fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤο σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους

Το σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους

Μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% έως το 2060 αναμένεται να επιφέρει το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η Wall Street Journal.

Το εξασέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου που έχει στην κατοχή της η αμερικανική εφημερίδα και έχει καταρτίσει ο ESM, περιγράφει τα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν στο προσεχές μέλλον για να μειωθεί το μεγάλο φορτίο χρέους της Ελλάδας κατά το ένα πέμπτο περίπου.
Το έγγραφο προτείνει την ελάφρυνση του χρέους με την επιμήκυνση ωριμάνσεων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε κάποια από τα δάνεια της Ελλάδας, για να την προστατεύσει από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.
Η συνολική επίδραση αυτών των μέτρων το 2060, θα μείωνε την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά ποσοστό της τάξεως του 21,8%.

Η επίσημη ανάλυση της Ευρωζώνης τον Μάιο προέβλεπε ότι το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 104,9% το 2060, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα, το ελληνικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 181,6% του ΑΕΠ το 2016.

image

«Πρόκειται για ένα έγγραφο εργασίας του ESM, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έχει δοθεί στον ESM από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 25 Μαΐου να εργαστεί για την βραχυπρόθεσμη, πρώτη δέσμη των μέτρων βελτίωσης της βιωσιμότητας χρέους της Ελλάδας» τόνισε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
.
Ο ίδιος δήλωσε πως ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τις προτάσεις αυτές στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο διάστημα από τώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης, στα μέσα του 2018.
ellada6
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο -που επίσης περιλάμβανε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα- για να περάσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο επίπεδο, χωρίς να επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Αυτά τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα ληφθούν «μόνο εάν είναι απαραίτητο» και θα αποφασιστούν στο τέλος του προγράμματος διάσωσης της χώρας στα μέσα του 2018.

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα