fbpx
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Το ΝΑΤΟ φτιάχνει αεροπορική βάση στην Αλβανία

Το ΝΑΤΟ φτιάχνει αεροπορική βάση στην Αλβανία

Έντονη ανησυχία προκαλεί η απόφαση του ΝΑΤΟ να κατασκευάσει στην Αλβανία την πρώτη αεροπορική του βάση στα Δυτικά Βαλκάνια. Και μάλιστα η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με άγνωστες τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν και τα Σκόπια να είναι υπό γενική αναταραχή ενόψει του δημοψηφίσματος για την ονομασία και την αλλαγή του Συντάγματος. Η απόφαση του ΝΑΤΟ χαιρετίστηκε με θέρμη από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα ο οποίος στην κατασκευή της συγκεκριμένης βάσης βλέπει και μία μεγάλη επένδυση για την χώρα.Άλλοι ωστόσο την θεωρούν ως το πρώτο βήμα που μπορεί να οδηγήσει στην Μεγάλη Αλβανία!

Η Νατοική αεροπορική βάση  που θα δημιουργηθεί  στην κεντρική Αλβανία, στην περιοχή Κουσόβα (Kuçovë) για την οποία ο επικεφαλής της κυβέρνησης ανέφερε το ΝΑΤΟ ότι έχει πρόθεση να επενδύσει για αυτήν πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για την πρώτη φάση του έργου.

«Παράλληλα, διεξάγονται άμεσες συζητήσεις με τον στρατηγικό μας εταίρο, τις ΗΠΑ, για τον εκσυγχρονισμό της αλβανικής αεροπορικής ικανότητας. Αναμένεται ότι οι κοινές αποφάσεις αυτών των συζητήσεων σύντομα να υιοθετηθούν από το Αμερικανικό Κογκρέσο», συμπληρώνει ο Ράμα στη δήλωσή του.

Αρκετοί αναλυτές, ειδικά στα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους για την συγκεκριμένη κίνηση της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Εκτενή ανάλυση στις διαστάσεις που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο γεγονός κάνει η διαδικτυακή πύλη «Fort-Russ», υπό τον τίτλο μάλιστα ότι η βάση του ΝΑΤΟ τροφοδοτεί τα σχέδια για την Μεγάλη Αλβανία.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα Βαλκάνια θα γίνουν πεδίο γεωπολιτικών μαχών στις εκστρατείες αποσταθεροποίησης των Ατλαντιστών , μέσω του σχεδίου  για τη Μεγάλη Αλβανία.

 Στο πλαίσιο αυτό, η ίδρυση μιας βάσης του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, αναμφισβήτητα αντιπροσωπεύει προοίμιο νέων επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης και κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή.

Και τα 50 εκατομμύρια ευρώ που υποτίθεται ότι προορίζονται για το έργο της αεροπορικής βάσης, είναι πιθανόν να βρουν το δρόμο τους για να τροφοδοτήσουν νέα αιματοχυσία με τη μορφή ριζοσπαστικών αποσχιστικών τάσεων σε γειτονικές χώρες, στον προγραμματισμό του αμερικανικού σχεδίου  της «Μεγάλης Αλβανίας» στα Βαλκάνια, γράφει το άρθρο και καταλήγει:

Το μικρό, άκρως διεφθαρμένο κράτος της Αλβανίας, ενήργησε με συνέπεια ως υπηρέτης του ΝΑΤΟ, από τότε που η συμμαχία- υπό αμερικανική ηγεσία – υποστήριξε τους Αλβανούς τρομοκράτες στην αποκοπή του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Γ. Στύλιος: Επισκέψεις σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα

Στην Άρτα βρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Στύλιος συνοδευόμενος τον Γραμματέα Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Καρασαρίνη καθώς και στελέχη...

Στέγη για νέους: Η λίστα με τα πρώτα οικόπεδα για την «κοινωνική αντιπαροχή»

Στη λίστα που έχει στη διάθεσή της η ΔΥΠΑ για τα πρώτα δέκα οικόπεδα περιλαμβάνονται εκτάσεις σε Κηφισιά, Μαρούσι, Παιανία, Λάρισα, Ξάνθη, Βόλο, όρια Χαλκιδικής - Θεσσαλονίκης, Άρτα, Αγρίνιο και Σέρρες Τα...

Πολλές ανοιχτές θέσεις εργασίας στην P&I στα Ιωάννινα

Σε 5 χρόνια λειτουργίας της Γερμανικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας P&I στην Ελλάδα, απασχολούνται ήδη στο κέντρο καινοτομίας στα Ιωάννινα 150 ταλαντούχοι και υψηλής κατάρτισης...

ΑΕΔΠ Άρτας: Νέα νίκη για τους παίδες – Ήττα για τους εφήβους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με νέα νίκη συνέχισε στο πρωτάθλημα η ομάδα παίδων , καθώς επιβλήθηκε της Α.Ε. Δόξας Λευκάδας με 58-26. Με 4 νίκες σε ισάριθμους...