fbpx
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Βενζίνη:Βουτιά σε ζήτηση και τιμή

Βενζίνη:Βουτιά σε ζήτηση και τιμή

Σε σημαντική πτώση των τιμών των υγρών καυσίμων στα βενζινάδικα της χώρας έχει οδηγήσει το κραχ στις διεθνείς αγορές του αργού πετρελαίου, με την αμόλυβδη βενζίνη να πωλείται ακόμη και 1,15 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 0,679 ευρώ το λίτρο.

Οι μειώσεις αναμένεται να συνεχιστούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μετά και τη βουτιά και του πετρελαίου brent στα επίπεδα των 20 δολαρίων το βαρέλι. Τα ίδια στελέχη του κλάδου εμπορίας καυσίμων αναφορικά με το προχθεσινό πρωτόγνωρο γεγονός, οπότε και τα συμβόλαια Μαΐου του αμερικανικού αργού WTI έκλεισαν σε αρνητική τιμή, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι μπορεί άμεσα να μην επηρεάζονται οι τιμές πώλησης των ελληνικών και ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, ωστόσο δημιουργεί αρνητικό κλίμα. Κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή διαπραγμάτευση του brent.

Η κατάσταση στην εγχώρια αγορά έχει δύο όψεις

Η μία όψη είναι η θετική για τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αφού η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης, έχοντας υποχωρήσει περί τα 27 λεπτά το λίτρο από την αρχή του χρόνου, διαμορφώνεται στο 1,347 ευρώ το λίτρο. Αλλά και το ντίζελ κίνησης έπεσε κατά περίπου 25 λεπτά το λίτρο, με την τιμή να βρίσκεται στο 1,15 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο το lockdown της οικονομικής δραστηριότητας έχει καταβυθίσει τη ζήτηση του Απριλίου, με τις πωλήσεις της αμόλυβδης να είναι μειωμένες 60% με 65% και του ντίζελ κίνησης 40%, σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα έκρηξη κατά 95% εκδηλώνεται στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης. Η μέση τιμή του βρίσκεται στο 0,797 ευρώ το λίτρο και πολλά νοικοκυριά σπεύδουν να αποθεματοποιήσουν ποσότητες για τον επόμενο χειμώνα.

Η άλλη όψη είναι η ζημιογόνα, για τον κλάδο των πετρελαιοειδών. Η απώλεια εσόδων εξαιτίας της αναιμικής ζήτησης σε συνδυασμό με την υποχρεωτική διατήρηση των επιχειρήσεων σε λειτουργία, φέρνει τους βενζινοπώλες και τις μικρές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του λουκέτου. Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι βλέπουν ότι και τον Μάιο η πτώση θα συνεχιστεί και θα είναι ίσως και σε υψηλότερα ποσοστά αφού στην περσινή συγκρίσιμη περίοδο περιλαμβάνεται το Πάσχα, οπότε και οι πωλήσεις ήταν αυξημένες.

Οι προβλέψεις, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, χαρακτηρίζονται από ισχυρή αβεβαιότητα, αν και το σκηνικό των χαμηλών τιμών και πωλήσεων αναμένεται να επικρατήσει και τους υπόλοιπους μήνες του 2020.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

3×3 για τους παίδες της Δόξας

                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το 3/3...

Ύποπτες επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στη Θεσπρωτία

Δύο ακόμη φωτιές ξέσπασαν σε ένα 24ωρο σε διαφορετικές περιοχές της Θεσπρωτίας. Η μία αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Σμέρτο Φιλιατών, η δεύτερη...

ΠΕ Άρτας:Μελέτη οριοθέτησης κοίτης Αράχθου

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου συζητήθηκε η ΜΠΕ του έργου οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη...

Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην Πάργα

Νεκρός στο κατάλυμα όπου διέμενε, στην περιοχή της Πάργας, βρέθηκε ένας 65χρονος από τη Σερβία. Ο Σέρβος έκανε διακοπές στην περιοχή. Οικείο του πρόσωπο τον...