβολο της διατήρησης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης.

Σήμερα, το Γιγάντιο πάντα είναι ίσως το πιο γνωστό είδος αρκούδας παγκοσμίως που ζει σε δάση στα ψηλά βουνά της Κίνας. Σε αντίθεση με τις άλλες αρκούδες, τα πάντα δεν πέφτουν πάντα σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα. Αντίθετα, κατεβαίνουν σε χαμηλότερο υψόμετρο στα βουνά, για να βρουν ζεστό κλίμα, ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνουν στις πιο δροσερές περιοχές του δάσους. Ποτέ ωστόσο δεν απομακρύνονται από περιοχές με την αγαπημένη τους λιχουδιά, τα μπαμπού. 

Μπορεί, σαν αρκούδες, να έχουν πεπτικό σύστημα σαρκοβόρου ωστόσο είναι φυτοφάγα πλάσματα και επιλέγουν να τρέφονται αποκλειστικά με φύλλα, βλαστάρια και καλάμια μπαμπού, τα οποία κρατούν με τα χέρια τους και τα απολαμβάνουν με τις ώρες. Οι χορτοφαγικές επιλογές τους έχουν ως αποτέλεσμα να μην απορροφούν πολλά θρεπτικά συστατικά και για αυτό καταναλώνουν καθημερινά τεράστιες ποσότητες μπαμπού. Τα Γιγάντια πάντα είναι μεν γλυκύτατα αλλά ταυτόχρονα είναι και «ντροπαλά». Κρατούν τις αποστάσεις τους και αν χρειαστεί «αγριεύουν» για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Όπως όλα τα είδη σε αυτόν τον πλανήτη, έχουν τον δικό τους μοναδικό ρόλο για ένα ισορροπημένο περιβάλλον, καθώς οι σπόροι στα περιττώματά τους συμβάλλουν στη διατήρηση και αύξηση της βλάστησης στις περιοχές που ζουν.

Δυστυχώς, η διάνοιξη δρόμων, η αποψίλωση των δασών για ξυλεία ή για καλλιέργειες, η κλιματική κρίση αλλά και η άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού περιορίζουν και κατακερματίζουν τον βιότοπό του, απειλώντας το με εξαφάνιση.

«Προσωπικό στοίχημα» η σωτηρία των πάντα

Το Γιγάντιο πάντα είναι για εμάς ένα είδος – σύμβολο αλλά και ταυτόχρονα ένα «προσωπικό στοίχημα», αφού είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. Το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε το σπίτι του άθικτο για να μπορεί να μετακινείται χωρίς πρόβλημα στα δάση, βρίσκοντας τροφή και σύντροφο. Για αυτόν τον λόγο εργαζόμαστε με στόχο την παρεμπόδιση της απώλειας του βιοτόπου του, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σήμερα, οι πληθυσμοί των Γιγάντιων πάντα στην Κίνα βρίσκονται απομονωμένοι σε περίπου 20 ξεχωριστά μεταξύ τους τμήματα δάσους. Στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας τους, δημιουργούμε «πράσινους διαδρόμους», για να μπορούν τα απομονωμένα ζώα να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε με τις αρχές ώστε να αυξηθεί η προστασία των ενδιαιτημάτων του, ενώ παράλληλα βοηθάμε τις τοπικές κοινωνίες μέσω οικοτουρισμού που σχετίζεται με το εμβληματικό αυτό πλάσμα.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα μελέτης και αναπαραγωγής των πάντα σε αιχμαλωσία. Παρότι η έρευνα αυτή μας έχει δώσει πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία για το είδος, την ίδια στιγμή δείχνει και τα όρια της τεχνητής παρέμβασης για την προστασία των ειδών. Η απελευθέρωση των Γιγάντιων πάντα που έχουν γεννηθεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας στη ζούγκλα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν είναι μαθημένα να ζουν ελεύθερα στη φύση και συχνά δεν καταφέρνουν να ενταχθούν στην κοινωνία των άγριων πάντα.

Τελευταία Νέα

Η Apple κατέθεσε αγωγή εναντίον της Ισραηλινής NSO Group για το spyware Pegasus

Το spyware Pegasus της NSO Group ήρθε στο προσκήνιο τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκε για την κατασκοπεία δημοσιογράφων και...

Παραλίμνιος πεζόδρομος- ποδηλατόδρομος στα Ιωάννινα

Ένα νέο έργο που μπορεί να αλλάξει την φυσιογνωμία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων ανακοινώθηκε κατά την ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου υπό τον...

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΤΑΣ : ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας για έκτη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των...

Ανήλικοι έχουν κάνει επάγγελμα τις κλοπές στην Άρτα

Σχεδόν 15 φορές τον τελευταία ένα χρόνο έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για ανήλικα που έχουν επάγγελμα τις κλοπές στην περιοχή της Άρτας. Οι δικογραφίες είναι σε...