fbpx
Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Τι αλλάζει στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Τι αλλάζει στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Αλλαγές στο λεγόμενο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), με τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος να έχουν σχεδόν δωρεάν ρεύμα, ετοιμάζει η ΡΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δ. Μακεδονίας θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες αναφορές και εξαγγελίες στα ενεργειακά.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των ασθενέστερων ενεργειακών στρωμάτων. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται καταρχάς η δημιουργία της ενεργειακής κάρτας φτώχειας μέσω της οποίας θα επιδοτείται η ενεργειακή κατανάλωση για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους το σχέδιο προβλέπει εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και το 90% του συνολικού λογαριασμού ρεύματος, για συγκεκριμένο όμως αριθμό κιλοβατωρών που να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ εισηγείται η κοινωνική αυτή παροχή κατά κύριο λόγο να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό και όχι από τους πολίτες μέσω των ΥΚΩ που πληρώνουν με τους λογαριασμούς.

Παράλληλα στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται από τη ΡΑΕ για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (μέσω του οποίου παρέχονται εκπτώσεις μέχρι και 40%) θα αλλάξουν και θα γίνουν πιο ευνοϊκές οι κατηγορίες υπαγωγής στο ΚΟΤ, ταυτόχρονα όμως θα τεθούν και άλλα κριτήρια (εκτός από τα εισοδηματικά) για να ενταχθεί κάποιος στην κατηγορία των δικαιούχων. Για παράδειγμα κριτήρια που σχετίζονται με την περιουσία, τις καταθέσεις, πιθανόν και με το αυτοκίνητο που κατέχει ο πολίτης. Αυτό γίνεται για να μην αξιοποιούν το μέτρο καταναλωτές που έχουν (ή εμφανίζουν) χαμηλό εισόδημα αλλά διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη κατηγορία του “νέου ΚΟΤ” θα υπαχθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες με ετήσιο εισόδημα από 2400 έως 10.400 ευρώ, για τους οποίους εκτός από την έκπτωση θα προβλέπεται απαλλαγή και από τα ΥΚΩ.

Στη δεύτερη κατηγορία για εισόδημα από 5000 έως 21000 εκτός από την έκπτωση θα υπάρχει προστασία από αποκοπή του μετρητή ενώ στην τρίτη κατηγορία για εισόδημα από 8000 έως 28000 θα προβλέπεται μείωση στο τιμολόγιο.

Εκτός από τις εξαγγελίες για τους ευάλωτους καταναλωτές και το ΚΟΤ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί επίσης στον ενεργειακό σχεδιασμό, στο στόχο για μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία με μικρότερη εξάρτηση από τον άνθρακα και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναφερθεί και στην εθνική επιτροπή για τον ενεργειακό σχεδιασμό που έχει εξαγγελθεί από το ΥΠΕΝ.

Τέλος και εδώ η παρέμβαση του πρωθυπουργού έχει ειδικό βάρος ενόψει των διεργασιών που συντελούνται για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει για την θέση της ΔΕΗ στην επόμενη ημέρα της αγοράς ενέργειας ακόμη και με μικρότερο μερίδιο αγοράς λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων. Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει για τη στρατηγική θέση της εταιρείας, το νέο στρατηγικό και επιχειρησιακό πλάνο με στόχο τη διασφάλιση του ρόλου της ΔΕΗ ως κεντρικού πυλώνα του ενεργειακού συστήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Αστυνομικές πηγές για 32χρονο: ”Ήταν ο Νο1 ύποπτος από την αρχή”

Σχεδόν 40 ημέρες μετά το στυγερό έγκλημα με θύμα την 20χρονη Καρολάιν ο σύζυγός της, Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος, ομολόγησε το βράδυ της Πέμπτης έπειτα από...

Paris-Istanbul: Η εμβληματική μουσική παράσταση “αποβιβάζεται” στην “Αποβάθρα” του Τρένου στο Ρουφ

Η εμβληματική μουσική παράσταση «Paris-Istanbul» της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, που για τρεις συνεχείς καλλιτεχνικές σεζόν μάγεψε το κοινό με διαρκή sold out...

Βράβευση της Ελλάδας για τον περιορισμό των θανάτων από τροχαία

Το Ευρωπαικό Συμβούλιο για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ETSC)  δημοσιοποίησε σήμερα τον απολογισμό της εντεκαετίας 2010 -2020 στον τομέα Οδική Ασφάλεια στην Ευρώπη. (ΕΔΩ) Οι θάνατοι από...

Πυγμάχος έδειρε χωρίς έλεος τη μητέρα του και χτύπησε με κλομπ αστυνομικό της ΔΙΑΣ

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη προχθές το βράδυ στο Χαλάνδρι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας γυναίκας αλλά κι ενός αστυνομικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας...